Από την πρώτη στιγμή της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, οι πάντες απέδωσαν την σύγκρουση των δύο τρένων σε ανθρώπινο λάθος.
Πράγματι, ο σταθμάρχης της Λάρισας που είχε βάρδια το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου έχει ήδη προφυλακιστεί, γιατί από μια σειρά λαθών του οι δύο αμαξοστοιχίες έτρεχαν με υψηλές ταχύτητες στην ίδια γραμμή επί 12 λεπτά, με αποτέλεσμα την τραγική τους σύγκρουση.
Ο σταθμάρχης δεν απαντούσε
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανοδηγός της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας, Γιώργος Κουτσούμπας, φαίνεται ότι για 17 λεπτά προσπαθούσε απελπισμένα να μιλήσει με κάποιον ώστε να σταματήσει την πορεία προς τον θάνατο, αφού είχε καταλάβει πως κινούνταν σε λάθος γραμμή.
Όπως λέει μάρτυρας που φέρεται να έχει ακούσει τη συνομιλία μεταξύ μηχανοδηγού και σταθμάρχη, ο άτυχος μηχανοδηγός καλούσε επίμονα τον σταθμάρχη της Λάρισας χωρίς να παίρνει απάντηση ενώ τηλεφωνούσε και στους συναδέλφους του, τους μηχανοδηγούς των εμπορικών αμαξοστοιχιών, που βρίσκονταν συνήθως στο τιμόνι της αμαξοστοιχίας προς Αθήνα, για να επιβεβαιώσει την πιο φρικτή υποψία του. Αν, δηλαδή, το τρένο με τα εμπορεύματα ερχόταν, όπως φοβόταν, κατά πάνω του.
Ο μάρτυρας, εργαζόμενος του ΟΣΕ, ο οποίος έχει καταθέσει ήδη στις Αρχές, είπε πως άκουσε μέσω ασυρμάτου τον μηχανοδηγό να καλεί τρεις φορές τον σταθμάρχη της Λάρισας.
Μάλιστα, στην τελευταία προσπάθεια φαίνεται πως ο σταθμάρχης τελικά απάντησε σε έντονο ύφος: «αφού σου είπα, Νέους Πόρους», η οποία έχει καταγραφεί.
Οι συνομιλίες
Πρώτο τηλεγράφημα: Ώρα 23:05
Μηχανοδηγός επιβατικής αμαξοστοιχίας: Λάρισα ακούει;
Σταθμάρχης: Με αριθμό 47, περνάτε ερυθρό εξόδου, γραμμή ελεύθερη μέχρι φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.
Δεύτερο τηλεγράφημα: Ώρα 23:08, μετά το κλειδί 118Α
Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει;
Σταθμάρχης: Με αριθμό 47, περνάτε ερυθρό εξόδου, γραμμή ελεύθερη μέχρι φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.
Τρίτο τηλεγράφημα: Ώρα 23:15, στην γραμμή καθόδου
Μηχανοδηγός: Τι κάνει το 62 (επιβατική αμαξοστοιχία);
Σταθμάρχης: Αφού σου είπα μέχρι εισόδου Νέων Πόρων.
Η παραδοχή ανεπάρκειας του σταθμάρχη
Η παραδοχή ανεπάρκειας του σταθμάρχη και τα «καρφιά» προς τη διοίκηση του ΟΣΕ, είχαν ήδη τεθεί από τον ίδιο στην προανακριτική του κατάθεση.
Ο ίδιος, εμμέσως πλην σαφώς, είχε παραδεχτεί την ανεπάρκειά του λέγοντας:
– Θεωρείτε ότι γνωρίζετε επαρκώς τον πίνακα κυκλοφορίας των κλειδιών;
– Με όση επάρκεια θα μπορούσα να λάβω κατά τον χρόνο της εκπαίδευσής μου.
– Τότε πώς διατεθήκατε να εκτελέσετε κανονική υπηρεσία και όχι συνεπικουρούμενη;
– Αυτό το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί από τη διοίκηση.