«Ναι» στα F-16 για την Τουρκία, αλλά με αστερίσκους, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όταν ρωτήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής για το τι προτίθεται να πράξει ο Λευκός Οίκος προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτά τα μαχητικά δε θα χρησιμοποιηθούν για να παραβιαστεί η ελληνική και κυπριακή κυριαρχία.
«Να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρειάζονται για να υπάρχει πλήρη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ, για να μπορούν κάνουν ό,τι χρειάζεται να κάνουν ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, φυσικά, (θέλουμε) να διασφαλίζουμε ότι στον βαθμό που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους, ότι οποιοσδήποτε εξοπλισμός ή τεχνολογία παρέχουμε δεν χρησιμοποιείται για την προώθηση αυτών των διαφορών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Επέστρεψαν τα… βέλη
Αυτή η τοποθέτηση σε συνδυασμό με τον χαρακτηρισμό «δύσκολος σύμμαχος» που απέδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία μετά το… στρίμωγμα του Ρόμπερτ Μενέντεζ, έκαναν τον εκπρόσωπο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρεντίν Αλτούν, να επιστρέψει στις ΗΠΑ τον χαρακτηρισμό.
Αυτά συνέβησαν πέρα από τον Ατλαντικό σε μια περίοδο που οι επιθέσεις κατά της Ελλάδας σε επίπεδο παραβιάσεων και φραστικό, έχει πρακτικά μηδενιστεί, αλλά η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων συνεχίζεται, κάνοντας το ελληνικό Πεντάγωνο να διατηρεί επιφυλάξεις.
«Η Ελλάδα είχε απόλυτη υποχρέωση να περάσει μέσα απ’ αυτήν την πόρτα που η Τουρκία άνοιξε. Τώρα το αν αυτό θα έχει μία ευτυχή κατάληξη ή είναι απλώς ένα παροδικό φαινόμενο, αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να το πει. Θα ήταν, όμως, ασυγχώρητο από την ελληνική πλευρά να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτή την αλλαγή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
«Είμαστε πάντα υπέρ των σχέσεων της καλής γειτονίας και καλωσορίζουμε τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ελπίζω βέβαια, αν και διατηρώ και κάποιες επιφυλάξεις, αυτή να συνεχιστεί και να διατηρηθεί και στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Το MEGA αποκαλύπτει ότι η Τουρκία, χωρίς να έχει καμία δικαιοδοσία στο FIR Αθηνών, προχώρησε την παραμονή της 25ης Μαρτίου, σε μια απόπειρα διχοτόμησης του Αιγαίου, δεσμεύοντας πέντε περιοχές και διαδρόμους για πτήσεις αεροσκαφών της, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Αθήνα, που με δική της αντιNOTAM ακύρωσε την τουρκική.