Στο «φως» της δημοσιότητας ήρθε ολόκληρη η απολογία του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την μετωπική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη την νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Επί επτάμιση ώρες ο 59χρονος βρισκόταν ενώπιον της ανακρίτριας, χωρίς απολογητικό υπόμνημα, απάντησε στις ερωτήσεις και μίλησε για όλα.
«Εικάζει» ότι το κλειδί ξεκούμπωσε
Ο 59χρονος σταθμάρχης μεταξύ άλλων προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες στους μηχανοδηγούς, στους άλλους σταθμάρχες, στην απειρία τους και στο φόρτο εργασίας, ενώ επικαλέστηκε κενά μνήμης.
«Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πώς έχει γίνει το συμβάν. Δεν θυμάμαι τι έγινε. Εγώ είχα δει στον πίνακα ότι όταν γύρισα τα κλειδιά, αφού μπήκε το 2597, οι λυχνίες ήταν λευκές σταθερά. Αυτό που μπορώ να εικάσω είναι ότι το κλειδί κούμπωσε στιγμιαία και στη συνέχεια ξεκούμπωσε και γύρισα στην παρακαμπτήριο δίχως όμως να αλλάξουν οι λυχνίες στον πίνακα», αναφέρει στην κατάθεσή του.
«Δεν πρόλαβα να κόψω το 1001»
Ο σταθμάρχης στην ανακρίτρια και για τα δικά του μοιραία λάθη λίγα λεπτά πριν συμβεί το σιδηροδρομικό δυστύχημα, λέγοντας πως ξέχασε να αναφέρει στον μηχανοδηγό της 62 σε ποια γραμμή θα έπρεπε να κινηθεί λόγω… φόρτου εργασίας.
Μπορούσε να το κάνει με δύο τρόπους, όμως δεν επιχείρησε κανέναν.
«Λόγω του φόρτου εργασίας εκείνη την ώρα δεν πρόλαβα να κόψω το 1001 και ξέχασα να του το διαβιβάσω και με το ραδιοτηλέφωνο».
Στη συνέχεια της απολογίας του ωστόσο επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας 62.
«Εγώ του είπα ότι περνάει με κόκκινο φωτόσημο εξόδου και συνεχίζει μέχρι και φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων. Έπρεπε να μου πει γιατί τα κλειδιά είναι σε διαγώνιο και όχι σε ευθεία.. Ο μηχανοδηγός σίγουρα είχε αντιληφθεί ότι κινείται στη γραμμή καθόδου. Έπρεπε να με φωνάξει και να με ρωτήσει γιατί κινείται εκεί κι αν θα συνεχιστεί ή όχι».
Τα δρομολόγια και οι βάρδιες
Όσον αφορά στην νυχτερινή βάρδια σταθμάρχη στη Λάρισα ανέφερε ότι διαχειρίζεται την διέλευση συνολικά 13 δρομολογίων, από τα οποία τα 9 μεταξύ 22.09 και 00.30.
Ειδικά για το διάστημα 22:00-23:00 ανέφερε ότι κανονικά υπηρετούν 3 σταθμάρχες.
«Κανονικά υπηρετούν τρεις σταθμάρχες. Δύο οι απογευματινοί και ένας ο βραδινός. Συνολικά στην Περιφέρεια στην οποία επεκτείνεται η εξουσία της Γ’ Επιθεώρησης, υπηρετούν περίπου 26 με 27 άτομα σταθμάρχες, συμπεριλαμβανομένων εμού και των 13 συναδέλφων μου».
Ενώ, ως προς το ποιος ρυθμίζει την κυκλοφορία, όταν υπηρετούν ταυτόχρονα 3 σταθμάρχες, η απάντηση του ήταν ότι επικεφαλής είναι πάντοτε ο αρχαιότερος και ανάλογα με τις ανάγκες μοιράζονται τα καθήκοντα.
«Ο αρχαιότερος σταθμάρχης ρυθμίζει την κυκλοφορία και οι νεότεροι συντάσσουν τα τηλεγραφήματα, τα υποδείγματα και ο νυχτερινός σταθμάρχης ενημερώνεται για την κυκλοφορία».
Όταν ο 59χρονος ρωτήθηκε από την ανακρίτρια σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποιος για να υποβάλει αίτηση στα πλαίσια της κινητικότητας για να τοποθετηθεί ως σταθμάρχης, ο ίδιος απάντησε:
«Να έχει απολυτήριο λυκείου και δεν θυμάμαι αν υφίσταται και κάποιο ηλικιακό κριτήριο».
Εντός της ημέρας αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ που ζητήθηκε με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, για την αναρρωτική άδεια του επιθεωρητή του ΟΣΕ λίγες ώρες μετά το δυστύχημα που βύθισε την Ελλάδα στο πένθος.