Η ραδιοφωνική παραγωγός, Αφροδίτη Σημίτη, και η δερματολόγος - αφροδισιολόγος, Λία Παπαθανάκου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις επιπτώσεις που έχουν οι τεχνικές χρώματος στα μαλλιά.
Τα μαλλιά μας σήμερα ταλαιπωρούνται πολύ. Σύμφωνα με μία στατιστική, 6 στις 10 γυναίκες και 1 στους 10 άνδρες στην Ευρώπη βάφουν σήμερα τα μαλλιά τους.
Πώς είμαστε σίγουροι όμως, πόσο ασφαλείς είναι οι τεχνικές βαφών που χρησιμοποιούμε;
Η Αφροδίτη Σημίτη αναφέρει πως δεν έχει ταλαιπωρήσει πολύ τα μαλλιά της καθώς δεν πηγαίνει συχνά κομμωτήριο και βάφει μόνη της τη ρίζα με φυτικές βαφές.
Κάτι τέτοιο φαίνεται να κάνουν αρκετοί άνθρωποι σήμερα, σύμφωνα με τη δερματολόγο – αφροδισιολόγο, Λία Παπαθανάκου.
Τι είναι οι φυτικές και χημικές βαφές
Η κ. Παπαθανάκου αναφέρει πως οι φυτικές βαφές είναι αυτές που προέρχονται από φυτά, όπως η χένα. Άλλες ουσίες από τις οποίες μπορεί να προέρχονται είναι τα εκχυλίσματα από κάστανο, τα οποία δίνουν ένα φυσικό χρώμα, ειδικά για αποχρώσεις του καστανού.
Οι χημικές χωρίζονται σε μόνιμες οι ημιμόνιμες. Οι ημιμόνιμες είναι πιο απαλές ενώ οι μόνιμες έχουν αμμωνία.
«Η αμμωνία αυτό που προκαλεί είναι μόνο ένας έντονος ερεθισμός στο δέρμα. Η σύνδεση που γίνεται συνήθως μεταξύ της αμμωνίας και της καρκινογένεσης δεν έχει νόημα αλλά αυτή μπορεί να συνδέεται μόνο με κάποια συστατικά που υπάρχουν στις χημικές βαφές. Από το 2012, η ευρωπαϊκή οδηγία έχει απαγορεύσει τη χρήση 45 τέτοιων μορίων. Κατά τη σύγχρονη εποχή δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος καρκινογένεσης από τέτοια συστατικά. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι να επιλέγουμε προϊόντα που είναι εγκεκριμένα».
Η Αφροδίτη Σημίτη αναφέρει πως στο παρελθόν έχει υπάρξει και ξανθιά αλλά πλέον κάνει σπάνια μόνο ανταύγειες. Ο λόγος είναι πως μετά τη χρήση χημικών βαφών στο κομμωτήριο, τα μαλλιά της ήταν πολύ άγρια.
Σύμφωνα με την κ. Παπαθανάκου όμως, οι βαφές που περιέχουν σκούρες χρωστικές είναι πολύ πιο ερεθιστικές για το τριχωτό της κεφαλής από τις ανοιχτόχρωμες.
«Στο ξανθό μπαίνει περισσότερο η διαδικασία της οξείδωσης αλλά το οξυζενε δεν επηρεάζει. Αντίθετα, οι σκούρες βαφές είναι εκείνες που προκαλούν πρόβλημα στο δέρμα».
Πώς να «προφυλάξουμε» τα μαλλιά
Η κ. Παπαθανάκου αναφέρει πως όταν τα μαλλιά βάφονται, ταλαιπωρούνται είτε με μόνιμες είτε με ημιμόνιμες βαφές καθώς για να βάψει θα πρέπει να ανοίξει τα λέπια στο περίβλημα της τρίχας.
Για να προφυλάξουμε τα μαλλιά μας θα πρέπει να τα περιποιούμαστε με έλαια όπως έλαιο καρύδας, αβοκάντο, σογέλαιο.
Υπάρχουν προϊόντα τα οποία απαιτούν ξέβγαλμα και άλλα που δεν απαιτούν. Πολύ σημαντική όμως, είναι η χρήση προϊόντων με φίλτρα ώστε να μην αλλάζει το χρώμα των μαλλιών με τον ήλιο.
Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα με συστατικά που καταστρέφουν την τρίχα και να μην χρησιμοποιείται καυτό νερό κατά το λούσιμο των μαλλιών.
Έτσι, θα προφυλαχτεί το χρώμα και θα καθυστερήσει η επόμενη επίσκεψη στο κομμωτήριο.