Ένα έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» βάζει σε νέα τροχιά τα δεδομένα για τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Πάνω αριστερά στο έγγραφο, σβησμένη και αλλαγμένη με μπλάνκο η βάρδια. Στο έγγραφο που καταγράφεται πως δεν υπήρξε κανένα συμβάν μεταξύ 14.00 και 22.30, φανερά έχει αλλαχτεί με μπλάνκο η ώρα αναχώρησης για να γράφει 22.30.
«Το ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί ο δόλος, είναι πιθανό. Ο σταθμάρχης τουλάχιστον με βάση το κατηγορητήριο είναι για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα τα οποία είναι σοβαρά. Οι ποινές δε θα είναι τόσο μεγάλες, θα το δείτε δε θα είναι. Από εκεί και πέρα αυτό που ενδιαφέρει τις οικογένειες είναι ότι δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό», είπε ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος θυμάτων.
Άλλη μια τραγωδία σταμάτησε στο παρά πέντε
Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες λένε πως η σταθμάρχης Νέων Πόρων απέτρεψε και άλλη, πιθανόν μεγαλύτερη τραγωδία στα Τέμπη την ίδια νύχτα αφού έστειλε πρώτα στην κάθοδο το μοιραίο εμπορικό τρένο αν και ερχόταν στον σταθμό των Νέων Πόρων με 62 επιβάτες ο προαστιακός που είχε προτεραιότητα.
Αν, όπως συνήθως γίνεται, περίμενε τον προαστιακό για να του δώσει προτεραιότητα, η σύγκρουση θα ήταν αναπόφευκτη.
«Το κλειδί το ξέχασε αυτός ανάποδα»
Ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων, Γιώργος Ζήνδρος, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έσπευσε στο σταθμαρχείο της Λάρισας αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο έμπειρος σταθμάρχης, μιλώντας στο MEGA, αποκάλυψε ότι ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, όντας άπειρος, έκανε σωρεία λαθών.
O σταθμάρχης δε δίστασε να αποπροσανατολίσει και τον κ. Ζήνδρο από τα πραγματικά γεγονότα.
«Το κλειδί το ξέχασε αυτός ανάποδα. Αυτό που λέει ότι δεν κούμπωσε, είναι βλακείες. Αυτά καταγράφονται όλα. Το κλειδί το είχε ανάποδα τελείως. Προσπαθούσε και εμένα να κοροϊδέψει. ‘Δεν ξέρω πού το έβαλα, δε θυμάμαι, δεν ξέρω τι έκανα, κανονικά πήγε’».
Μάλιστα, τονίζει πως ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας είχε τη δυνατότητα να σταματήσει το τρένο μέσα στον σταθμό, εφόσον είχε αντιληφθεί πως πάει ανάποδα.
«Το τρένο θα μπορούσε να το σταματήσει αυτός μέσα στον σταθμό, ο συγχωρεμένος, αφού είδε ότι πάει ανάποδα. Είχε τη δυνατότητα να σταματήσει, με 60 χλμ. πήγαινε. Το ‘κοκάλωνε’ στην άνοδο κιόλας, ούτε καν να περάσει απέναντι», εξήγησε ο κ. Ζήνδρος.
«Ποτέ ξανά»
Την ίδια ώρα σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες που θα τρέξει η κυβέρνηση.
Όπως σημείωσαν και οι δύο, το να λυθεί το πρόβλημα είναι χρέος απέναντι στα θύματα.