Τη σκυτάλη της πυρηνικής απειλής από τη Ρωσία πήρε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Με πυρηνικό όλεθρο απείλησε τον πλανήτη ο Αλεξάντρ Λουκασένκο λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.
«Αν χρειαστεί, μαζί με τον Πούτιν θα αποφασίσουμε και θα εγκαταστήσουμε στη Λευκορωσία και στρατηγικά πυρηνικά όπλα. Και πρέπει να το καταλάβουν αυτό τα καθάρματα τα οποία από το εξωτερικό προσπαθούν να ανατινάξουν τη χώρα από μέσα και από έξω».
Την ώρα που ο στενότερος σύμμαχος του εκτόξευε πυρηνικές απειλές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραφε διάταγμα με το αναθεωρημένο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας.
«Προβλέπεται η χρήση συμμετρικών και ασύμμετρων μέτρων ως απάντηση σε εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας, Σέργκεϊ Λαβρόφ.
Στην Ουκρανία με ειδική τελετή τιμήθηκε η πρώτη επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης Μπούτσαα όπου καταγράφηκαν κάποια από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα των Ρώσων.
Ανακήρυξη της Μπούκα ως ηρωικό τόπο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακήρυξε την Μπούτσα ηρωικό τόπο και βράβευσε οικογένειες πεσόντων και στρατιώτες. Στην τελετή συμμετείχαν η πρόεδρος της Μολδαβίας, οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Κροατίας καθώς και οι πρέσβεις των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το ρωσικό κακό θα καταρρεύσει εδώ, στην Ουκρανία, και δεν θα μπορέσει ποτέ να ξανασηκωθεί. Η ανθρωπιά θα νικήσει».
Στην ανατολική Ουκρανία, με κρανίου τόπου μοιάζει η πόλη Μπαχμούτ, το πιο καυτό μέτωπο του πολέμου.
Οι μάχες μαίνονται σφοδρές ακόμα και κοντά σε ερειπωμένα χωριά όπως αυτό στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους ανατινάζοντας το ένα μετά το άλλο δύο τανκς και δύο τεθωρακισμένα οχήματα.