Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζονται οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στην χθεσινή μαζική απεργιακή κινητοποίηση, για να διαμαρτυρηθούν για το επίμαχο σχέδιο του Γάλλου προέδρου να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Η Γαλλία φαίνεται πως είναι αντιμέτωπη με κοινωνική αναταραχή διαρκείας, γράφει το Foreign Policy, εκτιμώντας ότι είναι η στιγμή που θα ανυψώσει ή θα καταβαραθρώσει τον Μακρόν, η κληρονομιά του οποίου βασίζεται στην ικανότητα του να προσπεράσει τα παντοδύναμα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας και να επιβάλει ένα διόλου δημοφιλές νομοσχέδιο, που θα αναγκάσει τους Γάλλους να δουλέψουν περισσότερο.
Το μεγάλο στοίχημα
Κι ενώ κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα, όπως η ενίσχυση των κατώτατων συντάξεων και η συγχώνευση δεκάδων διαφορετικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων βρίσκουν σύμφωνους τους Γάλλους πολίτες, η πρόθεση του Μακρόν να αυξήσει σταδιακά το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια μέχρι το 2030 δεν γίνεται αποδεκτή από κανέναν.
Τα συνδικάτα, που αυτή τη φορά έχουν πρωτοφανή ενότητα, διαμαρτύρονται ότι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι οι χαμηλόμισθοι εργάτες, που δεν διαθέτουν ακαδημαϊκή μόρφωση και βγήκαν στην αγορά εργασίας νωρίς.
Η κυβέρνηση πάντως υπολογίζει ότι η Γερουσία θα εγκρίνει την μεταρρύθμιση μέχρι την Κυριακή και σχεδιάζει ψηφοφορία στις 16 Μαρτίου και στα δύο σώματα του γαλλικού Κοινοβουλίου.
Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFMTV, δείχνει ότι το 64% των Γάλλων τάσσεται υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ το 57% τάσσεται υπέρ μιας γενικής απεργίας διαρκείας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα μελλούμενα στη χώρα.
Τα σχέδια του Μακρόν
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την επιβίωση του απέναντι στο αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής των Γάλλων πολιτών είναι τμήμα της γενικότερης οικονομικής προσπάθειας της κυβέρνησης για φορολογική αποτελεσματικότητα και δημοσιονομική εξυγίανση και θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προεδρικής θητείας του Μακρόν.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει το κρατικό σύστημα συντάξεων της χώρας και να το φέρει σε συμφωνία με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, όπου η ηλικία συνταξιοδότησης είναι 65 με 67.
Η μεγάλη διαφορά με τις ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες είναι ότι «στη Γαλλία η κυβέρνηση εστιάζει στους αριθμούς, ενώ οι Γάλλοι στα κοινωνικά δικαιώματα».
«Απλά δεν μιλούν την ίδια γλώσσα», καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό.