Τα λόγια του είναι ανατριχιαστικά. Οι εικόνες που προκαλεί η περιγραφή του σοκάρουν. Ο αναισθησιολόγος που κατέθεσε σήμερα στη δίκη για τη μικρή Τζωρτζίνα παρέθεσε καρέ – καρέ όλα όσα συνέβησαν τον Απρίλιο του 2021 στο Καραμανδάνειο, όταν το κοριτσάκι, έπαθε την ανακοπή και οι γιατροί, με τον ίδιο να ηγείται της ομάδας, επί 50 λεπτά, να προσπαθούν να την επαναφέρουν.
«Όρμησα στον θάλαμο και είδα σε ένα κρεβατάκι ένα παιδί που βρισκόταν σε καρδιοαναπνευστική διακοπή. Ήταν νεκρό. Δεν είχε κανένα ζωτικό σημείο, ήταν ωχρό και κυανικό μαζί. Κάναμε ΚΑΡΠΑ δίνοντας δόσεις αδρεναλίνης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν μπορώ να περιγράψω την ένταση της στιγμής, το άγχος, το στρες. Μόνο αν ζήσεις τέτοιο περιστατικό μπορείς να το περιγράψεις», δήλωσε ο αναισθησιολόγος Ιωάννης Χασαπόπουλος.
Ο αναισθησιολόγος δεν πίστευε στα μάτια του. Δεν μπορούσε να δεχτεί ότι άλλο ένα παιδί της οικογένειας, το τρίτο, βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου κι είναι κυριολεκτικά στα χέρια του.
«Έγινε έκρηξη στο μυαλό μου. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε υποδεχτεί τη μικρή Ίριδα στα εξωτερικά ιατρεία. Ήταν νεκρό όταν το φέρανε στο νοσοκομείο, δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Έγινε η έκρηξη εκείνη τη στιγμή στο κεφάλι μου. Λέω “δεν είναι δυνατόν… τρία παιδιά…”. Κάναμε συνεχώς απιδινωτές, συμπιέσεις… επαναλαμβανόμενα. Μου είπαν μετά ότι παρακαλούσα το παιδί και της έλεγα “μη φύγεις, δεν θα πεθάνεις κι εσύ…”».
Τα κρίσιμα εκείνα λεπτά, οι γιατροί κάνουν ότι είναι δυνατό για να επαναφέρουν το παιδί στη ζωή.
«Είχε περάσει αρκετή ώρα ανάνηψης, σχεδόν τρία τέταρτα. Όλοι είχαμε κουραστεί. Κι εκεί που ήμασταν έτοιμοι να το αφήσουμε, βλέπω στο μόνιτορ ελαφρά ερεθίσματα. Αναθαρρήσαμε, λέω “κάτι συμβαίνει”, και σε λίγα λεπτά το παιδί βλέπουμε να ξεκινά φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Ήταν συγκλονιστική στιγμή. Αρχίζαμε να κλαίμε. Ακόμα κι εγώ, που είμαι έμπειρος, 40 χρόνια αναισθησιολόγος, δεν μπόρεσα να κρύψω την συγκίνησή μου που το παιδί επέστρεψε στη ζωή», συμπλήρωσε ο αναισθησιολόγος.
Η κεταμίνη στο βαλιτσάκι
Η Ρούλα Πισπιρίγκου ξέσπασε σε κλάματα ακούγοντας την περιγραφή του γιατρού. Καθισμένη στο εδώλιο, κατηγορούμενη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της κόρης της, άκουσε τις απαντήσεις του αναισθησιολόγου που του απηύθυνε η έδρα, για την κεταμίνη.
Πρόεδρος: Γνωρίζετε τι είναι η κεταμίνη;
Αναισθησιολόγος: Φυσικά. Είναι ένα αναισθησιολογικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται και στα παιδιά και στους ενήλικες. Στα παιδιά, κυρίως είναι ένα φάρμακο στην αναισθησιολογική «φαρέτρα». Επιλέγει ο γιατρός ανάλογα με το περιστατικό.
Πρόεδρος: Είχατε μέσα στο βαλιτσάκι σας κεταμίνη;
Αναισθησιολόγος: Ναι.
Πρόεδρος: Τη χρησιμοποιήσατε;
Αναισθησιολόγος: Όχι. Δεν υπήρχε λόγος γιατί το παιδί ήταν νεκρό. Κεταμίνη χρησιμοποιούμε για να καταστείλουμε κάποιον.
Ο γιατρός που ηγήθηκε της προσπάθειας ανάνηψης της Τζωρτζίνας, ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα εάν η κατάσταση του παιδιού όταν εισήχθη στο νοσοκομείο ήταν τέτοια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακοπή.
Εισαγγελέας: Η νοσηλεύτρια, που πήγε πρώτη στο δωμάτιο μετά την ανακοπή, είπε ότι το παιδί ήταν στο μέσο του κρεβατιού και χωρίς ρινικό οξυγόνο. Μπορεί να εξηγηθεί αυτό ιατρικά;
Αναισθησιολόγος: Συνήθως πριν μια ανακοπή υπάρχουν πρόδρομα σημεία. Ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό τόσο αιφνίδιο. Ένα παιδί που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, θα έχει τέτοια ορατά σημάδια. Νομίζω ότι ήταν στον θάλαμο μόνο η μητέρα, μόνο αυτή μπορεί να το περιγράψει.
Εισαγγελέας: Η ίδια στην ανακρίτρια είπε ότι το παιδί σηκώθηκε και έπεσε απότομα πίσω. Εμπίπτει αυτό στα πρόδρομα σημεία;
Αναισθησιολόγος: Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Η περιγραφή δεν μου φαίνεται ιατρικά εξηγήσιμη. Δεν έχω δει τέτοιο θάνατο. Μου φαίνεται λίγο θεατρικό αυτό.
Πριν ξεκινήσει η σημερινή διαδικασία, ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε ότι προτίθεται να υποβάλει μήνυση σε βάρος της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά για τα όσα κατέθεσε χθες στο δικαστήριο, τα οποία δεν συνάδουν με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η υπεράσπιση.