Τα λόγια του γιατρού που υπέγραψε την αναρρωτική άδεια των 30 ημερών στον επιθεωρητή Λάρισας του ΟΣΕ μία μέρα μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, εξηγούν το πόρισμα της ΕΔΕ.
Όπως λέει, το θέμα της άδειας χειρίστηκε ο διευθυντής της νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Βόλου που ήταν φίλος του επιθεωρητή. Του έδωσε αρχικά ένα παραπεμπτικό και στη συνέχεια τηλεφώνησε στον γιατρό για να βάλει την υπογραφή του.
«Εγώ δεν εξέτασα τον ασθενή, αλλά πήρα τηλεφωνική εντολή από τον προϊστάμενό μου κ. Χαυτούρα να τον διευκολύνω, διότι δεν ήταν σε θέση να συνταγογραφήσει αναρρωτική άδεια, επειδή δεν είχε εξωτερικά ιατρεία στις 2 Μαρτίου και δεν είχε πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», λέει ο γιατρός που υπέγραψε την άδεια.
Μετά το πόρισμα της ΕΔΕ, ο κ. Χαυτούρας εμφανιζόταν οργισμένος. Έκανε λόγο για συκοφαντίες και για κινήσεις που κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο γιατρός που υπέγραψε υποστηρίζει ότι δεν εξέτασε τον επιθεωρητή Λάρισας του ΟΣΕ αλλά υπέγραψε για να κάνει μια εξυπηρέτηση στον φίλο του.
«Δεν έχω εξετάσει ξανά στο παρελθόν τον επιθεωρητή. Εκείνη την ημέρα που ήρθε να πάρει το χαρτί της αναρρωτικής άδειας, τον είδα να χωλαίνει και ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος να αμφισβητήσω την γνώμη του προϊσταμένου μου, τον οποίο και εμπιστεύτηκα».
«Αν γνώριζα…»
Όπως λέει ο γιατρός του νοσοκομείου Βόλου, αν γνώριζε πως είχε να κάνει με ένα άτομο που εμπλέκεται στην εθνική τραγωδία, θα είχε πράξει διαφορετικά.
«Εάν γνώριζα ειλικρινά ότι ο ασθενής εργαζόταν στον ΟΣΕ και ήταν ‘εμπλεκόμενος’ στο δυστύχημα των Τεμπών, δε θα υπέγραφα σε καμία περίπτωση αναρρωτική άδεια».
Το πόρισμα της ΕΔΕ καταγράφει τα όσα έγιναν. Όπως αναφέρεται, η αναρρωτική άδεια δόθηκε δίχως διαγνωστική εξέταση. Ο επιθεωρητής δεν προσήλθε στα ΤΕΠ. Ο επιμελητής έδωσε την άδεια κατ΄ εντολή του διευθυντή του, που τον είχε πάρει στο τηλέφωνο.
«Εκείνη τη μέρα με αναζήτησε στον 3ο όροφο στο γραφείο μου, τον είδα να κουτσαίνει, μου ανέφερε ότι είχε έντονη οσφυοϊσχιαλγία και δυσκολία στο περπάτημα.
»Δεν είχε κλείσει ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία κι έτσι ίσως έπρεπε να πάει στα ΤΕΠ, αλλά επειδή δεν υπήρχε Νευροχειρουργός στα ΤΕΠ, για την καλύτερη και γρήγορη αντιμετώπισή του, επειδή πάντα δείχνουμε ευαισθησία στους συνανθρώπους που αργούν να κλείσουν ραντεβού, καθώς επίσης γνώριζα από αναφορές του το πρόβλημα με τη μέση του, τον παρέπεμψα στα Εξωτερικά Ιατρεία, όπου θα μπορούσε να εξεταστεί και να του δώσουν άδεια αν χρειαστεί», είπε ο κ. Χαυτούρας.
Στο παραπεμπτικό που του είχε γράψει διαβάζαμε τα εξής:
«Με ιστορικό βαρείας κάκωσης, με τραυματισμό κάτω άκρων. Προσήλθε στο ιατρείο μου όπου ανέφερε αδυναμία βάδισης. Του συνέστησα κλινοστατισμό και άδεια. Λόγω αδυναμίας συνταγογράφησης ζήτησα από τον συνάδελφο να την γράψει».
«Όταν μου τηλεφώνησε ο κ. Χαυτούρας ότι θα επισκεφτεί το ιατρείο μου εντός ολίγων λεπτών ο επιθεωρητής για να του χορηγηθεί αναρρωτική άδεια, εγώ ενημέρωσα και την νοσηλεύτρια των ιατρείων ότι μας στέλνει ο Διευθυντής έναν ασθενή για αναρρωτική άδεια», λέει από τη μεριά του ο γιατρός που την υπέγραψε.
Ο κ. Χαυτούρας έχει παραδεχθεί πως γνώριζε τον επιθεωρητή Λάρισας του ΟΣΕ από παλιά, πιθανότατα από το κόμμα που ανήκαν.
– Παραπέμψατε τον επιθεωρητή στον γιατρό των εξωτερικών ιατρείων και του ζητήσατε τηλεφωνικά να του γράψει αναρρωτική άδεια 30 ημερών; Ποιο ήταν το κατεπείγον και γιατί δεν τον παραπέμψατε στο ΤΕΠ;
– Τηλεφώνησα στον συνάδελφό μου στα εξωτερικά, γιατί εκεί υπήρχε νευροχειρουργός, δίχως κανένα άλλο λόγο. Δεν έδωσα εντολή. Του ανέφερα ότι έχει πρόβλημα και ίσως να χρειαστεί και άδεια, αλλά δεν είμαστε στον στρατό να του δώσω διαταγή. Είναι συνάδελφος έμπειρος και όφειλε αν είχε επιφυλάξεις, μετά από την λεπτομερή και δικιά του εξέταση να μου τηλεφωνήσει, να με ενημερώσει και να μην του δώσει αναρρωτική άδεια και να μην συμφωνήσει με καμία σύσταση».
Μετά τις εξελίξεις, ο διευθυντής νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Βόλου, τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ για τις ερχόμενες εκλογές.
Του συνταγογράφησαν… βιταμίνες
Όπως φαίνεται από έγγραφο που αποκαλύπτει το MEGA, ο επιθεωρητής Λάρισας είχε πάει στον γιατρό στις 02/03/2023 παραπονούμενος για τη μέση του.
Όπως αναγράφεται στο χαρτί που του χορηγήθηκε:
«Διεγνώσθη με διαταραχές των οσφυϊκών και άλλων μεσοσπονδύλιων δίσκων».
Για αυτήν την διάγνωση, του χορηγήθηκαν Βιταμίνη D και Βιταμίνη Β9 (Filicine).