Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η 16η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας κατέρρευσε. Η Silicon Valley Bank, μετά από διαρροές για μεγάλες ζημίες και απέλπιδες προσπάθειες να περιοριστούν οι απώλειες, τελικώς πέρασε στον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων προκαλώντας σημαντικούς κλυδωνισμούς στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.
Ντόμινο επιπτώσεων
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank έφερε ξανά κλίμα τρόμου στις αμερικανικές αγορές. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, άμεσα δέχθηκαν σφοδρό χτύπημα στην κεφαλαιοποίησή τους.
«Κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Wells Fargo, η Bank of America, η JP Morgan, η Morgan Stanley, συνολικά έχασαν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, μέσα σε μία μόλις ημέρα», λένε τα δελτία ειδήσεων.
Η κρίση στη SVB ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, όταν η τράπεζα, η οποία δανείζει σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις, προχώρησε σε πώληση μετοχών για να ενισχύσει τον ισολογισμό της μετά την πώληση χαρτοφυλακίου που αποτελείτο κυρίως από αμερικανικά κρατικά ομόλογα με ζημία.
Τις ανησυχίες πυροδότησε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Silicon Valley Bank το βράδυ της Τετάρτης ότι χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια συνολικού ύψους 2,25 δισ. δολαρίων μέσω έκδοσης μετοχών. Η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει ομόλογα με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων όταν startups – πελάτες της απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις τους.
Πέρασε σε ομοσπονδιακό έλεγχο
Τη διαχείριση της τράπεζας έχει ήδη αναλάβει η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων με τους πελάτες και τους επενδυτές της τράπεζας να ανησυχούν καθώς η συγκεκριμένη Αρχή καλύπτει μόνο μέρος των καταθέσεων.
«Το FDIC εγγυάται μόνο για καταθέσεις μέχρι τις 250.000 δολάρια και σύμφωνα με αναφορές περισσότερο από το 90% των καταθέσεων στην SVB ξεπερνούν αυτό το ποσό».
Οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μπάιντεν.
«Υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν κάποιες τράπεζες που παρακολουθώ πολύ στενά και όταν οι τράπεζες καταγράφουν απώλειες είναι, και πρέπει να είναι, ζήτημα ανησυχίας», τόνισε η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ.
Οικονομικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν πως παρά τους κλυδωνισμούς και τις σημαντικές απώλειες, το τραπεζικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες δε θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έφεραν παγκόσμιο οικονομικό χάος πριν από 15 χρόνια με την κατάρρευση της Leaman Brothers.
«Η λέξη κλειδί όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ είναι η ανθεκτικότητα και η σημερινή κατάσταση είναι η ημέρα με τη νύχτα αναφορικά με το τι συνέβη με την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από 15 χρόνια».
Σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα, οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό αναγκαστικής διαχείρισης για το υπόλοιπο ποσό των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό ποιο είναι το ακριβές ποσό των ανασφάλιστων καταθέσεων.