Στον μακρινό Καναδά ταξίδεψε το «Fishy». Γιάννης Τσιμιτσέλης, Γιώργος Τσαπάρας και Κώστας Αντωνιάδης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Τορόντο, να γνωρίσουν ανθρώπους αλλά και μαγευτικά τοπία.
«Fishy» χωρίς ψάρεμα φυσικά δε γίνεται και έτσι οι τρεις τους βρέθηκαν στο Κετλ, Στόνυ Πόιντ, που βρίσκεται στο Οντάριο του Καναδά και στη λίμνη Χιούρον.
«Σήμερα θα ψαρέψουμε σε μια λίμνη τόσο μεγάλη, που όταν φυσάει σηκώνει κύμα λες και είναι θάλασσα. Είναι τόσο μεγάλη σε έκταση που δεν μπορείς να δεις την απέραντη όχθη. Περίμενε κανείς ότι θα πηγαίναμε για ψάρεμα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σε ένα τέτοιο μέρος; Είναι σαν είσαι σε ταινία», είπε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, που με τη βοήθεια ενός Έλληνα κατοίκου της περιοχής και φυσικά της παρέας του, μπήκαν στη λίμνη.
Οι αυτόχθονες πληθυσμοί
Δίπλα στη λίμνη, κατοικούν αυτόχθονες πληθυσμοί. Το MEGA συνάντησε τη νομική σύμβουλο μίας κοινότητας, Ινδιάνα στην καταγωγή, η οποία μίλησε για τα προβλήματα και τα ζητήματα της καθημερινότητας.
«Βρισκόμαστε στο Κετλ, Στόνυ Πόιντ, που βρίσκεται στο Οντάριο του Καναδά δίπλα στη λίμνη Χιούρον. Φυσικά υπάρχει ιστορία εδώ με του ανθρώπους των πρώτων εθνών και της δυτικής κοινωνίας. Ιστορικά, η γη μας καταπατήθηκε και οι άνθρωποι των πρώτων εθνών τοποθετήθηκαν σε απομονωμένες περιοχές όπως αυτή, και υπέστησαν πολλές κακουχίες.
»Τα παιδιά απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους, κλείστηκαν σε οικοτροφεία, που εκεί δεν επιτρεπόταν να έχουν σχέση με την εθνική τους κληρονομιά και τον Πολιτισμό. Δε μας επέτρεπαν να μιλάμε την γλώσσα μας, οπότε ξερίζωσαν ολόκληρη την πολιτισμική μας ταυτότητα».
Μιλώντας για τη δική της δουλειά, αναφέρει:
«Εγώ πήγα στο πανεπιστήμιο και απέκτησα μεταπτυχιακό ως κοινωνική λειτουργός και εξασκώ το λειτούργημά μου ως σύμβουλος μέσα στην κοινότητα των πρώτων εθνών εδώ. Πιστεύω ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης των πρώτων εθνών ανεβαίνει.
»Παλιότερα ασχολούνταν με ψάρεμα, κυνήγι και εμπόριο ως εργασία. Σήμερα, έχουν καλύτεροι εκπαίδευση αλλά εξακολουθεί να είναι ένας αγώνας. Οι αυτόχθονες δέχονται κριτική από τη συμβατική κοινωνία».