Αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη αμφισβήτηση της εξουσίας του εδώ και δύο δεκαετίες φαίνεται πως είναι ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς έναν μήνα μετά τους φονικούς σεισμούς και δύο πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα τουλάχιστον 11 μονάδων στον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.
Προβάδισμα Κιλιντσντάρογλου
Έναν μήνα μετά τους φονικούς σεισμούς και δύο πριν από τις εκλογές, οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν διπλή ήττα για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Σε τρεις διαφορετικές μετρήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος υπολείπεται κατά τουλάχιστον 11 μονάδων του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που ηγείται του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.
Και ο κυβερνητικός συνασπισμός όμως του Τούρκου προέδρου με τον ακροδεξιό Μπαχτσελί, βρίσκεται πίσω. Μπορεί στις 10 Μαρτίου ο Ερντογάν να υπέγραψε το διάταγμα προκήρυξης των εκλογών, αλλά σήμερα έχει λιγότερο χρόνο από κάθε άλλη φορά για να αντιστρέψει το κλίμα.
«Υπέγραψα το διάταγμα για την προκήρυξη προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου και θα γίνουν στις 14 Μαΐου, με την αρμοδιότητα που μου δίνει το άρθρο 116 του Συντάγματος».
Ρυθμιστής το φιλοκουρδικό κόμμα
Στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης μετά τα «τερτίπια» της λύκαινας Μεράλ Ακσενέρ, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα που θα τους φέρουν στην εξουσία και για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια θα χαράξουν, όπως υποστηρίζουν, διαφορετική πολιτική στη χώρα.
Ο δείκτης που φαίνεται πάντως να προβληματίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση είναι αυτός του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το οποίο καταγράφει σε όλες τις μετρήσεις διψήφια ποσοστά.
Το HDP είναι «κόκκινο» πανί τόσο για τον Ερντογάν ο οποίος πριν από λίγους μήνες απαγόρευσε την κρατική του επιχορήγηση, όσο και για την Μεράλ Ακσενέρ που έχει θέσει ως όρο τη μη συμμετοχή του στο αντιπολιτευτικό μπλοκ.
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως παρά τη διαφορά, κανένας δεν μπορεί να «ξεγράψει» τον Ερντογάν ο οποίος έχει αποδείξει τη δεινότητά του να ελίσσεται και να επικρατεί κάτω από αντίξοες συνθήκες.