Η κατάσκοπος είχε στήσει μαγαζί με πλεκτά στην οδό Αρειανού στο Παγκράτι.
Δίπλα από το κατάστημα που διατηρούσε η επονομαζόμενη Μαρία Τσάλα, ήταν και το σπίτι όπου διέμενε στον 2ο όροφο. Η συγκεκριμένη γυναίκα, που το πραγματικό της όνομα είναι Ιρίνα Σμίρεβα, εντοπίστηκε όταν η ΕΥΠ ανακάλυψε ότι κάποιες ξένες δυνάμεις δραστηριοποιούνται γύρω από ονόματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει.
Από εκεί και πέρα ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι, όταν εντόπισαν την «Μαρία Τσάλα», που φέρεται να είναι ομογενής και γεννημένη το 1991, δηλαδή πήρε την ημερομηνία γέννησης ενός βρέφους που είχε πεθάνει.
Ήταν αυτή η λογική που ακολουθούσε η κατάσκοπος ενώ φαίνεται πως δεν διατηρούσε καμία επαφή με την ρωσική πρεσβεία, αλλά δρούσε αυτόνομα.
Η «Μαρία Τσάλα» είχε σχέση με έναν Ρώσο κατάσκοπο ο οποίος δραστηριοποιείτο στην Βραζιλία, και από την άλλη πλευρά η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε μπει στο δημοτολόγιο της Αθήνας και εν συνεχεία πέρα στο δημοτολόγιο του δήμου Αλιβερίου.
Η δράσης της κατασκόπου
Η δράση της Ρωσίδας κατασκόπου συνδέεται με ένα αντίστοιχο κύκλωμα που ξετυλίχθηκε στην Πολωνία. Εκεί βρήκαν κατά μήκος κεντρικών οδικών αρτηριών διάφορες κρυφές κάμερες που κατέγραφαν κινήσεις λεωφορείων, αυτοκινήτων και αυτό το συνέδεαν με τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Κάτι αντίστοιχο, φέρεται πως έκανε εδώ και η ίδια ή να συνέλεγε γενικότερα πληροφορίες προς όφελος της Ρωσίας είτε για την Ουκρανία, είτε για τη στάση της Ελλάδος.
Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ μπήκε από τον Ιανουάριο και η ίδια, καταλαβαίνοντας ότι την παρακολουθούν, έφυγε από την Ελλάδα για τη Ρωσία. Στην επιχείρηση που διατηρούσε είχε 2 υπαλλήλους, μία Κατερίνα και κάποιον άνδρα με τον οποίο φερόταν ότι είχε σχέση.
Με τους υπαλλήλους της όταν μίλησε, τους έκανε γνωστό ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν θα επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα. Οι γείτονες ανέφεραν πως ήταν ένα άτομο πολύ χαμηλών τόνων, δεν είχε πολλές σχέσεις με την γειτονιά που δεν έδινε δικαιώματα.