Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εκλογές, την αποχή από τις κάλπες αλλά και για τα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η αυτοδιοίκηση.
Πολύ μελάνι χύθηκε για την πιθανότητα να προκύψουν κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική.
Η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε και με ένταση τη φημολογία για το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού σε ένα τέτοιο σενάριο, παρότι απουσιάζει η βασιμότητα, καθώς δεν προκύπτει ούτε η αριθμητική ούτε η πολιτική λογική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τέτοια συνεργασία.
Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για τις εκλογές αλλά και για τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη περί «αγνώστου Χ» πρωθυπουργού.
«Να σας κάνω εγώ μία ερώτηση πρώτα. Έχουμε καλλιστεία ή κάνουμε πολιτική; Δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα σε αυτή την πόλη; Έχουμε την πολυτέλεια να μην μιλάμε για προγραμματικές θέσεις ή για το εάν υπάρχει σύγκλιση ή όχι; Για το ποιες είναι οι λύσεις στα πραγματικά προβλήματα; Γιατί δόξα τω Θεώ πρωθυπουργό έχουμε, και θα έχουμε, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να κάτσουμε όλοι κάτω και να δούμε πρακτικά πώς μπορούμε να πετύχουμε εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές για να μην ξαναζήσουμε αυτά που έχουμε ξαναζήσει», είπε αρχικά.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «οι πρώτες εκλογές θα δείξουν ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, οι δεύτερες είναι πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός».
Για την ανάρτησή του κ. Μπακογιάννη την 25η Μαρτίου ότι «κάποιοι μπορεί να “ξεπεζέψουν”», ο ίδιος σχολίασε πως, «αναφέρομαι σε όλους μας (σ.σ. τους πολιτικούς). Μιλάω για όλους μας και βάζω τον εαυτό μου πρώτο, και για να είμαι ξεκάθαρος, επειδή αυτή η αυτοαναφορική κουβέντα για τους πολιτικούς έχει τα όριά της, ας μιλήσουμε λίγο για τους νέους. Θα μας ψηφίσουν ή δε θα μας ψηφίσουν, θα έρθουν στις κάλπες άνθρωποι που έχουν γεννηθεί μετά το 2004».
«Πώς μιλάμε σε αυτή τη γενιά; Είναι μία γενιά που έχει ορίσει τη ζωή της από το Καστελόριζο μέχρι τώρα τα Τέμπη, μία γενιά που είναι η πιο μορφωμένη γενιά που έχει πατήσει ποτέ αυτά τα χώματα, η πλέον ευρωπαϊκή και η πρώτη γενιά στην ιστορία της χώρα που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Τι λέμε σε αυτά τα παιδιά; Θα τους μιλάμε σε ξύλινη γλώσσα με αυτά τα βαρύγδουπα για το ’65 ή το ΄74, συνέχεια θα βγάζουμε σκιαμαχίες και θα βγάζουμε τα ζόμπι από τις ντουλάπες, ή θα αρχίσουμε να μιλάμε πρακτικά και ρεαλιστικά και να τα ακούσουμε αυτά τα παιδιά. η αποχή χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται. Έχουμε «χάσει» 1.200.000 από το 2009 έως το 2019 τις τελευταίες εκλογές. και ο φόβος όλων μας είναι ότι η αποχή σε αυτές τις εκλογές θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό μας αφορά όλους. Γιατί θα ξημερώσει η επόμενη των εκλογών και θα αρχίζει η συζήτηση ”μα πού πήγαν αυτοί οι άνθρωποι”», συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης αναφορικά με τους νέους και για την αποχή απ΄τις εκλογές.
Τα τραπεζοκαθίσματα «πνίγουν» τους δρόμους της Αθήνας
Για την αυτοδιοίκηση και το έργο της τοποθετήθηκε ο κ. Μπακογιάννης.
«Ο κόσμος ψηφίζει πρόσωπα γιατί κάτι λέει και κάτι κάνει. θα πάω σε μία γειτονιά. Μπορεί κάποιος να μην γουστάρει να ψηφίζει τον Μπακογιάννη, να ψηφίζει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή οτιδήποτε. Τι τον νοιάζει στο τέλος της ημέρας; «”Είναι πιο καθαρή η γειτονιά μου;”, “έχει πιο πολύ πράσινο;”, “με τα φώτα τι γίνεται, τα πεζοδρόμια”. Οι άνθρωποι που μας ακούνε, δεν περιμένουν μαγικά, ξέρουν πολύ καλά τι τους γίνεται. Από εμάς περιμένουν να κάνουμε την προσπάθεια και να δώσουμε τις μάχες, αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε.
«Το κέντρο δεν μπορεί να γίνει μία τουριστική Disneyland»
Για το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων μίλησε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων.
«Έχουμε πρόβλημα και χρειαζόμαστε μία πολιτική του μέτρου. Εμείς λέμε ότι στον δημόσιο χώρο μπορούμε να συμβιώσουμε όλοι, χωρίς αποκλεισμούς. Όμως όλοι θα πρέπει να μπούμε σε ένα πλαίσιο, μία νόρμα. Ο δήμος Αθηναίων, κάνει κάποιες κινήσεις. Πρώτον πάμε και βάζουμε πρόστιμο. Δεύτερον πάμε και σηκώνουμε τα τραπεζοκαθίσματα. Πάνε φορτηγά δύο φορές τη βδομάδα και μαζεύουν. Τρίτον, έχουμε μία νέα νομοθετική ρύθμιση που μας επιτρέπει να σφραγίζουμε το μαγαζί, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που τα πρόστιμα που βάζουμε είναι λιγότερα από το κέρδος των τραπεζοκαθισμάτων», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.
«Πάμε ένα βήμα παρακάτω. Η πανδημία πέρασε, πρέπει να βρούμε τον δρόμο μας. Εκεί που μπαίνουμε στο τρίγωνο και κάνουμε ένα νέο έργο που έχουμε 8 νέους πεζοδρόμους, που έχουν θεσμοθετηθεί από το 1990 και δεν έχουν γίνει, και φτιάχνουμε και δύο πλατείες, Αγίας Ειρήνης και Καρίτση. Σε αυτούς του νέους δρόμους δε θα επιτρέπονται νέα τραπεζοκαθίσματα για 3 χρόνια. Το κέντρο δεν μπορεί να γίνει μία τουριστική Disneyland. Το κέντρο είναι ο μόνιμος κάτοικος, να μπορούμε να έχουμε μικτές χρήσεις. Όλα μαζί και όχι μόνο ένα πράγμα», εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης.
Για το ρεπορτάζ του MEGA για την έξοδο κινδύνου του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι με τα τραπεζοκαθίσματα που εμποδίζουν την έξοδο, ο κ. Μπακογιάννης είπε πως η δημοτική αρχή έχει ήδη πάει και έχει ήδη πράξει τα δέοντα. Είναι προφανώς παράνομα αυτά τα τραπεζοκαθίσματα. Έχουμε 14 σημεία που περνάει το τρένο μέσα στην πόλη. Από το 2021 θέσαμε θέμα στον ΟΣΕ. Προχωράει το θέμα της υπογειοποίησης, ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Αθήνας που δεν μιλάει κανείς, και ένα από τα σπουδαιότερα, αλλά μέχρι να τελειώσει αυτό το θέμα έχουμε το έργο έχουμε ζήτημα με τις διαβάσεις. Ο ΟΣΕ ανταποκρίνεται και έχει προχωρήσει στο να αποκαταστήσει τις ελλείψεις».
Τέλος, για το θέατρο του Λυκαβηττού ο δήμαρχος Αθηναίων αποκάλυψε πως, «μετά από 15 χρόνια στο τέλος του καλοκαιριού, ανοίγει το θέατρο του Λυκαβηττού, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο».