Οι αιχμές συνεχείς, οι εντάσεις στη δικαστική αίθουσα αλλεπάλληλες και οι κινήσεις των πρωταγωνιστών στο θρίλερ του αιώνα, όπως χαρακτηρίστηκε, να κεντρίζουν τα βλέμματα.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου ντυμένη στα μαύρα να δείχνει ευδιάθετη και να μην κουτσαίνει όπως την προηγούμενη φορά, ο εν διαστάσει σύζυγός της να φτάνει με καθυστέρηση στα δικαστήρια χωρίς να κάνει δηλώσεις όπως συνέβη με τη μητέρα και την αδερφή της κατηγορούμενης, και ο Αλέξης Κούγιας να έρχεται και πάλι πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ανδρέα Ηλιάδη.
Συνέχεια στη δίκη
Στο ξεκίνημα της δίκης, ο Αλέξης Κούγιας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι κατά των μεταμοσχεύσεων και υποστήριξε ότι εδώ κι χρόνια είναι δότης.
Αμέσως μετά θέλησε να απευθυνθεί στον Ανδρέα Ηλιάδη, με την πρόεδρο να παρεμβαίνει.
Κούγιας σε Ηλιάδη: Γιατί συνοδεύεστε από δικηγόρο;
Πρόεδρος σε Ηλιάδη: Δεν χρειάζεται να απαντήσετε, η ερώτηση δεν έχει σχέση με την υπόθεση.
Κούγιας σε Πρόεδρο: Θέλω να αναδείξω την πραγματική προσωπικότητα του μάρτυρα. Ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί η αξιοπιστία του. Γιατί συνοδεύεται από δικηγόρους; Δεν του έχουμε κάνει μηνύσεις.
Πρόεδρος: Δεν αφορά το δικαστήριο, το ακροατήριο. Δε θα απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.
Κούγιας: Συνοδεύεστε από δικηγόρο;
Πρόεδρος: Δε θα απαντήσει. Η ερώτηση είναι ίδια με την προηγούμενη και δε μας αφορά.
Κούγιας: Δεν είστε ΑΚΟΜΗ κατηγορούμενος.
Πρόεδρος: Όχι έτσι κύριε συνήγορε, όχι τέτοιο ύφος, όχι επιθέσεις.
Κούγιας: Εμείς κάνουμε μηνύσεις, όχι επιθέσεις. Αυτό που έκαναν σε αυτήν την φτωχή γυναίκα θα το πληρώσουν όλοι.
Κούγιας σε Ηλιάδη: Εσείς έχετε πάει σε ψυχίατρο;
Ηλιάδης: Όχι.
Κούγιας: Μήπως θα έπρεπε…
Πρόεδρος: Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια ειδικού. Κύριε Ηλιάδη θα σας χρειαστούμε και αύριο.
Ηλιάδης: Αύριο θα έρθω με τον ψυχίατρό μου.
Κούγιας: Αφήστε τους δικηγόρους και πάρτε σβάρνα τους ψυχιάτρους.
Οι τόνοι ανεβαίνουν και οι διακοπές διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Αλέξης Κούγιας ζητάει να μείνουν τα παράθυρα ανοιχτά επειδή έχει εξάψεις και κάποιοι αντιδρούν. Όποτε τα κλείνουν διαμαρτύρεται, αλλά συνεχίζει στο πνεύμα που κινείται από την αρχή της διαδικασίας.
«Εδώ δικάζουμε μια κατηγορούμενη όχι με στατιστικές. Όλα όσα έγιναν στο Καραμανδάνειο, εκτός από τα ιατρικό φύλλο τα έκαναν ειδικευόμενοι, δεν υπάρχει υπογραφή γιατρού, παιδιάτρου, προϊσταμένου ή διευθυντή πουθενά. Αν κάναμε μια άλλη δίκη υπήρχε περίπτωση να μην καταδιστούν οι άνθρωποι αυτοί για ιατρική αμέλεια;».
Στις διακοπές, η 34χρονη μητέρα των αδικοχαμένων παιδιών ζητάει να πάρει στα χέρια της έναν φάκελο με φωτοτυπίες που αρχίζει να ξεφυλλίζει. Μιλάει διαρκώς με τον Αλέξη Κούγια και τους στενούς συνεργάτες του και ψυχολογικά δείχνει καλύτερα από κάθε άλλη φορά.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου που έκανε φέτος δεύτερο Πάσχα στη φυλακή, βρέθηκε και πάλι απέναντι από τον εν διαστάσει σύζυγό της, που στηρίζει το κατηγορητήριο σταθερά. Είχε πάρει άδεια από τη δουλειά του και θέλησε να παρακολουθήσει τη δίκη από κοντά και να μιλήσει με τον εντατικολόγο που προσπάθησε να σώσει την κόρη του.
Οι εντάσεις ωστόσο μεταξύ του Αλέξη Κούγια και του Ανδρέα Ηλιάδη ήταν συνεχείς:
Κούγιας: Σε ποιο πρωτόκολλο εντατικολογίας προβλέπεται ο εντατικολόγος να κάνει διερεύνηση σε μια μητέρα με άρρωστο το παιδί της, ότι συντρέχει το σύνδρομο Mινχάουζεν;
Ηλιάδης: Ο γιατρός οφείλει να έρθει σε επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες, με τα ψυχιατρικά τμήματα, να κάνει ενέργειες που ενδεχομένως να βοηθήσουν το παιδί.
Κούγιας: Απευθυνθήκατε σεεισαγγελέα;
Ηλιάδης: Όχι, δεν είναι δουλειά μου αυτή.
Κούγιας: Τι λέτε τώρα; Το έχετε ξανακάνει να πηγαίνετε μόνος σας σε ψυχιάτρους για άλλες μανάδες;
Ηλιάδης: Άλλες δύο φορές.
Σε άλλο σημείο έκαναν τον εξής διάλογο σχετικά με το πάγωμα του εγκεφάλου της Τζωρτζίνας:
Κούγιας: Το καρδιογράφημα ήταν άψογο;
Ηλιάδης: Ναι ήταν φυσιολογικό.
Κούγιας: Αυτό αποκλείει να έχει πρόβλημα η καρδιά;
Ηλιάδης: Όχι. Τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν έδειχνε στοιχεία.
Κούγιας: Θυμάστε τι είπατε στην κατάθεση σας; Πήρατε σβάρνα και τον Πλεύρη κλπ.
Ηλιάδης: Θα σας ξανά πω τον όρο… (αγγλικά) «πάγωμα εγκεφάλου».
Κούγιας: Σε ποιον χρόνο μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό οίδημα;
Ηλιάδης: Η αγωνία του εντατικολόγου κύριε συνήγορε, είναι, ότι οφείλεις μετά την ανακοπή που δε θα ανακάμψει, να το βάλεις στο πρωτόκολλο θεραπευτικής υποθερμίας.
Κούγιας: Από τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι πάγωμα εγκεφάλου γίνεται όταν πρόκειται να γίνει μεταμόσχευση.
Γυναίκα από το ακροατήριο: Όχι, αυτό δεν ισχύει! Λάθος!
Κούγιας: Ποιος το είπε αυτό; Να συλληφθεί όποιος το είπε! (συνεχίζει προς Ηλιάδη) Άρα «παγώσαμε» τον εγκέφαλο της μικρής για να μην πάθει εγκεφαλική βλάβη, αυτό λέτε.
Ηλιάδης: Αυτά είναι διεθνή πρωτόκολλα που είναι αποδεδειγμένα σε όλες τις εντατικές του κόσμου.
Κούγιας: Ενημερώσατε τους γονείς ότι θα παγώσετε τον εγκέφαλο;
Ηλιάδης: Ναι, τους είπα ότι θα περισώσουμε. Τους είχα πει γιατί είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει και στον θάνατο.
Για την παράλυση είπαν:
Κούγιας: Στην κατάθεσά σας, δεν έχετε ούτε μία λέξη, για την τετραπληγία του παιδιού. Ούτε μία λέξη. Για ποιο λόγο στην κατάθεση σας, που είναι 9 σελίδες δεν έχετε ούτε μία λέξη ότι το παιδί ήταν τετραπληγικό; Πώς το εξηγείτε αυτό; Ώστε οι γονείς να αντιληφθούν ότι έχουμε μία άλλη πραγματικότητα για το παιδί.
Ηλιάδης: Τους είπα πάρα πολλά πράγματα.
Κούγιας: Τους είπατε ότι το παιδί είναι τετραπληγικό και δεν έχει χέρια και πόδια;
Ηλιάδης: Δε θέλω να χρησιμοποιώ αυτό τον όρο.
Κούγιας: Γιατί;
Ηλιάδης: Προτιμώ να εξηγώ πώς θα κινηθούμε. Υπάρχουν περιπτώσεις που περνάνε και δύο χρόνια και δεν έχουμε εικόνα τι θα έχουμε ως τελικό αποτέλεσμα. Ήταν παρακινδυνευμένο να τους το πούμε.
Κούγιας: Ενώ εσείς γνωρίζατε την 8η ημέρα ότι το παιδί ήταν τετραπληγικό ήταν παρακινδυνευμένο να το πείτε στους γονείς; Ήταν χαροκαμένοι, είχαν χάσει δύο παιδιά, για ποιο λόγο αποφύγατε να τους το πείτε, για να μην τους σοκάρετε; Ή για να κερδίσετε χρόνο;
Ηλιάδης: Η αγωνία μου για την Τζωρτζίνα ήταν μετά την διάσωση της να γίνει καλή αποκατάσταση.
Κούγιας: Απαντήστε μου σε αυτό που σας ρωτάω. Ήταν το παιδί παράλυτο;
Ηλιάδης: Έχει υποστεί μία σοβαρότατη καρδιακή ανακοπή. Που περιγράφεται ως σχετική υποξική ανεπάρκεια.
Κούγιας: Τους είπατε «το παιδί σας είναι παράλυτο από τα χέρια και τα πόδια;». Παίζετε με την νοημοσύνη μας; Έχετε ένα παιδί παράλυτο, που μπήκε υγιές στο νοσοκομείο και είναι παράλυτο μέσα σε μία εβδομάδα. Πείτε μου κύριε πότε το παιδί έγινε τετραπληγικό;
Ηλιάδης: Έχω εξηγήσει ότι είναι περίπλοκο το κομμάτι της καρδιακής ανακοπής της Τζωρτζίνας. Έχω θέσει πολλούς εγκεφαλικούς όρους. Το μόνο που πιστεύω ότι έδρασε καταλυτικά είναι όταν η μικρή Τζωρτζίνα ήταν άνευ οξυγόνου.
Όταν τα πράγματα «ξέφυγαν», το δικαστήριο διέκοψε:
Ηλιάδης: Από το 2007 είναι Αρχή μου να βρίσκομαι σε όλα τα περιστατικά. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, ρομαντικό.
Κούγιας: Και ύποπτο!
Ηλιάδης: Αν ένας γιατρός βρίσκεται στο νοσοκομείο πριν φτάσει το παιδί είναι ύποπτο;
Πρόεδρος: Δεν δεχτήκατε ερώτηση κύριε Ηλιάδη, περιμένετε να ολοκληρώσει.
Κούγιας: Θα πρέπει να ήσασταν απουσιολόγος στο σχολείο ε;
Πρόεδρος: Επειδή η κατάσταση έχει ξεφύγει, θα διακόψουμε για μισή ώρα.
Μήνυση σε γιατρό για την κατάθεση που έδωσε
Στο στόχαστρο του Αλέξη Κούγια μπήκε και ο αναισθησιολόγος που ειδοποιήθηκε όταν η Τζωρτζίνα έπαθε την πρώτη ανακοπή που την άφησε τετραπληγική και έσπευσε στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, με τον δικηγόρο της 34χρονης να καταθέτει μήνυση σε βάρος του για ψευδή κατάθεση.
«Η κατάθεση του Χασαπόπουλου είναι εν γνώσει του ψευδής. Ο μάρτυρας ξεκίνησε και με μια νέα πληροφορία. Ότι δεν βρισκόταν στο νοσοκομείο αλλά στο σπίτι του. Δεν ήταν σε θέση να αναφέρει τους δρόμους που ακολούθησε. Επίσης σύμφωνα με την κατάθεσή του χρειάστηκε ένα λεπτό για τη διασωλήνωση.
»Ο Μάνος Δασκαλάκης όμως κατέθεσε ότι αυτός έφτασε εντός 10 λεπτών από το σπίτι του και μετά ήρθε ο αναισθησιολόγος. Για καρδιακή ανακοπή πρέπει να γίνει απινίδωση μέσα σε 4 λεπτά. Η εφημερία του αναισθησιολόγου εκτός νοσοκομείου, είχε ως συνέπεια να μην τηρηθούν οι χρόνοι για την ανάνηψη της Τζωρτζίνας».
Η πλευρά της 34χρονης υποστηρίζει από το ξεκίνημα της δίκης πως η πρώτη ανακοπή και ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλονται σε παθολογικά αίτια και λάθη γιατρών που κάποιοι προσπάθησαν να συσκοτίσουν, με όλους όσοι έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα, γιατροί και νοσηλευτές, να τονίζουν πως η κλινική εικόνα του παιδιού δε δικαιολογούσε τα όσα της συνέβησαν.