Η τραγουδίστρια, Ελισάβετ Σπανού, και η ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πόπη Καλαϊτζή, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το πώς μπορεί να συμβάλλει η Ιατρική στον τρόπο της ζωής μας.
Πολλές φορές κάποιος μπορεί να πάσχει από ένα νόσημα, να παίρνει αγωγή αλλά να μην βελτιώνεται.
Σύμφωνα με την γιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πόπη Καλαϊτζή, ο λόγος είναι πως η ιατρική του τρόπου ζωής θεωρεί πως πρέπει πρώτα να έχουμε έναν ιδανικό τρόπο ζωής και εάν δεν τα καταφέρνουμε παίρνουμε επιπλέον, τα φάρμακα.
«Η ιατρική του τρόπου ζωής δεν είναι εναλλακτική ιατρική. Απλά εδώ επιμένουμε στη αλλαγή του τρόπου ζωής. Πολλές φορές ο ασθενής δεν βελτιώνεται εάν δεν αλλάξει τον τρόπο της ζωής του», είπε αρχικά.
«Η ιατρική μπορεί να δώσει κατευθυντήριες γραμμές σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει ζαχαρώδη διαβήτη, η πρώτη διάγνωση είναι πως στην αρχή ακολουθεί μία αλλαγή στη δίαιτα και αυξημένη σωματική άσκηση. Εάν δεν μπορεί να βελτιωθεί με αυτόν τον τρόπο, τότε μπαίνουν τα φάρμακα. Συνήθως, εάν πάμε στον γιατρό, μας δίνει τα φάρμακα και μας λέει τι άλλο πρέπει να αλλάξουμε, όπως το να διαχειριζόμαστε το στρες».
Η Ελισάβετ Σπανού ανέφερε πως θεωρεί πως είναι πολύ συνηθισμένο στις μέρες μας κάποιος να έχει στρες αλλά να μην το αντιλαμβάνεται.
Η ιατρική του τρόπου ζωής συνδυάζει την ψυχολογία με τους υπόλοιπους κλάδους καθώς όπως αναφέρει η κ. Καλαϊτζή, όταν κάποιος πηγαίνει στο γραφείο της, εξετάζει πρώτα εάν χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη.
«Ο λόγος είναι πως εάν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη και δεν προσπαθήσει να την ξεπεράσει, δεν πρόκειται να ακολουθήσει το πρόγραμμα άσκησης, διατροφής που θα γράψω».
Οι έξι πυλώνες της ιατρικής του τρόπου ζωής
Σύμφωνα με την κ. Καλαϊτζή, οι βασικοί πυλώνες της ιατρικής του τρόπου ζωής είναι έξι και που μπορούν όλοι να τους ακολουθήσουν.
- Διατροφή
Η κακή διατροφή είναι η νούμερο ένα αιτία του πρώιμου θανάτου, καθώς έχει ξεπεράσει πλέον, και το κάπνισμα. Ο κύριος λόγος είναι πως τρώμε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και έχουμε ξεχάσει να τρώμε την πρώτη ύλη.
- Άσκηση
Ο Μπλέρ -ένας σπουδαίος επιδραστικός επιστήμονας- είχε πει πως η υποκινητικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημόσιας υγείας του 21ο αιώνα. Το γεγονός πως δεν κάνουμε καμία σωματική άσκηση προκαλέι μεγάλο πρόβλημα για την υγεία μας.
- Στρες
Εάν κάποιος δεν μπορεί να το διαχειριστεί μόνος του, τότε θα πρέπει να επισκεφθεί έναν ειδικό. Οι ειδικοί κάνουν μία αξιολόγηση του στρες. Το στρες το αντιλαμβανόμαστε όλοι στον ύπνο. Η έλλειψη ύπνου ή ο κακός ύπνος δεν κάνει καλό στην υγεία μας. Μάλιστα, ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, καθώς μπορεί να δημιουργήσει χρόνια φλεγμονή, ή σε παχυσαρκίας, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στην ψυχική μας υγεία.
- Κακές συνήθειες
Κακές συνήθειες μπορεί να είναι πέρα από το κάπνισμα και το αλκοόλ, ο καταναλωτισμός, το φαγητό, η οθόνη, και πολλές άλλες εθιστικές συμπεριφορές.
- Υποστηρικτικές σχέσεις
Είναι πολύ σημαντικό να αισθανόμαστε πως ανήκουμε σε ένα σύνολο, να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας στηρίζουν και εάν πάσχουμε από κάποιο νόσημα, είναι σημαντικό να είμαστε σε μία ομάδα που να νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνει.
- Περιβάλλον
Υπάρχουν μερικές τοξικές και περιβαλλοντικές επιρροές που μπορούμε να τις αλλάξουμε στην καθημερινότητά μας. Μερικές από αυτές, είναι εάν θα φάμε κάποιο τρόφιμο με πρόσθετα ή όχι, εάν θα βγούμε στη φύση, εάν θα αγοράσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή που θα αποφασίσουμε να μείνουμε.