Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν τα κέντρα υγείας σε πολλά ελληνικά νησιά με τις ελλείψεις σε προσωπικό να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μοναδικού γιατρού στη Σέριφο, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση.
Στα όρια τους οι λιγοστοί γιατροί στα κέντρα υγείας των νησιών. Αναγκάζονται να εργάζονται μήνες ολόκληρους χωρίς ρεπό αφού δεν υπάρχει άλλος γιατρός να τους αντικαταστήσει.
Οι συνθήκες αυτές οδηγούν σε παραίτηση δεκάδες γιατρούς. Στην Σέριφο, ο μοναδικός ειδικευμένος γιατρός του νησιού παραιτήθηκε μην αντέχοντας άλλο την εγκατάλειψη από την πολιτεία όπως ανάφερε στην επιστολή του.
«Αυτός ο γιατρός δούλευε 30 μέρες τον μήνα. Μα για πόσα χρόνια μπορεί κάποιος να αντέξει αυτές τις συνθήκες ; Υπέβαλλε την παραίτηση του και δυστυχώς ακολουθούν και έχουν γίνει κι άλλες παραιτήσεις γιατρών από τα κέντρα υγείας. Ασφυκτιούν οι γιατροί θέλουν βοήθεια», είπε η πρόεδρος ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Παναγιώτα Βούλγαρη.
Χωρίς παθολόγους τα νησιά
Νησιά που ετοιμάζονται να υποδεχθούν χιλιάδες τουρίστες, δεν έχουν ούτε παθολόγους.
«Σαντορίνη δεν έχει παθολόγους και αναισθησιολόγο. Η Τήνος δεν έχει παθολόγο και υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος που εξετάζει όλους του κατοίκους. Η Νάξος, χωρίς γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και γυναικολόγο», δήλωσε ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός..
Στη Λήμνο εδώ και μήνες δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. Δεκάδες πολίτες χρειάστηκε να μεταφερθούν είτε με πλοίο στην Καβάλα είτε με αεροδιακομιδή στην Αθήνα.
«Χριστούγεννα κάναμε χωρίς αναισθησιολόγο, Πάσχα κάναμε χωρίς αναισθησιολόγο αντιλαμβάνεστε ένα νησί 20.000 κατοίκων τι γίνεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις των ελλείψεων οι διακομιδές γίνονται δυο και τρεις φορές την ημέρα. Και όχι μόνο με αεροπλάνα και με καράβια για την καβάλα διότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε ένα απλό κάταγμα», είπε γιατρός του νοσοκομείου Λήμνου, Κώστας Κατσιγιαννόπουλος.
Στο Μεσολόγγι οι ελλείψεις γιατρών είναι πολλές. Μέσα στο χειμώνα τα κενά καλύφθηκαν με εντέλλεσθε.
«Με εντέλλεσθε λύνονται τα προβλήματα γιατροί να καλύπτουν κενά όπου χρειαστεί λείπουν γιατροί από όλες τις ειδικότητες», είπε ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, Αριστόβουλος Τρίβλης.
Εξαιτίας του υψηλού κόστους διαβίωσης στα νησιά και της δυσκολίας ανεύρεσης στέγης, γιατροί παραιτούνται συνεχώς και οι διαγωνισμοί για την κάλυψη των θέσεων κηρύσσονται άγονοι.