Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες με αφορμή και τον εορτασμό της Παγκόσμιας μέρας της Γης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου σε περισσότερες από 190 χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χώρες της Ασίας και η Ινδία οι οποίες - αν και βρισκόμαστε στη μέση της άνοιξης- αντιμετωπίζουν πρωτοφανές κύμα καύσωνα.
Η Ινδία φλέγεται…
Αν και βρισκόμαστε στον Απρίλιο, στη μέση της άνοιξης ο καύσωνας ήρθε νωρίτερα από ποτέ.
Έξι πόλεις στη βόρεια και ανατολική Ινδία κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 44 βαθμούς Κελσίου πρωτοφανής θερμοκρασία για τέτοια εποχή του χρόνου.
Στην πρωτεύουσα το θερμόμετρο έφτασε στους 40,4 βαθμούς Κελσίου. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.
Συνολικά, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία και άλλοι οκτώ χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη λόγω ηλίασης, μετά από εκδήλωση που έγινε σε εξωτερικούς χώρους της πολιτείας Μαχαράστρα.
Πακιστάν
Στο γειτονικό Μπαγκλαντές το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 42 βαθμούς.
«Η Ινδία και το Πακιστάν βλέπουν τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν δραματικά αν όχι όσο πέρυσι. Το Μπαγκλαντές ήταν αυτό που έκανε τη έκπληξη. Το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς για πρώτη φορά εδώ και 58 χρόνια. Έφθασε στους 40,6 για την ακρίβεια», είπε ένας μετεωρολόγος.
Στην πρωτεύουσα Ντάκα, από τον ανελέητο καύσωνα έλιωσε η άσφαλτος σε δρόμους.
Σε Ινδία, Κίνα, Λάος και Ταϊλάνδη έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ρεκόρ, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για τον πιο «καυτό» Απρίλιο στην ιστορία της Ασίας.
Με αφορμή την ημέρα της Γης οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ήδη καθημερινότητα και οι θερμοκρασίες ρεκόρ του καύσωνα θα εκτείνονται και πέρα των καλοκαιρινών μηνών.