«Δεν περίμενα αυτήν την αντίδραση. Μου έκανε εντύπωση. Ήρθε και είπε απλώς ότι δε λειτουργεί το οξύμετρο».
Αυτά κατέθεσε συναισθηματικά φορτισμένη η ειδικευόμενη παιδίατρος, Αγλαΐα Καρακανιά, για την αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν η 8χρονη κόρη της Τζωρτίνζα έπαθε το σοβαρό επεισόδιο που την άφησε τετραπληγική.
Η κατάθεση της παιδιάτρου
«Όλα ήταν καλά μέχρι που ήρθε η μαμά της το απόγευμα και χτύπησε την πόρτα. Είπε πως κάτι γίνεται με το οξύμετρο και δεν δείχνει κάποια ένδειξη και πήγα με την κ. Δημητρόπουλου προς τον θάλαμο. Έξω από το δωμάτιο είδαμε τη νοσηλεύτρια κ. Πετσαβά και μας φώναζε ‘ελάτε γρήγορα το παιδί δεν ανταποκρίνεται’. Ξεκινήσαμε ανάνηψη αμέσως».
Η μάρτυρας επιχείρησε να μεταφέρει εντός δικαστικής αιθούσης τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να επαναφέρουν το παιδί. Να περιγράψει τη δική τους συναισθηματική φόρτιση αλλά συνάμα και την τρομακτική ψυχραιμία της μάνας.
Εισαγγελέας: Τι ώρα ήρθε η μητέρα στο γραφείο των γιατρών την Κυριακή;
Μάρτυρας: Περίπου στις 18:15, δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς.
Εισαγγελέας: Η μητέρα είχε καταλάβει ότι το παιδί ήταν χωρίς πνοή;
Μάρτυρας: Δεν το ξέρω. Μας έκανε εντύπωση. Είπε απλώς για το οξύμετρο ότι δεν λειτουργεί καλά. Συνήθως όταν βλέπεις το παιδί σου έτσι, το ταρακουνάς, το σκουντάς να δεις αν ανταποκρίνεται. Δεν ξέρω τι έκανε. Δεν περίμενα αυτή την αντίδραση.
Εισαγγελέας: Θυμάστε αν το οξύμετρο, όταν μπήκατε, ήταν συνδεδεμένο με το παιδί;
Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι, θυμάμαι ότι σφύριζε.
«Δεν βρήκαμε τίποτα παθολογικό»
Σειρά πήρε η συνάδελφός της, Αντιγόνη Τσαμπούλα, η οποία έκανε ειδική μνεία στο οξύμωρο της υποθέσεως πως οι εξετάσεις της μικρής έβγαιναν καθαρές και κάθε φορά που οι γιατροί έφευγαν, τα συμπτώματα εμφανίζονταν.
«Επειδή ανέφερε η μητέρα ότι το παιδί είχε δυσκολία στην αναπνοή, είδα ότι είχε ήπιο βήχα, ωχρότητα δέρματος και κοιλιακό άλγος. Την εξέτασα, είχε καλά ζωτικά σημεία. Παρέμεινε ασυμπτωματική μέχρι τις 18.00 περίπου που ξύπνησε με κοιλιακό άλγος κι ωχρότητα δέρματος.
»Ξανά εξέταση. Δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Τα συμπτώματα είχαν αρχίσει να υποχωρούν οπότε συνέχισε με τον ορό. Εγώ κλήθηκα ξανά στις 03.00 η ώρα τη νύχτα γιατί μου ανέφερε η μητέρα κοιλιακό άλγος, βήχα, έμετο. Είχε κάνει έναν εμετό κίτρινου χρώματος. Μέσα στη νύχτα δεν παρουσίασε κάτι άλλο, υποχώρησε. Μέχρι το πρωί ήταν όλα καλά».
Η παιδίατρος στάθηκε και στο γεγονός πως δεν βρέθηκε τίποτα παθολογικό ούτε μετά την ανακοπή της Τζωρτζίνας, κάτι έστω που να εξηγεί αυτό το αιφνίδιο επεισόδιο της 9ης Απριλίου.
«Δεν βρήκαμε κάτι παθολογικό ακόμα και μετά την ανακοπή».
Οι επόμενες ακροαματικές διαδικασίες έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, με την παιδοκαρδιολόγο Καρατζά να καταθέτει αύριο κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Κούγια ο οποίος απουσίαζε σήμερα από τη δίκη, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μεθαυριανή κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη ξεκινώντας από εκείνον τον κύκλο καταθέσεων των γιατρών του Ρίου.
Τι ειπώθηκε σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου από την ειδικευόμενη παιδίατρο
Ειδικευόμενη παιδίατρος: Είχα ενημερωθεί για το πώς είχε έρθει, ότι είχε γίνει έλεγχος και ότι δεν είχε βρεθεί κάτι. Δεν είχα ρωτήσει κάτι άλλο για το ιστορικό.
Συνήγορος κατηγορούμενης: Γνωρίζετε για ποιο λόγο τελικά έπαθε ανακοπή το παιδί;
Ειδικευόμενη παιδίατρος: Όχι. Δεν είχα βρει εγώ κάτι παθολογικό. Και την Κυριακή μετά την ανακοπή δεν βρήκαμε κάτι.
Το γεγονός που διερευνά έντονα το δικαστήριο
Αφορά το επεισόδιο ανακοπής που έγινε ανάνηψη 55’ από τους γιατρούς. Η Τζωρτζίνα βρίσκεται στην μέση του κρεβατιού, σε πλάγια θέση κατά την διάρκεια του επεισοδίου.
Η Τζωρτζίνα παραμένει με το ρινικό οξυγόνο πεταμένο στο κρεβάτι μαζί με ένα παλμικό οξύμετρο. Είναι αναίσθητη, χωρίς οξύμετρο, ωχρή, άσφυγμη και με μυδρίαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 15 γιατροί κατέθεσαν ότι δεν εξηγείται η ανακοπή της 9χρονης.