Περισσότερες από 30.000 αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν μέσα σε λίγα λεπτά στο χωριό Βροντάδο της Χίου, στο αναστάσιμο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας και που διατηρείται ακόμη και σήμερα.
Η ρουκέτα μπαίνει στον ρουκετοσύρτη, το φυτίλι ανάβει και εκτοξεύεται στην απέναντι ενορία.
Το παραδοσιακό έθιμο χάρισε ένα θέαμα μοναδικό στους χιλιάδες επισκέπτες που σπεύδουν κάθε χρόνο για να δουν τον «πόλεμο» μεταξύ των δύο εκκλησιών του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς της Ερειθιανής.
«Φέτος να πούμε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν ξέρουμε ακριβώς τα νούμερα αλλά υπολογίζεται ότι έφτασαν οι θεατές περίπου 17.000 οι οποίοι παρακολούθησαν το έθιμο γύρω από τις εκκλησίες, στα γύρω σπίτια, υπήρχε δηλαδή πάρα πολύ κόσμος φτάσαμε στα επίπεδα προ κορωνοϊού».
«Για τη Χίο δεν υπάρχει Πάσχα χωρίς ρουκετοπόλεμο, αυτό πρέπει να το πούμε. Το έθιμο δεν πρόκειται να σταματήσει, ποτέ, πιστεύω, το ελπίζω, δεν πρέπει να σταματήσει. Έρχονται οι πιο μικροί τώρα βλέπουν, τους μαθαίνουμε, το βασικό είναι η προστασία, η ασφάλεια των παιδιών, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια».
Το έθιμο
Κάθε χρόνο περίπου 150 άτομα χωρίζονται στα δύο, παίρνουν τις προκαθορισμένες θέσεις τους και οι ενορίτες της Παναγίας της Ερειθιανής προσπαθούν να χτυπήσουν τον τρούλο του Αγίου Μάρκου, ενώ εκείνοι του Αγίου Μάρκου στοχεύουν στο καμπαναριό της Παναγίας της Ερειθιανής.
Αυτό συμβαίνει από την εποχή της τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα.
«Μεγάλο Σάββατο έχει προετοιμασία τους ρουκετοσύρτες από το απόγευμα, έχουμε μία συγκεκριμένη ώρα ορίσει ότι θα ξεκινήσει ο ρουκετοπόλεμος να πάει ο κόσμος στις εκκλησίες και να κλείσουν οι δρόμοι να μεταφερθούν οι τουρίστες επάνω σε υψώματα που δε θα υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και ξεκινάει η ρίψη».
Ταξιδεύει στο Λας Βέγκας
Το έθιμο αυτό που καθηλώνει τους θεατές, κινηματογραφήθηκε από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκι και την ομάδα του.
«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη παραγωγή, το συνεργείο ξεπερνούσε τα 100 άτομα, υπήρχε δηλαδή εταιρεία παραγωγής, συνεργαστήκαν με ελληνική εταιρεία. Εμείς οι επαγγελματίες του νησιού δεν κινηματογραφήσαμε στα σημεία που ήταν εκείνοι, γιατί ήθελαν να έχουν και κάποια αποκλειστικά».
Το αποτέλεσμα αυτής της παραγωγής που, σύμφωνα με πληροφορίες έβαλε κάμερες ακόμη και στο καμπαναριό της κάθε εκκλησίας, θα προβληθεί τον Σεπτέμβριο στο Λας Βέγκας, στη μεγαλύτερη αίθουσα προβολών του πλανήτη που χωράει 17.500 άτομα και αναμένεται να ανοίξει μία ακόμη τουριστική αγορά για το νησί της ρουκέτας και της μαστίχας.