Οργή στην ελληνική κοινωνία και ερωτήματα αναπάντητα προκάλεσε η αποφυλάκιση του παιδεραστή - προπονητή από την Κρήτη. Μετά την αποφυλάκισή του, οι δικαστές περνούν στην αντεπίθεση. Εξαπολύουν βολές πως ο Ποινικός Κώδικας του 2019 μείωσε την ανώτερη ποινή.
«Όσοι διαμαρτύρονται για τη χορήγηση των υφ’ όρον απολύσεων σε καταδικασθέντες κρατουμένους οφείλουν να γνωρίζουν, ότι η Δικαστική Εξουσία εφαρμόζει τους Νόμους, που ψηφίζει η Βουλή και ότι η κομβική μείωση του ανώτατου ορίου της πρόσκαιρης κάθειρξης από τα 20 έτη στα 15 έτη (αλλά και του ανώτατου ορίου της συνολικής ποινής καθείρξεως) σύμφωνα με τον ισχύοντα από 1-7-2019 νέο Ποινικό Κώδικα, που ουδόλως άλλαξε ως προς τις ανωτέρω ρυθμίσεις, επέφερε αλυσιδωτές συνέπειες στις τυπικές προϋποθέσεις της υφ’ όρον απόλυσης (προς το επιεικέστερο)».
Τι λένε οι δικηγόροι των θυμάτων
Είναι έτσι; Οι δικηγόροι των θυμάτων θα μιλήσουν στο LIVE NEWS
«Για να είμαι δίκαιος, οι δικαστές εφάρμοσαν τον νόμο και το πρόβλημα δεν είναι κατά την άποψή μου τόσο στην δικαστική εξουσία όσο στη νομοθετική εξουσία. Εγώ και οι συνάδελφοί μου που παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας προειδοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για τέτοιες ακραίες εγκληματικές συμπεριφορές και τονίσαμε ότι ο χρόνος παραμονής του στις φυλακές δε θα είναι ανάλογος της ηθικής απαξίας της έντασης και της έκτασης των εγκλημάτων που τέλεσε.
»Δεν χρειαζόταν τον νόμο του 2019 για να αποφυλακιστεί συνελήφθη το 2011 που ο νόμος τότε όριζε ως εκτιτέα ποινή το 1/3 των 25 ετών δηλαδή τα 8 ½ χρόνια», λέει ο Μανώλης Πετρακάκης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής οικογενειών θυμάτων.
Καταδικάστηκε για την κακοποίηση 36 ανήλικων παιδιών. Ο παιδεραστής – προπονητής είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και να κάνει τα παιδιά να πιστέψουν πως όσα ζουν και συμβαίνουν είναι φυσιολογικά.
Στην Κρήτη το απόλυτο σοκ, η πρώην σύζυγος του προπονητή και τα 2 παιδιά του συνεχίζουν τις ζωές τους χωρίς καμία επαφή με τον 59χρονο.
Η τοπική κοινωνία ανάστατη. Η ομάδα των δικηγορών που υπερασπίστηκε αφιλοκερδώς τα θύματα, θα μιλήσει στο LIVE NEWS.
«Στην παρούσα φάση έτσι όπως εφαρμόζεται ο νόμος δεν ικανοποιούνται οι σκοποί της ποινής θα έπρεπε πιστεύω να προβλέπονται ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες για αυτούς τους ανθρώπους».
Το χρονικό
H ιστορία σόκαρε το πανελλήνιο τον Δεκέμβριο του 2011 όταν συνελήφθη επ’ αυτοφώρω. Η αποφυλάκιση του ανθρώπου που δε ζήτησε συγγνώμη, ήρθε σε χρόνο ρεκόρ, αν και ο προπονητής καταδικάστηκε το 2011 σε 401 έτη κάθειρξης, κατά συγχώνευση 202 και εκτιτέα τα 25.
Αποφυλακίστηκε μόλις στα 12 με τον ίδιο που μένει στην Αθήνα, να εμφανίζεται έτοιμος να συνεχίσει τη ζωή του. Ο δικαστές αφήνουν αιχμές, η πολιτεία αδειάζει άκριτα τις φυλακές λένε.
«Η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στόχος του θεσμού της υφ’ όρον απόλυσης αποτελεί η θέσπιση ουσιαστικών προϋποθέσεων για την ομαλή ένταξη του κρατουμένου στην κοινωνία και όχι η αποσυμφόρηση των φυλακών. Κάθε, δε, επιτυχημένη νομοθετική παρέμβαση σε νευραλγικούς τομείς του Δικαίου προϋποθέτει αναγκαίως έναν ουσιαστικό διάλογο με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».
«Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ένα από τα κριτήρια τα οποία ελήφθησαν θετικά ως προς την αποφυλάκιση του είναι από το 2019 και στο εξής είχε λάβει αρκετές άδειες πενθήμερες και εφταήμερες και επέστρεφε σύμφωνα με τους όρους στην φυλακή», αναφέρει ο δικηγόρος των θυμάτων.
Η υπόθεση προκάλεσε αντίδραση από τον Άρειο Πάγο καθώς ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε από την εισαγγελία Ναυπλίου το βούλευμα που άνοιξε την πόρτα της φυλακής.