Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν πει ξεκάθαρα πως θα υπερψηφίσουν την τροπολογία καθώς πρέπει η Δημοκρατία να θωρακιστεί.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου μετά και το «άδειασμά» του από συνταγματολόγους, αφού Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Πάνος Λαζαράτος, Αντώνης Μανιτάκης, Κώστας Μποτόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος με παρεμβάσεις τους τόνισαν πως η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη.
Η κυβερνητική πρωτοβουλία εξασφαλίζει πως πλέον θα αποφασίζει η Ολομέλεια, -και όχι ένα μέρος- του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου για την ανάδειξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές, ο Μάκης Βορίδης μάλιστα απάντησε στον Χρήστο Τζανερίκο ο οποίος χαρακτήρισε «φωτογραφική» τη διάταξη κάνοντας μάλιστα λόγο για δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
«Με βάση την τροπολογία – προσθήκη του ΥΠΕΣ, με την οποία τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 32 του π. δ. 26/2012, εισάγεται η πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου.», δήλωσε ο Χρήστος Τζανερίκος, πρόεδρος του Α1 Τμήματος Αρείου Πάγου.
Πρόεδρος του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης, Ευδοξία Κιουπτσίδου, ενώ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου θα κρατήσει για ένα μήνα την παραίτηση Τζανερίου καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία αν ο παραιτηθείς θελήσει να ανακαλέσει.
Η τροπολογία εισηχθεί σήμερα στην επιτροπή θα ψηφιστεί την Μ. Τρίτη στην ολομέλεια και η απόφαση του Αρείου Πάγου θα γίνει το αργότερο στις 5 Μαΐου.