Ο Μπάμπης Καραθάνος, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η Χαρά Ματσούκα, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η Σοφία Κατσίγιαννη, υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
Πολιτική αντιπαράθεση για το Ε.Σ.Υ.
Ο Μπάμπης Καραθάνος, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για τα οικονομικά προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από το κόμμα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ουσία όταν εξαγγέλλεις ένα οικονομικό πρόγραμμα τετραετίας πρέπει να πεις κι από πού θα βρεις τα χρήματα. Εμείς έχουμε κάνει ένα λελογισμένο προγραμματισμό πού θα βρούμε τα χρήματα, αλλά και πού θα πάνε αυτά τα χρήματα. Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος αυτού είναι να φθάσει ο βασικός μισθός στα 950 ευρώ, να φθάσει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, να υπάρξει μείωση στις εισφορές και στην φορολογία».
Στην κριτική που ασκείται στην Νέα Δημοκρατία γιατί ως κυβερνών κόμμα δεν είχε κάνει κάτι από αυτά που εξαγγέλλει με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κ. Καραθάνος απάντησε: «Κάναμε πολλά πράγματα, απλώς κάποια άλλα πρέπει να πηγαίνουν με βήματα σταθερά. Το Ταμείο Ανάκαμψης μας ενισχύει για να κάνουμε σοβαρές επενδύσεις, ιδιαίτερα στην Υγεία».
Ειδικά για τον τομέα της Υγείας είπε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας: «Έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια την περίοδο της πανδημίας, κρατήσαμε όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ), κάναμε προσλήψεις περίπου 15 χιλιάδες σε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό και διπλασιάσαμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας».
Ενώ για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καραθάνος είπε ότι το θέμα είναι πού θα βρει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ για όλες αυτές τις παροχές.
Η Χαρά Ματσούκα, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τον χώρο του Ε.Σ.Υ. σχολίασε: «Στην υγεία έγινε μεγάλη προσπάθεια από την Ν.Δ. για την διάλυση του Ε.Σ.Υ. Καθόλη την διάρκεια του κορωνοϊού τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην μοίρα τους. Μπορεί να φτιάχτηκαν ΜΕΘ, δεν στελεχώθηκαν όμως, έχουμε 19 χιλιάδες λιγότερους υγειονομικούς κατά την διάρκεια της κρίσης και 6 χιλιάδες μείον μόνο σε αυτή την τετραετία. Οι περισσότερες προσλήψεις που έγιναν ήταν σε επικουρικό προσωπικό. Στο ΕΣΥ έχουμε μία εξάντληση πια του υγειονομικού προσωπικού. Τα νοσοκομεία έγιναν μίας νόσου και ο ιδιωτικός τομέας έγινε covid – free, δεν στήριξε καθόλου και βέβαια έχουμε 37 χιλιάδες νεκρούς, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη».
Πολιτική αντιπαράθεση για τις μετεκλογικές συνεργασίες
Η Σοφία Κατσίγιαννη, υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μίλησε σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες: «Αυτό που εννοεί ο πρόεδρός μας είναι ότι εμάς δεν μας απασχολούν οι καρέκλες, οι θέσεις και να μοιράσουμε υπουργεία προεκλογικά. Εμείς θέλουμε να βάλουμε κάτω το πρόγραμμά μας κι εφόσον υπάρχουν συγκλήσεις, τότε θα μπορούσαμε να συγκυβερνήσουμε. Δεν θα έλεγα ότι είμαστε σε ένα κόμμα πιο κοντά. Στο ΠΑΣΟΚ ζητάμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ώστε να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα. Εμάς μας νοιάζει η πολιτική που θα ασκηθεί, και μας νοιάζει να υπάρχει μία κοινωνική πολιτική».
Ο Μπάμπης Καραθάνος σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες σημείωσε: «Ακόμη κι αν ”βγαίνουν τα κουκιά” στην πρώτη κάλπη, αν δεν συμφωνήσουμε σε βασικά θέματα πολιτικής δεν θα υπάρξει κυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ θα πάμε στις δεύτερες εκλογές, γιατί θέλουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση».
Την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «σταθερή κυβέρνηση με’ μένα πρωθυπουργό ή το απόλυτο χάος» σχολίασε η Χαρά Ματσούκα, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουν ακουστεί πολλά παραμύθια αυτές τις ημέρες, δυστυχώς. Είναι φανερό ότι έχει σημασία ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, να δώσει ο λαός μία ισχυρή δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ώστε να μπορέσει να κάνει τις αντίστοιχες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα. Μου κάνει εντύπωση που το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, βρίσκει ίσες τις αποστάσεις ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις, είναι λίγο περίεργο. Θεωρητικά και προγραμματικά έχουμε μεγαλύτερη σύγκληση με το ΠΑΣΟΚ».
Στο σχόλιο της κα. Ματσούκα περί ίσων αποστάσεων του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις, η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Κατσίγιαννη, απάντησε: «Θα διαφωνήσω με αυτό που λέει. Να εξηγήσω και να θυμίσω ότι τα «κόκκινα» δάνεια και τον νόμο ΠΑΣΟΚ, τον νόμο Κατσέλη το 2010, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον είχε ψηφίσει, αλλά και επί διακυβέρνησής του το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ”άνοιξε” τον δρόμο στα funds, άρα αυτό πώς μας φέρνει πιο κοντά;».