Η Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος και διδάκτωρ ιατρικής σχολής Αθηνών, μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» για το πώς μπορούμε να καταλάβουμε πως είμαστε σε λάθος σχέσεις.
Οι σχέσεις είναι δύσκολες. Κάποιες φορές μάλιστα, βρισκόμαστε σε μία σχέση αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε το γεγονός πως είναι λάθος.
Σύμφωνα με την κ. Κανδαράκη, πολλές φορές γνωρίζουμε πως η σχέση είναι λάθος αλλά το καλύπτουμε.
«Το πρώτο σημάδι της λάθος σχέσεις είναι όταν μιλάμε συνέχεια για τον άλλον και προσπαθούμε να τον δικαιολογήσουμε. Συνήθως, οι άνθρωποι που συνήθιζαν να λειτουργούν σαν φροντιστές στο σπίτι τους, είναι εκείνοι που λειτουργούν σαν πατερίτσα. Ειδικά η γυναίκες έχουμε μάθει να φροντίζουμε και να μην μας φροντίζουν».
Η κ. Κανδαράκη αναφέρει πως όταν κάποιος λειτουργεί σαν «πατερίτσα» τότε θα χρειάζεται μόνιμα τη βοήθειά μας και αυτό δεν είναι σωστό. Από την άλλη, εάν οι άνθρωποι θέλουν να λειτουργούν σαν πατερίτσα τότε ξεχνάς εντελώς τον εαυτό σου και εστιάζει κάποιος στο γεγονός πως ο σύντροφό τις θα αλλάξει.
«Δεν πρέπει να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον άλλον»
«Το πρώτο κομμάτι έχει να κάνει πως ο άλλος έχει αρχίσει να συμβολίζει πράγματα που εγώ ονειρεύομαι για το μετά και αυτό έχει πολύ πένθος. Η μεγαλύτερη παγίδα είναι να λέμε ‘’φταίω εγώ’’, ‘’φταις εσύ’’ και τελικά μπορεί να μην ευθύνεται κανένας».
Οι άνθρωποι δεν θέλουν να πιστέψουν πως δεν θα προχωρήσουν τα όνειρα που κάνανε, γι’ αυτό παλεύουν με το ζόρι να αλλάξουν τον άλλον.
«Μία ακόμα δυσκολία είναι πως δεν έχουμε μάθει να μοιραζόμαστε. Είναι άλλο το δίνω, άλλο το παίρνω και άλλο το μοιράζομαι. Το μοιράζομαι σημαίνει πως έχω καταλάβει αυτό που σου λείπει, έχω καταλάβει τι μου λείπει και πάμε να το φτιάξουμε. Για να γίνει αυτό χρειάζεται εμπιστοσύνη. Και δεν έχουμε μάθει να έχουμε εμπιστοσύνη», είπε αρχικά η ψυχολόγος.
«Για να εμπιστευτώ, η βασική προϋπόθεση είναι πως εμπιστεύομαι εμένα. Πως εάν κάτι συμβεί στη σχέση, εγώ δεν θα καταρρεύσω».
«Η ειλικρίνεια είναι το παν»
Σύμφωνα με την κ. Κανδαράκη, όταν ένα ζευγάρι δεν τα πάει καλά πρέπει να μιλήσουμε ειλικρίνεια.
«Το λάθος είναι να αρχίσουμε τις μπηχτές και καταλήγει το ζευγάρι να κλείνεται στη σχέση του και να μην την τελειώσει. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως η πορεία της οικογενειακής μας ζωής επηρεάζει τις σχέσεις μας. Εμείς επιλέγουμε το μοτίβο που ψάχνουμε στους συντρόφους μας. Εάν δεν το καταλάβουμε δεν θα βρούμε τον σωστό άνθρωπο».
Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και να αναλογιστεί πριν πάρει αποφάσεις. Για παράδειγμα, εάν μία γυναίκα θέλει να κάνει οικογένεια και ο σύντροφός της δεν θέλει, τότε θα πρέπει να το συζητήσουν σαν ζευγάρι και να μην κρύβουν την επιθυμία τους.
Σύμφωνα με την κ. Κανδαράκη, το παν είναι το ζευγάρι να πηγαίνει προς την ίδια κατεύθυνση, ακόμα και εάν τελικά δεν προχωρήσει η σχέση.