Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού των Ελλήνων από την κόλαση του Σουδάν.
Λίγο μετά τη 13.00 το μεσημέρι, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε των απεγκλωβισμό άλλων 5 Ελλήνων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 23.
«5 επιπλέον Έλληνες αφίχθησαν προ ολίγου από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους. Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από την συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», είπε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.
Πρόκειται για την τρίτη διάσωση μέσα σε ένα 24ωρο και οι Έλληνες έφτασαν στο Τζιμπουντί με Ιταλικό αεροσκάφος.
Από το βράδυ της Κυριακής, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με ιατρικό και στρατιωτικό προσωπικό βρίσκονται στην Αίγυπτο για να βοηθήσουν στις προσπάθειες.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το C-27J απογειώθηκε από την Αίγυπτο για το Τζιμπουντί, με αρχηγό της αποστολής τον Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παραλάβει τους πρώτους Έλληνες διασωθέντες.
Αιματηρός εμφύλιος
Οι εικόνες με δεκάδες άψυχα κορμιά στο έδαφος σοκάρουν. Προκαλούν οργή αλλά και αγωνία σε όσους έχουν ακόμα συγγενείς εγκλωβισμένους στην εμπόλεμη πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ.
Με αποστολή ομάδων κομάντο, σχεδόν όλα τα κράτη που έχουν δεχτεί εκκλήσεις από τους πολίτες τους, σπεύδουν να τους απομακρύνουν από το Σουδάν, με πρώτες τις ΗΠΑ.
«Τρία ελικόπτερα Chinook, τα μεγαλύτερα στον αμερικανικό στρατό, πέταξαν από το Τζιμπουτί χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αιθιοπία στο Σουδάν και προσγειώθηκαν στον εξωτερικό χώρο της αμερικανικής πρεσβείας και αφού εξασφάλισαν την ασφάλειά τους, έβαλαν στα αεροσκάφη τους διπλωμάτες και τις οικογένειές τους», λέει στο δελτίο του το CNN.
Τις 3 τελευταίες μέρες έχουν απεγκλωβιστεί εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολίτες, με αρκετούς Ισπανούς και Ιταλούς να έχουν ήδη φτάσει στις χώρες καταγωγής τους.
Την ανάγκη πολιτικής διευθέτησης του θέματος τονίζει ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.
«Ήταν μια περίπλοκη επιχείρηση που όμως στέφθηκε με επιτυχία. Πρώτα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 21 πολίτες, βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη αλλά και πολλοί ακόμα πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλοι έχουν φύγει από το Σουδάν».
Η κατάσταση στο Σουδάν παραμένει έκρυθμη. Η άλλοτε γεμάτη κόσμο αγορά στο κέντρο του Χαρτούμ είναι πια αποκαΐδια.
Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 420 νεκρούς και 3.700 τραυματίες, όμως οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτεροι.
Πολλοί αναζητούν τους συγγενείς τους με τους οποίους έχουν χάσει επικοινωνία.