Το κατώφλι του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή στη Λάρισα, πέρασε λίγο μετά τις 10 το πρωί, ο συμβασιούχος σταθμάρχης που κατηγορείται ότι μαζί με τον εμπειρότερο συνάδελφο του, έφυγαν νωρίτερα από τη βάρδια τους το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου και άφησαν μόνο του τον τρίτο και πιο άπειρο σταθμάρχη να διαχειριστεί την κυκλοφορία των τρένων, ο οποίος έβαλε τις δυο αμαξοστοιχίες στην ίδια γραμμή και έστειλε στο θάνατο 57 επιβάτες, βυθίζοντας τη χώρα στο πένθος.
Εβδομάδα απολογιών για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη είναι η τρέχουσα.
Στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή απολογείται ο συμβασιούχος σταθμάρχης που είχε την απογευματινή βάρδια στο σταθμό της Λάρισας την 28η Φεβρουαρίου.
O συμβασιούχος σταθμάρχης πέρασε την πόρτα του δικαστικού μεγάρου λίγο μετά τις 10:30 έχοντας μαζί του απολογητικό υπόμνημα και συνοδευόμενος από 2 συμβασιούχους μάρτυρες.
Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για διατάραξη των συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή. Αύριο Τρίτη 28 Μαρτίου, θα απολογηθεί στον ανακριτή ο εμπειρότερος σταθμάρχης, αυτός που έπρεπε να είναι μέχρι τις 11 η ώρα στο πόστο του, αλλά φέρεται να αποχώρησε νωρίτερα.
Ο ίδιος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα μεταξύ αυτών και για τις βάρδιες που φέρεται να σβήστηκαν με μπλάνκο και άλλαξαν στοιχεία. Στο τέλος της εβδομάδας, στις 30 Μαρτίου, θα απολογηθεί και ο επιθεωρητής, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει υπόμνημα 80 σελίδων.
Προσκλητήριο των νεκρών των Τεμπών
Ο παπάς διαβάζει τα ονόματα και χτυπάει καμπάνα… 57 ψυχές… 57 ονόματα στο προσκλητήριο νεκρών…
Πενήντα επτά άνθρωποι που χάθηκαν ξαφνικά και τόσο άδικα, θα μνημονεύονται κάθε Κυριακή, μετά τη θεία Λειτουργία, στο Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Φιλίππου, στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.
«Εδώ τον σταθμό της Λάρισας, που δεν έφτασαν ποτέ. Εδώ που ο παπάς θα τους μνημονεύει κάθε φορά και θα τους προσκαλεί στην αγκαλιά της προσευχής του», είπε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
Εκεί, συντετριμμένοι, βρέθηκαν και οι γονείς της 26χρονης Ελισσάβετ Χατζηβασιλείου.
«Η κόρη μου σκοτώθηκε στα Τέμπη. Έχει περάσεις ένας μήνας και μου κάνει αλγεινή εντύπωση ότι, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη του. Τώρα έπρεπε να έχουν ομολογήσει. Αυτοί ξέρουν… Έτσι; Θα έπρεπε να έχουν αυτοκτονήσει», δήλωσε ο πατέρας της 26χρονης Ελισσάβετ που σκοτώθηκε στο μοιραίο δυστύχημα.
Δεν καταλαγιάζει η οργή
Ο πόνος δεν βρίσκει παρηγοριά και μετατρέπεται σε οργή, που όσο περνούν οι μέρες γίνεται μεγαλύτερη.
«Ένα κράτος χωρίς ηθική… δεν ξέρω τι μπορούμε να περιμένουμε», ανάφερε η μητέρα της 26χρονης.
Οι συγγενείς των θυμάτων, ο ένας μετά τον άλλον, κινούνται νομικά για να βρουν δικαίωση για τους ανθρώπους τους, που χάθηκαν στον όλεθρο των Τεμπών.
Στο πρώτο μνημόσυνο, 26 ημέρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία, αρκετός κόσμος έσπευσε στο παρεκκλήσι του νέου σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, κρατώντας ένα λουλούδι. Άναψαν ένα κεράκι στη μνήμη των 57 θυμάτων. Κλαίγοντας οι περισσότεροι, άνθρωποι που τη μοιραία νύχτα μέχρι και σήμερα, θρηνούν.
Μετά την ολοκλήρωση της επιμνημόσυνης δέησης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας, όπου αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων.
Συγγενείς, φίλοι και παρευρισκόμενοι, έριξαν λίγα λουλούδια στις σιδηροδρομικές γραμμές του τελικού προορισμού στον οποίο δεν κατάφεραν να φτάσουν 57 αθώοι άνθρωποι.
Σε λίγη ώρα απολογείται ο συμβασιούχος σταθμάρχης – Τι θα υποστηρίξει
Αν και έφτασε νωρίς το πρωί ο συμβασιούχος σταθμάρχης, ακόμα δεν έχει περάσει το κατώφλι του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή και σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η απολογία του.
Ο συμβασιούχος σταθμάρχης έχει μαζί του ένα αναλυτικό υπόμνημα, ωστόσο δηλώνει έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις απαντήσεις του ανακριτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υποστηρίξει ότι είχε έναν επικουρικό ρόλο, δηλαδή ότι λάμβανε και εκτελούσε από τον εμπειρότερο σταθμάρχη και όχι δεν είχε αγγίξει τον πίνακα ελέγχου στο σταθμαρχείο της Λάρισας και ότι η μόνη φορά που έκανε μόνος του βάρδια, ήταν στο σταθμαρχείο του Βόλου και όχι της Λάρισας.
Μαζί με τον συμβασιούχο σταθμάρχη θα καταθέσουν και άλλες δυο γυναίκες συναδέλφισσές, οι οποίες θα καταθέσουν ως μάρτυρες για να εξηγήσουν τι συμβαίνει με τις βάρδιες και τα ωράρια των συμβασιούχων. Ο ίδιος ο σταθμάρχης ο 33χρονος που θα καταθέσει σε λίγη ώρα, εξηγεί αναλυτικά στο υπόμνημα ποιες ώρες δούλευε και ποιες μέρες, και θέλει να αποδείξει πως η βάρδιά του ήταν από τις 2 μέχρι τις 10 και ότι έφυγε κανονικά.
Τέλος, ο Εφέτης Ανακριτής αιτήθηκε στο υπουργείο Άμυνας να μεταφερθούν τα βαγόνια σε στρατόπεδο ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια.