Πάσχα στο χωριό λέει ο λαός, Με ρουκέτες ανάμεσα σε ενορίες. Στάμνες ή αλλιώς «μπότηδες» να πέφτουν από τα μπαλκόνια, σαΐτες, αλλά και φαναράκια στον αέρα.
Τα παραδοσιακά έθιμα των ημερών προσελκύουν επισκέπτες που όμως πρέπει να βάλουν βαθιά στο χέρι στην τσέπη για να τα δουν.
Βροντάδος Χίου
Μία οικογένεια που θα αποφασίσει να επισκεφθεί τον Βροντάδο της Χίου για να δει τον ρουκετοπόλεμο θα πρέπει να πάρει το πλοίο από το λιμάνι και να πληρώσει 57,50 ευρώ το άτομο για μία τετράκλινη καμπίνα και 106 ευρώ για το αυτοκίνητο. Σύνολο 336 ευρώ για το πήγαινε, εάν προσθέσουμε και την επιστροφή τότε μόνο τα μεταφορικά κοστίζουν 672 ευρώ.
Κέρκυρα
Η διαδρομή για το νησί των Φαιάκων περνάει από την Ηγουμενίτσα.
Το αυτοκίνητο για να φτάσει ως εκεί θέλει 70 ευρώ βενζίνη και 40 ευρώ διόδια. Σύνολο 110 ευρώ, ενώ για να μπει στο καράβι για Κέρκυρα ο οδηγός θα πληρώσει 52 ευρώ για το αυτοκίνητο και 47 ευρώ για τα μέλη της οικογένειας, σύνολο 99 ευρώ.
Αν αθροίσουμε λοιπόν βενζίνες και ακτοπλοϊκά ανεβαίνουμε στα 209 ευρώ για το πήγαινε. Εάν βάλουμε και το έλα τότε το ταξίδι στην Κέρκυρα τότε πάμε στα 418 ευρώ χωρίς τη διαμονή και τη διατροφή.
Λεωνίδειο
Για να δει κάποιος τη… βροχή από φαναράκια στο γραφικό Λεωνίδιο, θα πληρώσει 32 ευρώ βενζίνη για να φτάσει και 6,45 ευρώ διόδια. Σύνολο, δηλαδή, μαζί με την επιστροφή στην Αθήνα 76,9 ευρώ.
Καλαμάτα
Για τον σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα το αυτοκίνητο θα καταναλώσει 35 ευρώ για να φτάσει, με το κόστος των διοδίων να είναι στα 13,95 ευρώ. Σύνολο μαζί με την επιστροφή 97,8 ευρώ.
Το Πάσχα στην Ελλάδα μπορεί να έχει ακριβύνει, όμως η εκτίμηση από την κίνηση σε λιμάνια, διόδια κι αεροδρόμια είναι πως φέτος τα χωριά θα γεμίσουν από κόσμο και οι παππούδες θα κάνουν Ανάσταση με τα εγγόνια τους.