Οι νεκροί των Τεμπών στην πλειοψηφία τους ήταν νέα παιδιά και φοιτητές που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας. Αντί αυτού οι γονείς τους άρχισαν να τους παραλαμβάνουν νεκρούς σε σφραγισμένα φέρετρα.
«Δυστυχώς πέθανε η Ελπίδα, η δική μου και βγήκε έξω από τον κανόνα που λέμε ότι η Ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Η δική μου η Ελπίδα πέθανε πρώτη…», είπε ο πατέρας της νεαρής Ελπίδας Χούπα.
Η Ελπίδα ήταν 28 ετών. Ταξίδευε με το μοιραίο InterCity 62. Είχε σπουδάσει μηχανικός στην Πάτρα και αμέσως μετα έδωσε κατατακτήριες και πέρασε στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης. To πρωί ταυτοποιήθηκε η σορός της.
«Μπαμπά θα καθυστερήσω»
«Τους σκοτώσανε. Είναι δολοφόνοι, όλοι. Ψάχνω, αλλά τίποτα. «Μπαμπά θα καθυστερήσω» μου είπε και ακόμα περιμένω τηλέφωνο», είπε ο πατέρας του Ντένις Ρούτσι.
Η Μιρέλλα με το σύζυγό της αναζητούν το γιο τους, Ντένις Ρούτσι, 22 ετών. Το νεαρό αγόρι είχε κλείσει το εισιτήριό του ηλεκτρονικά. Ο Ντένις είχε έρθει στην Αθήνα για να δει τους φίλους του και επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη όπου εργαζόταν.
«Ήταν στο βαγόνι 5, θέση 22. Δεν είναι στους τραυματίες, δεν είναι στους αγνοούμενους. Κάνω έκκληση σε όλα τα παιδιά. Μίλησα 10 παρά 10, μου είπε “μαμά, θα έχουμε καθυστέρηση”», είπε η μητέρα του 22χρονου.
Στο νοσοκομείο της Λάρισας οι εικόνες παραπέμπουν σε σκηνικό αρχαίας τραγωδίας. Μανάδες, πατεράδες, αδέλφια, συγγενείς, φίλοι, ψάχνουν απεγνωσμένα τους δικούς τους ανθρώπους.
Η πρώτη κηδεία στην Κατερίνη
Η Αθηνά Κατσάρα, 34 ετών, ήταν επιβάτης στο μοιραίο τρένο και άφησε την τελευταία της πνοή στο τρίτο βαγόνι της φρίκης. Σήμερα έγινε η κηδεία της στην Κατερίνη.
Η Αθηνά ήταν μητέρα ενός παιδιού 2 ετών. Ταξίδευε με το σύζυγο της. Εκείνος εκτοξεύτηκε έξω από το τρένο. Η επόμενη ημέρα τον βρήκε να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λάρισας. Για εκείνον όμως είχε ήδη ανοίξει η μεγαλύτερη πληγή.
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου τράβηξε μία φωτογραφία ντοκουμέντο από το βαγόνι 3 στις 10.02 λεπτά και κατέβηκε από το InterCity, 15 λεπτά μόλις πριν από την σύγκρουση. Όταν έφτασε σπίτι του χαμήλωσε το τηλέφωνό του και κοιμήθηκε. Το πρωί αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί.
Σταθμάρχης 5 ημερών
Ο μοιραίος σταθμάρχης της Λάρισας, που με τα τραγικά λάθη του οδήγησε στη σύγκρουση των δύο τρένων και την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση μόλις λίγα 24ωρα.
Θρήνος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Ανάμεσα σε αυτούς που θρηνούν και η πανεπιστημιακή κοινότητα. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βιώνει τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του, καθώς εννέα φοιτητές του χάθηκαν στο μοιραίο τρένο και 26 τραυματίστηκαν.
«Είμαστε όλοι μας συντετριμμένοι. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οδύνη μας και όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Καλό παράδεισο στα παιδιά μας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΠΘ.
Στον τόπο της τραγωδίας, στα Τέμπη, τα σωστικά συνέργεια ολοκληρώνουν σήμερα τις έρευνες τους. Με εντολή του Πρωθυπουργού συστήνεται τριμελής επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας.