Η Ελένη συναντά τη Ράνια Θρασκιά και μιλούν για το πώς επηρεάζονται τα παιδιά ανάλογα με τη σειρά γέννησής τους.
Η Ράνια Θρασκιά αναφέρει πως επηρεάζει τη ζωή των παιδιών η σειρά γέννησής τους. Ο πρώτος γιατρός που μίλησε για το ζήτημα αυτό ήταν το 1970, όταν γεννήθηκε ο Άντλερ, ο οποίος μελέτησε και είδε πως η σειρά γέννησης επηρεάζει τη ζωή του παιδιού.
«Το πρώτο παιδί επειδή αλλάζει μία σημαντική συνθήκη, καθώς κάνει το ζευγάρι οικογένεια, αρχίζουν μεγάλες προσδοκίες,. Και για τον ρόλο μας αλλά και για το πώς θα αποτυθεί στο παιδί. Του βάζουμε έτσι ένα βάρος. Επίσης, με το πρώτοι παιδί μ μαθαίνουμε και πειραματιζόμαστε και πολλές φορές λειτουργεί σαν ‘’πείραμα’’. Το πρώτο παιδί όμως αναλαμβάνει την αποκλειστικότητα των γονέων. Μετά έρχεται το δεύτερο».
Το δεύτερο παιδί
Σύμφωνα με την κ. Θρασκιά, το πλεονέκτημα του είναι πως βρίσκει πιο ώριμους και «ετοίμους γονείς» και βιώνει πιο ήπια την κατάσταση και να διεκδικήσει τον χώρο του. Ο ερχομός ενός παιδιού είναι μία δοκιμασία για τους γονείς γιατί το παιδί νιώθει πως οι γονείς του «παίρνουν» κάτι από εκείνον για να το δώσουν στο μικρότερο παιδί. Εκεί η διαχείριση των γονέων είναι όλο το κλειδί.
«Πρέπει να δώσουμε στο δεύτερο παιδί με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο πρώτο. Το μεσαίο παιδί λειτουργεί σαν «σάντουιτς». Είναι το παιδί που θέλει να βρει τον χώρο του και πρέπει να το βοηθήσουν οι γονείς σε αυτό. Συχνά όμως, είναι τα πιο ανθεκτικά παιδιά ως ενήλικες καθώς τίποτα δεν τους ήρθε εύκολα».
Οι πολύτεκνες οικογένειες
Οι πολύτεκνες οικογένειας δεν έχουν την ευκαιρία να έχουν τον χώρο τους, ψυχικό και πρακτικό, σύμφωνα με την ειδικό.
«Αισθάνονται πως στερούνται τους γονείς, ειδικά στην αρχή. Και στις ενήλικες σχέσεις τους, δυσκολεύονται να πάρουν τη σημαντικότητα που δεν πήραν από την οικογένεια».
Το μοναχοπαίδι
Στις οικογένειες που έχουν ένα παιδί υπάρχει η σημαντικότητα, και το παιδί είναι προτεραιότητα. Η ζωή είναι ευκολότερη είτε οικονομικά είτε πρακτικά. Το παιδί πολλές φορές δυσκολεύεται καθώς το μοίρασμα έρχεται ως εχθρική πράξη όταν πάει να συναναστραφεί με κάποιον.
«Έχουν μάθει την αποκλειστικότητα και αυτό μπορεί να τους κλονίσει. Ο ρόλος των γονέων είναι που σημαντικός καθώς έχουν ευθύνη να ορίσουν τον ρόλο του παιδιού στην κοινωνία. Τα παιδιά πρέπει να τα αγαπάει με ίσο τρόπο αλλά διαφορετικά. Από τα πιο συχνά ζήτημα που θέτουν οι άνθρωποι στις συνεδρίες τους είναι η σχέση με τους γονείς τους».