Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το πολύνεκρο δυστύχημα με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη.
Όπως αποκαλύπτει αύριο η εφημερίδα το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, τρία ήταν τα μοιραία λάθη τα οποία, σε περίπτωση που είχαν προβλεφθεί, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί.
Τα τρία λάθη
Το πρώτο και το σημαντικότερο είναι πως ο 59χρονος προφυλακισμένος σταθμάρχης Λάρισας, αδυνατούσε να χαράξει ηλεκτρονική πορεία της μοιραίας αμαξοστοιχίας που θα μπορούσε να αποτρέψει την αλλαγή της πορείας του Intercity 62.
Το σύστημα ηλεκτρονικής κατεύθυνσης, η τηλεδιοίκηση των τρένων, που λειτουργούσε μόνο στα όρια του σταθμού και με την χρήση του σχετικού πίνακα, επέτρεπε στον σταθμάρχη να προχωρήσει σε ηλεκτρονική χάραξη προσδιορισμού της πορείας του Intercity αυτόματα.
Κατά αυτόν τον τρόπο, θα εντοπιζόταν άμεσα και θα διορθωνόταν το πρόβλημα με το κλειδί που έστειλε την αμαξοστοιχία στην γραμμή καθόδου.
Ωστόσο, ο 59χρονος λόγω απειρίας και ελλιπών γνώσεων, πέραν του ότι βρισκόταν σε σύγχυση, δεν γνώριζε και πώς να κάνει τον ηλεκτρονικό σχεδιασμό της πορείας του τρένου.
Επιπλέον, το λάθος του μηχανοδηγού του Intercity να μην επικοινωνήσει με συντονιστή μηχανοδηγό της Hellenic Train στα κεντρικά του Οργανισμού, που καταγράφει ηλεκτρονικά τα ίχνη των τρένων μέσω GPS, όπως φαίνεται αποδείχθηκε μοιραίο.
Ζήτημα προκύπτει και από τη μη αξιολόγηση των σταθμαρχών μέσω ψυχομετρικών ελέγχων.
Κάτι τέτοιο προβλέπεται μόνο για τους μηχανοδηγούς, ενώ η γνωστική ικανότητα των σταθμαρχών, η ευστροφία και η παρατηρητικότητά τους, προσδιορίζεται μόνο εάν ανταπεξέλθει σε μια δοκιμασία, η οποία προβλέπει την καταμέτρηση των βαγονιών σε μια αμαξοστοιχία.
Ανοίγει η βεντάλια των διώξεων
Την ίδια στιγμή, και με την αναβάθμιση της υπόθεσης με τον ορισμό εφετών ανακριτών, οι ευθύνες για το δυστύχημα θα αναζητηθούν όχι μόνο στον σταθμάρχη και τους προϊσταμένους και συναδέλφους του, αλλά και σε υψηλότερα ιστάμενα πρόσωπα τα οποία τους τοποθέτησαν σε αυτές τις θέσεις.
Όλα αυτά, παράλληλα με την έρευνα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος για τις συμβάσεις του ΟΣΕ και τα έργα που θα έπρεπε να γίνουν αλλά δεν έγιναν ποτέ.