Δεν έχουν τέλος οι αλυσιδωτές αντιδράσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Την ώρα που οι καταθέτες σε αμόκ τραβούν τα χρήματα τους από τις τράπεζες οι εργαζόμενοι του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ρίχνουν το φταίξιμο στον διευθύνων σύμβουλο της τράπεζας κατηγορώντας τον ότι πούλησε 3,6 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές λίγο πριν την κατάρρευση.
Η ανησυχία μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank μετατράπηκε σε πανικό.
Οι καταθέτες τράβηξαν από τις Αμερικανικές τράπεζες 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο. Οι αγορές σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Ασία έχασαν συνολικά 465 δισεκατομμύρια δολάρια, από την τραπεζική κρίση των τελευταίων ημερών.
Οι εργαζόμενοι της Silicon Valley Bank ρίχνουν τις ευθύνες στον διευθύνοντα σύμβουλο Γκρέγκ Μπέκερ, ο οποίος δυο μέρες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας πούλησε 12,5 χιλιάδες μετοχές αξίας 3.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να προλάβει να βγάλει κέρδος.
Οι πελάτες ανησυχούν.
«Για να είμαι ειλικρινής, το πιο ανησυχητικό τις τελευταίες ημέρες ήταν η πιθανότητα να εξαφανιστούν όλα αυτά για τα οποία δουλέψαμε, εξαιτίας της κακής διαχείρισης σε μια τράπεζα«, είπε ένας πελάτης της τράπεζας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τζο Μπάιντεν, η ανησυχία μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Πάνω από 20 τοπικές τράπεζες ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους στο Χρηματιστήριο.
«Οι Αμερικάνοι μπορεί να είναι σίγουροι πως το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές».
Δελτίο CNN
«Η Δευτέρα ήταν δραματική μέρα για την Wall Street. Οι μετοχές δεκάδων τοπικών τραπεζών έπεσαν σε χαμηλά ρεκόρ μετά την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank».
Το θέμα απασχόλησε και το χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Λοιπόν, δεν βλέπουμε συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης. Φυσικά, παρακολουθούμε την κατάσταση σε στενή επαφή με Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», είπε ο επίτροπος Ε.Ε για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι.
Αυτή η τραπεζική κρίση αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών να αναβάλλουν τα σχέδια τους για νέα αύξηση των επιτοκίων, αφού κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση στις αγορές.