«Μαρία Τσάλλα», ή αλλιώς «Ιρίνα Σμίρεβα», 32 ετών, διατηρούσε κατάστημα στο Παγκράτι, χόμπι της η φωτογραφία.
Αυτά είναι τα στοιχεία της Ρωσίδας κατασκόπου που δρούσε από το 2018 στην Ελλάδα και ξεσκέπασε η ΕΥΠ, αφού όμως πρώτα η 32χρονη διέφυγε από τη χώρα.
Είχε μαγαζί με πλεκτά
Με κάλυψη το μαγαζί με πλεκτά που είχε ανοίξει στο Παγκράτι, η 32χρονη έπλεκε προσεκτικά τον συνωμοτικό ιστό της, εκτελώντας διαταγές ανωτέρων της. Ακόμη και στις φωτογραφίες της στο Facebook, φρόντιζε να καλύπτει επιμελώς το πρόσωπό της κι ακόμη καλύτερα τα ίχνη της.
«Δεν είχα πολλά πολλά μαζί τους, μια καλημέρα. Η μια που ήταν μέσα, όλο στον υπολογιστή ήταν. Και ξαφνικά είδαμε πριν 2,3 μέρες ένα μικρό φορτηγάκι ήρθαν άρον άρον και τα πήρανε τα πράγματα», λένε γείτονες.
Πώς έφτασε η ΕΥΠ στα ίχνη της
Η «Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα» όπως είναι και το «πραγματικό» της όνομα, εντοπίστηκε όταν η ΕΥΠ ανακάλυψε τον περασμένο Ιανουάριο περίεργη δραστηριότητα ξένων δυνάμεων γύρω από ονόματα ανθρώπων που είχαν πεθάνει.
«H κυρία Μαρία έφυγε, όπως έχω πει, αρχές Ιανουαρίου, ήταν να επιστρέψει τέλη Ιανουαρίου. Μας είπε ότι δε θα επιστρέψει λόγω προσωπικών. Κάτι πολύ σοβαρό και μεγάλο της έτυχε και δε θέλει να επιστρέψει Ελλάδα. Κάποια στιγμή μου στέλνει μήνυμα, ότι δεν μπορώ να επιστρέψω Ελλάδα και το μαγαζί μπορείς να το αναλάβεις εσύ ή να το κλείσεις. Ήξερε γλώσσες, ελληνικά δεν ήξερε καλά», λέει η υπάλληλος που είχε προσλάβει για το μαγαζί της.
Το 2018, η 32χρονη εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης χρησιμοποιώντας στοιχεία βρέφους που πέθανε στη γέννα, με ημερομηνία γέννησης και θανάτου τον Δεκέμβριο του 1991.
Από την έρευνα στο Ληξιαρχείο διαπιστώθηκε ανακολουθία του ηλεκτρονικού αρχείου καταχώρισης με τα έντυπα δικαιολογητικά που είχαν κατατεθεί. Είχαν σκιστεί κάποιες σελίδες και είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα, ενώ χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής.
H ΕΥΠ έστειλε τη φωτογραφία της σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες και κατάφερε να την ταυτοποιήσει, όχι όμως και να την συλλάβει.
«Κύριε Μητσοτάκη, άμεσα εποπτεύοντα την ΕΥΠ σύμφωνα με τον δικό σας νόμο, μπορείτε να μας απαντήσετε: Είναι δυνατόν να πανηγυρίζετε που η κατάσκοπος διέφυγε; Ποιοι χειρίζονταν την υπόθεση και δεν «μπόρεσαν» να ελέγξουν τον «στόχο’;», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η δράση της «Μαρίας Τσάλλα» ενδεχομένως δεν περιοριζόταν μόνο στη χώρα μας καθώς, ως πολίτης της ΕΕ, θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Η «Μαρία Τσάλλα» ήταν ιδιαίτερα δραστήρια και στα social media, ασχολούνταν πολύ ενεργά με τη φωτογραφία δηλώνοντας ερασιτέχνης φωτογράφος και συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς.
Αυτό ενδεχομένως να βοηθούσε και την αποστολή που είχε, συλλέγοντας πληροφορίες χωρίς να κινήσει υποψίες.