Μετά τις τρεις συμπληρωματικές ποινικές διώξεις που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών στο επιθεωρητή του ΟΣΕ και τους δύο σταθμάρχες, ο κύκλος των κατηγορουμένων για την μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στα ελληνικά χρονικά διευρύνεται.
Στο κάδρο μπαίνουν νέα πρόσωπα που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο το μοιραίο βράδυ στο τρομακτικό δυστύχημα.
Kι όλα αυτά τη στιγμή που η υπόθεση περνάει στα χέρια δύο ειδικών εφετών ανακριτών για την αναβάθμιση της έρευνας και την ταχύτερη διενέργεια της κύριας ανάκρισης.
Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών Λάρισας, ορίστηκαν σήμερα δύο εφέτες για να αναλάβουν στο εξής την υπόθεση. Πρόκειται για τον Σωτήρη Μπακαΐνη ως τακτικό ανακριτή, με αναπληρώτρια την Σοφία Λυμπεριάδου.
Ο ένας κατηγορεί τον άλλον…
Ο κατηγορούμενος επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο άνθρωπος που έβαλε στη συγκεκριμένη νυχτερινή βάρδια τον προφυλακισμένο πλέον σταθμάρχη και βγήκε σε αναρρωτική άδεια ένα 24ωρο μετά την τραγωδία, βλέπει ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από τον ίδιο.
«Πολλαπλά λάθη, εγκατάλειψη θέσεων εν ώρα υπηρεσίας από δύο σταθμάρχες μη τήρηση του ωραρίου, μη έγκαιρη ενημέρωση των μηχανοδηγών και μη λειτουργία συστήματος τηλεδιοίκησης και σηματοδότηση», ήταν τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία σύμφωνα με τπν επιθεωρητή του ΟΣΕ.
Όπως λέει ο επιθεωρητής, οι σταθμάρχες αποχώρησαν πριν το τέλος της βάρδιάς τους, ο σταθμάρχης Λάρισας δεν γύρισε το κλειδί, ο μηχανοδηγός δεν αναρωτήθηκε γιατί πηγαίνει ανάποδα, οι υποδομές δεν λειτουργούσαν, ωστόσο ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη αφού στο βαρδιολόγιο υπήρχαν τρεις σταθμάρχες.
«Η αμαξοστοιχία 62 θα αναχωρούσε από τον σταθμό Λάρισας στις 22.11 όπου κατά το διάστημα 22.00-23.00 υπήρχαν βάσει προγράμματος 3 σταθμάρχες», ανέφερε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ.
Ο σταθμάρχης του Παλαιοφάρσαλου, Γιώργος Ζήνδρος, αναφέρθηκε σε όσα υποστηρίζει ο 59χρονος προφυλακισμένος σταθμάρχης, ακυρώνοντας τα λεγόμενά του ότι «φλασάρισε το κλειδί», και υποστηρίζοντας ότι αδίκως επιχειρεί να ρίξει μερίδιο ευθύνης στους άλλους δύο σταθμάρχες.
«12.00 ήταν όταν το ανακάλυψα εγώ. Τον Π. του τηλεφώνησα εφόσον είχε φύγει. Ρε… δεν καθόσουν να περάσει να και αυτό το τρένο; Λες και ήξερα ότι θα γίνει σύγκρουση. Ο Π. τον άφησε με ένα τρένο να περάσει μέσα, αυτόν τον προαστιακό. Αυτός που φωνάζει «γιατί κάνουμε πίσω» στα ηχητικά, ένα τρένο το άφησε να περάσει», υποστήριξε ο Γιώργος Ζήνδρος.
Στο παρά πέντε… σύγκρουση δύο επιβατικών τρένων
Ο μηχανοδηγός του προαστιακού αποκάλυψε ότι αν δεν είχε σημειωθεί καθυστέρηση στο δικό του δρομολόγιο, θα είχε συγκρουστεί εκείνος με το επιβατικό τρένο που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. Μετέφερε 55 άτομα.
«Προφανώς αν δεν είχε συμβεί η καθυστέρηση θα είχαμε εμείς προτεραιότητα, θα ήμασταν στη θέση της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ίσως και να προλαβαίναμε, επειδή λογικά την αμαξοστοιχία την εμπορική θα τη κρατούσε στο προηγούμενο σταθμό, δηλαδή στο Πλατύ, ίσως να είχε αποφευχθεί και η σύγκρουση αλλά το πιο πιθανό να ήμασταν εμείς εκεί», δήλωσε ο μηχανοδηγός του προαστιακού.
Η σταθμάρχης των Νέων Πόρων μόλις έχει αποτρέψει μία ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία.
Σταθμάρχης Λάρισας: Έλα, Ελένη.
Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Βασίλη, τι έχει συμβεί;
Σταθμάρχης Λάρισας: Έγινε τράκα.
Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Ναι, πώς έγινε τράκα;
Σταθμάρχης Λάρισας: Δεν ξέρω, ό,τι και να σου πω Ελένη, θα σου πω ψέματα… Τώρα πώς έγινε και μπήκε στην κάθοδο αυτό το τρένο… Δεν ξέρω. Κλείσε.
Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Εντάξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακρίτρια ζήτησε τους ιατρικούς φακέλους των μηχανοδηγών.
«Όλοι οι μηχανοδηγοί μας έχουν περάσει με επιτυχία ιατρικές και ψυχομετρικές εξετάσεις και έχουν πιστοποιηθεί ως κατάλληλοι για εργασία σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 3911/11», δήλωσε η Hellenic Train,
Στην τακτική συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η έρευνα θα διερευνηθεί με διαφάνεια και ταχύτητα.
Στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων το συντομότερο δυνατό με τη μέγιστη δυνατή με ασφάλεια, με σύστημα τηλεδιοίκησης και δυο σταθμάρχες υποχρεωτικά σε κάθε βάρδια.