24 ώρες μετά το επεισόδιο με την έντονη αδιαθεσία σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, στα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου στις ακτές της Μεσογείου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του τους προσκεκλημένους στο εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου, δείχνοντας σε σαφώς καλύτερη κατάσταση. Ο Τούρκος πρόεδρος μέσω τηλεδιάσκεψης εμφανίστηκε έχοντας στο πλευρό του τον κυβερνητικό του εταίρο Μπαχτσελί και στενούς συνεργάτες. Δε μίλησε για την υγεία του, παρά μόνο για το σημαντικό έργο.
«Εύχομαι να προχωρήσουν όλα με το καλό και από αυτή τη φάση που είναι η παράδοση των πυρηνικών ράβδων στο χώρο κατασκευής του πυρηνικού αντιδραστήρα Ακουγιού και σας διαβιβάζω την αγάπη και τον σεβασμό μου με την ευχή να είμαστε εκεί δια ζώσης για να μοιραστούμε την χαρά της ενεργοποίησης του πυρηνικού αντιδραστήρα μας. Να είστε όλοι καλά».
Διαψεύδει ο υπουργός Υγείας τις πληροφορίες για έμφραγμα
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας και ο εκπρόσωπος της Προεδρίας είχαν διαψεύσει τις πληροφορίες που ήθελαν τον Τούρκο πρόεδρο να έχει υποστεί έμφραγμα.
«Ήμουν μαζί του σήμερα το πρωί. Σας στέλνει τα χαιρετίσματά του. Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή. Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας που υπέστη υποχωρούν. Θα επανέλθει στο πρόγραμμά του το συντομότερο δυνατό».
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους αβάσιμους ισχυρισμούς για την υγεία του Προέδρου μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.
Από τη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν, τονίζοντας πως οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.
«Ξέρετε πως να βάζετε μεγάλους στόχους και πως να φτάνετε στην εκπλήρωσή τους. Ο κ. Ερντογάν έχει υπάρξει πολύ συνεργάσιμος στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας».
Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, μόλις 400 χιλιόμετρα από το επίκεντρο των καταστροφικών και πολύνεκρων σεισμών του περασμένου Φεβρουαρίου, θα αρχίσει να λειτουργεί εντός του 2024 και με βάση τα στοιχεία από την ρωσική κατασκευάστρια RosAtom θα καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.