Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής στη βουλή, την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρηστός Τζανερίκος, πρόεδρος του τμήματος του Αρείου Πάγου που θα έκρινε την υπόθεση.
Την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα υπέβαλε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος, μετά τη δήλωση του περί ευθείας παρέμβαση στον Άρειο Πάγο με την υποψήφια τροπολογία για το αποκαλούμενο κόμμα Κασιδιάρη και τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η παραίτηση του κ. Τζανερίκου υποβλήθηκε για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.
Ειδικότερα, ο Χρήστος Τζανερίκος χαρακτήρισε με δήλωση του την ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στο σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη – και τα άλλα κόμματα – ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.
Η απάντηση στη δήλωση του ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές, ενώ σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου που κάλεσε τον ανώτατο δικαστικό σε αποχή από το καθήκοντα του και μάλιστα σε χρόνο άμεσο.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης η κυρία Ευδοξία Κιουπτσίδου η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.
Σημειωτέον, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου που παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου ο οποίος εκ του νόμου έχει δικαίωμα μέσα σε ένα μήνα να την ανακαλέσει.
Πάντως, στο τέλος Ιουνίου ο Χρήστος Τζανερίκος θα αποχωρούσε από το δικαστικό σώμα λόγο συμπληρώσεως ορίου ηλικίας.