Ανατριχιάζουν τα λόγια του υπεύθυνου της γραμμής 10306, της ειδικής γραμμής που δημιουργήθηκε για την στήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη.
Θρήνος δίχως τέλος
Δώδεκα ημέρες μετά, ο χρόνος για τους διασωθέντες και τους συγγενείς των θυμάτων μοιάζει να έχει σταματήσει στο μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.
Ο Χρήστος Χούπας έχασε την Ελπίδα του, το 28χρονο αγγελούδι του. Από συγκυρία δεν μπήκαν στο ίδιο τρένο και τα άλλα δύο του παιδιά.
«Εμένα το παιδάκι μου ούτως ή άλλως έφυγε, δε γίνεται να επιστρέψει πίσω και όλα τα πλούτη του κόσμου να μου δώσουν δε γίνεται να επιστρέψει πίσω. Από την άλλη πλευρά όμως η πολιτεία κάνει το χρέος της».
Ο Βαγγέλης Καραμπέκος ταξίδευε για την Σκοτίνα Πιερίας, όμως λόγω της κούρασής του αποφάσισε να κατέβει στη Λάρισα και να πάει να μείνει στο εξοχικό του. Αυτή η απόφαση της τελευταίας στιγμής, όπως λέει στο MEGA, του έσωσε τη ζωή.
«Εγώ κατέβηκα στη Λάρισα, δεν υπάρχει αυτό που ζω, δηλαδή μπορούσα να πάω στο σπίτι μου, στο εξοχικό, που λέγεται Σκοτίνα Πιερίας, που είναι 25 λεπτά μετά από εκεί, και να είχα πεθάνει και εγώ. Δε θα υπήρχα τώρα, δε θα μιλούσαμε, καθόμουν στο μπαρ.
Βλέπουν συνεχώς εφιάλτες
Όσοι θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα, όσοι κατάφεραν να σωθούν, ζουν και ξαναζούν τον ίδιο εφιάλτη με όλες τους τις αισθήσεις.
Στην γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, που λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο, οι μαρτυρίες συγκλονίζουν.
«Μας παίρνουν τηλέφωνο. Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα είναι οι εφιάλτες και οι αυπνίες, σε δεύτερο βαθμό η αδυναμία πρόληψης τροφής γιατί τους έρχονται μυρωδιές, να μην τις αναφέρω αναλυτικά, καμένης σάρκας δηλαδή από το ατύχημα», λέει ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, ο υπεύθυνος της γραμμής.
Οδύνη για τους 12 φοιτητές του ΑΠΘ
Δώδεκα φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χάθηκαν στη φονική σύγκρουση. Το πρωί της Κυριακής, σε κλίμα βαθιάς οδύνης, πραγματοποιήθηκε στη Μονή Βλατάδων επιμνημόσυνη δέηση.
Στην εντατική τέσσερις τραυματίες
Στην εντατική παραμένουν τέσσερις τραυματίες. Οκτώ νοσηλεύονται εκτός κινδύνου σε κλινικές.
Ο 20χρονος που επέβαινε στο πρώτο βαγόνι και είναι ο μοναδικός που βγήκε ζωντανός, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και δίνει μάχη για τη ζωή του.
Σε σταθερή κατάσταση, εκτός εντατικής, νοσηλεύεται φοιτητής 22 ετών.