Βαρύ είναι το πένθος και αβασταχτος ο πόνος των συγγενών που έχασαν άδικα τους δικούς τους ανθρώπους στα Τέμπη.
Φραντζέσκα Μπέζα, 23 ετών, φοιτήτρια του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Τα τραγούδια της είχαν τη μουσική του πατέρα της, το δέσιμό τους αιώνιο. Είναι εκείνος που αποχαιρέτησε το παιδί του σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Θεσσαλονίκη, με απίστευτη δύναμη ψυχής και μια μεγάλη αγκαλιά για την οικογένεια του, για όλους τους γονείς που βιώνουν την ίδια τραγωδία.
Χθες ήταν το τελευταίο αντίο στην ίδια εκκλησία για τη φίλη της, Μάρθη. Αχώριστες στη ζωή και στον θάνατο. Επέστρεφαν με το τρένο του εφιάλτη από την Αθήνα, όπου είχαν πάει για να περάσουν το τριήμερο με φίλους τους.
Ο πατήρ Νέστωρ συγκλονίζει. Είναι ο ιερέας που κήδεψε τα δύο κορίτσια, τα οποία είχε βαφτίσει. Κήδεψε συνολικά τέσσερα άτομα από το δυστύχημα.
Ένας γολγοθάς η ζωή για τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Δύναμή τους όσα τους έμαθαν τα ίδια τα παιδιά τους. Ο ορθοπαιδικός Ηλίας Παπαγγελής το χρωστά αυτό, όπως λέει, στην 19χρονη κόρη του, Αναστασία.
Ένα ταξίδι αστραπή στη Θεσσαλονίκη έκοψε το νήμα της ζωής και στον 22χρονη Ιορδάνη Αδαμάκη. Η απουσία του από το Πολυτεχνείο Ξάνθης, από την ομάδα του στο ποδόσφαιρο, από το πλευρό των γονιών του, δεν αντέχεται.
«’Φοβερά έξυπνος, φοβερά υπερήφανος, είχε τα χαρίσματά του. Εμάς ένας κρίκος έσπασε και ο κρίκος αυτός γράφει «πόνος». Γράφει «Ιορδάνης». Τελείωσε. Για εμάς μέχρι να πεθάνω εγώ και η σύζυγος αυτόν τον πόνο θα έχουμε, αυτόν τον θυμό», είπε ο πατέρας του 22χρονου Ιορδάνη.
Για εκείνους που κατάφεραν να σωθούν η ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια, εάν η χώρα τους παραμείνει ίδια.
«Βγήκαμε από μια τρύπα στο έδαφος. Εμείς ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί. Τι να πω για όλα αυτά τα παιδιά που ήταν μέσα…Το εστιατόριο ήταν γεμάτο κι όλα αυτά τα παιδιά χάθηκαν και ντρέπομαι και ζητάω συγγνώμη σε όλα αυτά τα παιδιά. Σ’ αυτή τη χώρα εγώ είμαι τυχερή που ζω. Ντρέπομαι που ζω στην Ελλάδα», είπε η Βασιλική Οικονομάκη, η οποία επέζησε από το δυστύχημα.
Τα όνειρα όσων διασώθηκαν έγιναν εφιάλτες.
«’Το παιδί μου ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει. Βλέπει συνέχεια στον ύπνο της, ταράζεται, βλέπει συνέχεια τρένα. Τώρα βέβαια της βγαίνουν άλλα συναισθήματα, της βγαίνει θυμός νεύρα, αναρωτιέται το γιατί’», είπε στο MEGA μητέρα διασωθείσας.
Ελπίδα στη ζωή μετά την αδιανόητη τραγωδία οι άνθρωποι. Όπως η άγνωστη γυναίκα που έδωσε το μπουφάν στην κοπέλα εκείνη τη νύχτα του χαμού για να ζεσταθεί.
Η νύχτα που τελείωσε ο κόσμος για τόσους ανθρώπους έχει κατάμαυρο χρώμα. Μοναδικό φως θα είναι η αλήθεια για όλα όσα οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.