Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν στις 14 Μαΐου, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προβληματισμοί για ενδεχόμενη αναβολή τους μετά τους φονικούς σεισμούς.
Η Τουρκία πια βρίσκεται σε ξεκάθαρους προεκλογικούς ρυθμούς κι όσο περνάει ο καιρός φαίνεται ότι κόμμα – ρυθμιστής θα είναι το κουρδικό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακυρώθηκε η επίσκεψη που θα έκανε ο Κιλιτσντάρογλου στο κουρδικό κόμμα κι όταν ερωτήθηκε για αυτό απάντησε «ρωτήστε εκείνους».
Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι φιλικά προσκείμενες στην αντιπολίτευση, την βγάζουν μπροστά δέκα με δεκατρείς μονάδες, κι αντίστοιχα οι δημοσκοπήσεις του Ερντογάν βγάζουν αυτόν μπροστά.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και οι δύο πλευρές είναι στο 43 – 44% και το 10% που είναι στην μέση, είναι το κουρδικό κόμμα.
Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Μετά τις εκλογές η Τουρκία θα μπει σε περίοδο αναταράξεων»
Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, έκανε την εξής εκτίμηση: «Νομίζω μετά τις εκλογές η Τουρκία θα μπει σε μία μεγάλη περίοδο αναταράξεων κι ίσως σε αυτό ποντάρει πια ο πρόεδρος της Τουρκίας».
Και επεξήγησε ο διεθνολόγος: «Θα τελειώσουν οι προεδρικές εκλογές. Η αντιπολίτευση έχει δεσμευθεί ότι θα αλλάξει το σύστημα και η Προεδρική Δημοκρατία θα γίνει Προεδρευόμενη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ως ισχυρό πόλο έναν πρωθυπουργό, αν κερδίσει τις εκλογές ο κ. Κιλιτσντάρογλου, που έτσι φαίνεται. Άρα, δημιουργείται μία ευκαιρία να επανέλθει ο κ. Ερντογάν ως υποψήφιος πρωθυπουργός πια».
Στην συνέχεια τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος: «Θα πρέπει να κρατήσουμε δύο πράγματα: η αντιπολίτευση πολύ δύσκολα συνεννοείται μεταξύ της. Το δεύτερο είναι όποια αλλαγή έρθει στην Τουρκία θα χρειάζεται την υποστήριξη από το κόμμα του κ. Ερντογάν, ο οποίος μπορεί στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο ίδιος ως υποψήφιος πρόεδρος να χάνει, το κόμμα του όμως στις βουλευτικές εκλογές φαίνεται να έρχεται πρώτο. Άρα, η Τουρκία μετά τις εκλογές φαίνεται να μπαίνει σε θολά νερά, μετά τις προεδρικές εκλογές».
Ερωτηθείς ο διεθνολόγος τι θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα, εκλογή Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου, απάντησε χαρακτηριστικά «είναι οι δύο όψεις του κοινού νομίσματος, δεν πρόκειται να αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας όποιος κι αν εκλεγεί».
Σχετικά με την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κι αν μπορεί η Τουρκία να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα από αυτό ο κ. Δεσποτόπουλος σημείωσε ότι δεν μπορεί να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα γιατί αυτό είχε προεξοφληθεί, αλλά τόνισε «όλο το παιχνίδι είναι για την Σουηδία».
Δήμαρχος Σύμης: «Η πολιτική που ασκεί ο Ερντογάν είναι ρητορική»
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Λευτέρης Παπακαλοδούκας, δήμαρχος Σύμης. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι το νησί έχει ξεκινήσει ήδη να δέχεται τουρίστες, μάλιστα οι πρώτες τουρίστες έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Αναφορικά με τις σχέσεις του νησιού με την Τουρκία σχολίασε ο κ. Παπακαλοδούκας: «Είκοσι χρόνια που ήταν ο Ερντογάν δεν είχαμε ποτέ θερμό επεισόδιο, όταν λέω θερμό επεισόδιο εννοώ όπως είναι τα Ίμια και πιο παλιά. Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική που ασκεί ο Ερντογάν είναι ρητορική. Φωνάζει, φωνάζει, αλλά στο τέλος, πιστεύω, δεν κάνει την κίνηση για να δημιουργηθεί κάποια ένταση. Νομίζω λοιπόν, ότι μας βολεύει να είναι ο Ερντογάν».
Και πρόσθεσε ο δήμαρχος σχετικά με τις εκλογές: «Εμείς τα μηνύματα που παίρνουμε απέναντι στα παράλια της Τουρκίας είναι ενάντια στον Ερντογάν. Κανείς δεν συμφωνούσε με την πολιτική που ασκούσε τα τελευταία χρόνια. Για αυτό βλέπουμε τώρα να γέρνει προς τις φωνές που ακούει από τον κόσμο και παίρνει το μήνυμα ότι πρέπει να τα βρει με την Ελλάδα, μετά την κίνηση που έκαναν όλοι οι Έλληνες να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα της Τουρκίας».
Ανθρωπιστική βοήθεια από το δήμο Σύμης για τους σεισμοπλήκτους της Τουρκίας
Αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια που στάλθηκε από το δήμο Σύμης για τους σεισμοπλήκτους της Τουρκίας δήλωσε ο δήμαρχος: «Εμείς κάναμε κι από εδώ μία κίνηση. Βοηθήσαμε τα απέναντι παράλια που φιλοξενούν περίπου δύο χιλιάδες σεισμόπληκτους μεταφέροντας πράγματα από την Σύμη. Είχαμε υποδοχή λες και ήμασταν ήρωες».