Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Σαλαλές μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την στελέχωση των νοσοκομείων, τις ελλειψεις στο προσωπικό και την ανάγκη πάγιων μεταρρυθμίσεων.
«Τα χρήματα στο νοσοκομείο, και απ΄ το Ταμείο Ανάκαμψης, το 1,5 δις. ευρώ που υπάρχει και αφορά 80 νοσοκομεία που θα ανακαινιστούν πλήρως έως το τέλος του 2025, ήδη έχουν γίνει διαγωνισμοί και 156 Κέντρα Υγείας είναι σμηγματικό, ωστόσο εάν βασικό μειονέκτημα του ΕΣΥ είναι ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός του, γιατί διαχρονικά, χρήματα για μηχανήματα στο ΕΣΥ υπήρχαν. Ο ξενοδοχειακός εξ0πλοσμός, επειδή απευθυνόμαστε σε κτίρια πολύ παλιά είναι ακριβώς που πρέπει να αναβαθμιστεί», ανέφερε αρχικά ο κ. Πλεύρης.
Πλεύρης: «Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να μπουν με μερική απασχόληση στο ΕΣΥ»
Για τις ελλείψεις στο προσωπικό ο κ. Πλεύρης είπε πως, «γι’ αυτόν τον λόγο, ψηφίσαμε, αυτοί που θα πάνε στα νησιά, επειδή λέμε για οικονομικά κίνητρα, λαμβάνουν επιπλέον 1800 ευρώ και στέγη. Είναι κάθε μήνα συν τον μισθό τους και στην στέγη, παρόλα αυτά υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, έχουμε προβεί σε αύξηση μισθών που δεν είναι αρκετή. Δίνουμε αυτό το κίνητρο, είμαστε 7.000 παραπάνω οι υγειονομικοί από το 2019. Ωστόσο ειδικά στο υγειονομικό προσωπικό παρουσιάζεται πρόβλημα σε συγκείμενές ειδικότητες, είναι πρόβλημα που υπάρχει και στην Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επίταση σε σημεία στα οποία παρόλο που υπάρχουν οικονομικά κίνητρα, δεν πάει ο κόσμος. Υπάρχει μία διαφορά με την αντιπολίτευση είναι ότι θεωρούμε ότι αυτό το πρόβλημα λύνεται όταν θα δώσεις δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση να μπουν. Στην Κω για παράδειγμα, που έκανε ρεπορτάζ και το MEGA, υπάρχουν 10 παθολόγοι ιδιώτες εκτός νοσοκομείου και αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε παθολόγο από το Ασκληπιείο από το Τζάνειο. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να μπουν με μερική απασχόληση στο ΕΣΥ. Πιστεύουμε ότι ο γιατρός που είναι ιδιώτης έξω, δεν θέλει να γίνει δημόσιος υπάλληλος, εάν του δώσεις τη δυνατότητα με μερική απασχόληση να καλύψει θέσεις».
Μπορούν να καλυφθούν από ιδιώτες αυτές οι ελλείψεις στις ειδικότητες;
«Έχουμε έλλειμα σε ειδικότητες. Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει ένα δυναμικό στη χώρα που δεν θέλει να μπει στο ΕΣΥ, με σχέση πλήρους και αποκλειστικής. Δίνοντας στους ιδιώτες γιατρούς, κατά βάση στα νησιά γιατί στην Αθήνα δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα, αυτή τη δυνατότητα, γεμίζουν οι θέσεις. Εάν είναι ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι, που υπάρχει πρόβλημα στα νησιά, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα, που υπάρχει με έναν «άναρχο» τρόπο, το μπλοκάκι υπάρχει από το 2012 αλλά αυτό πρέπει να γίνει πιο θεσμοθετημένα με οργανωμένες προκηρύξεις που βγαίνουν τώρα», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Σκουρλέτης: «Κάθε νοσοκομείο τείνει να γίνει ”σταθμός Λάρισας”»
«Το θέμα της υγείας είναι κορυφαίο. Θα στεναχωρήσω τον κ. Πλεύρη, δυστυχώς ο κ. Πλεύρης είναι ο υπουργός που στην διάρκεια της θητείας του, έχουμε δει τη μεγαλύτερη «αιμορραγία» στο δημόσιο σύστημα υγείας. Γιατροί έμπειροι, γιατροί που έχουν υπηρετήσει το δημόσιο σύστημα δεν αντέχουν άλλο λόγω των συνθηκών των νοσοκομείων. Η καθημερινότητα είναι δραματική. Έχουμε νοσοκομεία που η δυνατότητα συντήρησης εδώ και 30 χρόνια δεν υπάρχει. Το in. gr έχει ένα ρεπορτάζ, για την κατάσταση των υποδομών στα νοσοκομεία, δεν ξέρω εάν είναι και ρεπορτάζ από «Τα Νέα». Έχουμε σωρεία περιπτώσεων από ατυχήματα, φωτιές. Κάθε νοσοκομείο τείνει να γίνει ”σταθμός Λάρισας”. Αυτό είναι μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ποιο είναι το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ για τα νοσοκομεία στα νησιά;
Ο κ. Σκουρλέτης απάντησε πως, «η τακτική της ΝΔ ήταν να απαξιώσει το σύστημα υγείας, να δημιουργήσει συνθήκες υποβάθμισης της λειτουργίας των νοσοκομείων, έτσι ώστε αναγκαστικά ο γιατρός είτε να στραφεί στο προσωπικό του ιδιωτικό επάγγελμα έξω απ΄ το δημόσιο σύστημα υγείας είτς να φύ7γει στο εξωτερικό. Σήμερα παίρνουν 7.000-12.000 ευρώ στην Ευρώπη οι γιατροί. Αυτό που χρειάζεται είναι να αυξηθεί ο εισαγωγικός μισθός. Το 10% αύξηση είναι κοροϊδία μετά από χρόνια στασιμότητας των μισθών. Τουλάχιστον ο εισαγωγικός μισθός πρέπει να ξεκινάει καθαρά από 2.000 ευρώ στο δημόσιο σύστημα υγείας».
Σαλαλές: «Σήμερα ο Έλληνας πολίτης δεν έχει υγεία – Το ΕΣΥ απαξιώθηκε με τα χρόνια»
Ο κ. Σαλαλές μίλησε για την κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας και τι θα γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά και για την συνεργασία με την ΝΔ.
«Το ΕΣΥ είναι γέννημα του ΠΑΣΟΚ, είναι μία εμβληματική μεταρρύθμιση που έγινε το 1983, και τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ότι κάθε Έλληνας δικαιούται δωρεάν παροχή υπηρεσιακών υγείας, ανεξάρτητα από την επαγγελματική του θέση, την οικονομική θέση και την κοινωνική του θέση. Με τα χρόνια που πέρασαν αυτό το ΕΣΥ ήταν το πιο ισχυρά συστήματα στην Ευρώπη, και το αφήσαμε στην τύχη του. Τα 10 τελευταία χρόνια δεν κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ.
«Είχαμε την οικονομική κρίση και στην πανδημία, είδαμε ότι το ΕΣΥ άντεξε και ήταν στην πρώτη γραμμή για να υποστηρίξει τους Έλληνες, όταν οι ιδιωτικοί κλινικάρχες δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν τον covid. Ακούω μία συζήτηση του παρελθόντος, «ποιος τα έκανε χειρότερα». Πρέπει να πάμε με όρους μέλλοντος, να συζητήσουμε για το ΕΣΥ, πώς θα γίνουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές, πραγματικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ακούω για τις προσλήψεις σε υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, την ΝΔ να λέει ότι πήραμε προσωπικό και τον ΣΔΥΡΙΣΖΑ να λέει ότι λόγω μνημονίων δεν μπορούσαν. Αυτό δεν ακυρώνει και αναιρεί μία πραγματικότητα: ότι σήμερα ο Έλληνας πολίτης δεν έχει υγεία», τόνισε ο κ. Σαλαλές.
«Δεν έχει δωρεάν περίθαλψη, υπάρχουν λίστες αναμονής. Ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να νιώσει ασφάλεια με το ζήτημα της υγείας. Τα κόμματα πρέπει να απαντήσουν με προτάσεις και κίνητρα. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει μια σειρά προγραμματικών προτάσεων και δεσμεύσεων και μέσα σε αυτό υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις για το ΕΣΥ. Η ΝΔ απωθεί τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις».
«Δεν υπάρχει βαθύ κράτος στην Ελλάδα, βαθύ κράτος υπάρχει στην Τουρκία με τη μαφία με τον στρατό. Εδώ υπάρχει ένα αντιπαραγωγικό αναποτελεσματικό, αναχρονιστικό δημόσιο, που θέλει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη γραφειοκρατία, στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων, στην απλούστευση των διαδικασιών, να εφαρμοστεί εταιρική διακυβέρνηση. Η ποιότητα της δημοκρατία μας εξαρτάται από το πώς διατίθεται οι πόροι των Ελλήνων πολιτών. Μία μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει διαχειριστικό, λειτουργικό εκσυγχρονισμό που θα περιλαμβάνει έναν νέο σχεδιασμό, που θα αντιγραψουμε άλλα συστήματα υγείας, όχι αυτό που αντέγραψε η ΝΔ», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Σαλαλές.