Έπειτα από 10 ημέρες έντονων συζητήσεων, η Γερουσία, η άνω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, υιοθέτησε το νομοσχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που πυροδότησε εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η πρωθυπουργός της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή της μετά την πρώτη νομοθετική νίκη ενόψει μιας καθοριστικής εβδομάδας, κατά την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να υιοθετηθεί οριστικά η μεταρρύθμισή της.
Διαδηλώσεις & επεισόδια
Την ώρα που η Γερουσία ολοκλήρωνε την εξέταση της μεταρρύθμισης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους κατά την έβδομη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και της αύξησης που προβλέπει στο ηλικιακό όριο στα 64 έτη από τα 62.
Το υπουργείο Εσωτερικών υπολόγισε σε 368.000 τους ανθρώπους που διαδήλωσαν στους δρόμους της Γαλλίας, εκ των οποίων 48.000 στο Παρίσι, δηλαδή λιγότερους από αυτούς που είχαν κατέβει στους δρόμους στις 16 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, το συνδικάτο CGT υπολογίζει σε πάνω από ένα εκατομμύριο αυτούς που διαδήλωσαν χθες.
Από τις διαδηλώσεις δεν έλλειψε η αστυνομική βία, με τις εικόνες ξυλοδαρμού και συλλήψεις πολιτών να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
Η αστυνομία έκανε τουλάχιστον 14 συλλήψεις.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Γάλλων τάσσεται κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία κρίνει «άδικη», κυρίως για τις γυναίκες και τους εργαζόμενους σε επισφαλείς δουλειές.