Νέα όξυνση της πολιτικής κόντρας μετά την πρωτοφανή κίνηση στα δικαστικά χρονικά του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου να κάνει δημόσια τοποθέτηση καταγγέλλοντας παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, επειδή η κυβέρνηση κατέθεσε συμπληρωματική τροπολογία ώστε να θωρακίσει τη Βουλή από την είσοδο του κόμματος του φυλακισμένου Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη.
Πρωτοφανής δήλωση για την τροπολογία
Σε μια πρωτοφανή κίνηση για ανώτατο δικαστικό, προχώρησε ο πρόεδρος του τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος. Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου πήρε δημόσια θέση, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί στη Βουλή η νέα τροπολογία για να μην επιτραπεί η συμμετοχή του εθνικιστικού κόμματος Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές και κατήγγειλε ότι η τροπολογία αποτελεί ευθεία παρέμβαση.
«Με βάση την τροπολογία – προσθήκη του ΥΠΕΣ, με την οποία τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 32 του ΠΔ 26/2012, εισάγεται η πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου».
Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κατηγορεί μάλιστα ανοιχτά την κυβέρνηση για δυσπιστία προς το πρόσωπό του, καθώς με τη νέα τροπολογία συμμετέχουν όλα τα μέλη του τμήματος στην εξέταση των αιτήσεων κάθε κόμματος και όχι τα 5 μέλη που οριζόντουσαν από τον ίδιο.
«Αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της Κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος».
Η κυβέρνηση εμπιστεύεται απόλυτα τη δικαιοσύνη και θα συνεχίσει να την ενισχύει απαντά ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και τονίζει πως η δουλειά των δικαστών δεν είναι να νομοθετούν.
«Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Για ερασιτεχνικούς χειρισμούς κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση.
«Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς», λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δε θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις», λέει το ΠΑΣΟΚ.
Είναι αδιανόητος θεσμικά ο διάλογος ανωτάτων δικαστικών με τον υπουργό Εσωτερικών τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάλεσε τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου να απέχει από κάθε διαδικασία.
«Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλειά του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, σε ανάρτησή του στο Twitter, λέει ότι η σύγκρουση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με την κυβέρνηση οδηγεί στην ανάγκη διαφορετικής ρύθμισης την οποία θα προτείνει αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Τη Μεγάλη Τρίτη η ψηφοφορία
Μέσα σε αυτό το κλίμα, στην ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί τη Μεγάλη Τρίτη η νέα τροπολογία της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Να σημειωθεί ότι το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου αναμένεται μέχρι τις 5 Μαΐου να έχει αποφασίσει για τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος που ίδρυσε ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πρώην ηγετικό στέλεχος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.