Η ηθοποιός, Σοφία Παυλίδου, και η ιατρός και βιοπαθολόγος, Μαρία Ψωμά, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τη δίαιτα του Χάρβαρντ και το κατά πόσο είναι εύκολο να την ακολουθήσουμε.
Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται διαχρονικά με το ερώτημα δίαιτα ή διατροφή. Στην ουσία, πρόκειται για το ίδιο πράγμα καθώς η διατροφή είναι μία δίαιτα που διαρκεί εφόρου ζωής, και φαίνεται πως πρέπει να την ακολουθήσουμε για να ζήσουμε πολλά χρόνια.
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ προσπάθησε να δημιουργήσει μία διατροφή, η οποία μοιάζει αρκετά στη μεσογειακή.
Πόσο εύκολο είναι όμως, να την ακολουθήσουμε;
Η Σοφία Παυλίδου ανέφερε πως μετά την εγκυμοσύνη της χρειάστηκε να κάνει δίαιτα και συμβουλεύτηκε έναν διατροφολόγο για να μπορέσει να μπει σε πρόγραμμα. Τότε, ήταν και η μοναδική φορά, όπως λέει, που το τήρησε.
«Είμαι πολύ λιχούδα και ειδικά αυτό το ‘’μη το φας αυτό’’, δεν το μπορώ καθόλου. Χρειάζεται να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή συνέχεια στην ζωή μας. Πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος σε αυτό που τρως. Το φαγητό είναι απόλαυση, αλλά βασικά τρώμε γιατί πρέπει να πάρουμε κάποιες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία για να θρέψουμε τον οργανισμό μας και να συνεχίσουμε να ζούμε».
Η ηθοποιός αναφέρει πως συνειδητά έχει αφαιρέσει πράγματα από τη διατροφή της.
«Αρχικά, καταστρέφουμε το περιβάλλον, υπερκαλλιεργώντας και υπεραλιεύοντας, με αποτέλεσμα αυτό που φτάνει στο πιάτο μας να μην είναι αυτό που θα έπρεπε. Οπότε κάποια πράγματα όπως είναι το κρέας και το ψάρι, πέρα από το ότι το έχω αφαιρέσει και για ηθικούς λόγους, 14 χρόνια το κρέας, 6 το ψάρι, αλλά δεν πίστευα πως αυτό το κρέας είναι υγιεινό. Πρωτεΐνη παίρνω από τους ξηρούς καρπούς, από τη κινόα, από τα όσπρια, από φυτική πρωτεΐνη που βάζω στο smoothie μου. Βλέπω διαφορά από τότε που το κάνω. Στο δέρμα μου, στα δόντια μου, στη διάθεση μου και στην ευεξία μου. Δεν το βλέπω διατροφή, είναι ο τρόπος που ζω. Κι όσον αφορά τα γλυκά, υπάρχουν με υποκατάστατα ζάχαρης που φτιάχνω και εγώ, υπάρχει και η μαύρη σοκολάτα».
Τι είναι διατροφή και τι δίαιτα
Η ιατρός και βιοπαθολόγος, Μαρία Ψωμά, αναφέρει πως δίαιτα και διατροφή σημαίνει το ίδιο πράγμα.
«Η δίαιτα έχει παρεξηγηθεί ετυμολογικά γιατί προέρχεται από το ‘’διαιτώ’’ που σημαίνει ο τρόπος που ζω. Εμείς το έχουμε κάνει στέρηση. Το ίδιο σημαίνει και η διατροφή».
Η δίαιτα του Χάρβαρντ
Η Σοφία Παυλίδου αναφέρει πως επειδή γυμνάζεται, προσέχει και τις ποσότητες που τρώει αλλά υπήρξαν και περίοδοι που δεν τις πρόσεχε και θεωρεί πως εάν τρως σωστά και ταυτόχρονα κάνεις γυμναστική, δεν χρειάζεται να προσέχεις τις ποσότητες.
Όπως θα πει η κ. Μαρία Ψωμά, αυτό ισχύει μόνο στα λαχανικά, διότι σε όλα τα μακροθεπτικά στοιχεία, οι υπερβάλλουσες ποσότητες, δεν κάνουν καλό.
«Η δίαιτα του Χάρβαρντ είναι η δίαιτα του 2011, το «My plate», που ουσιαστικά οπτικοποίησαν ένα μοντέλο διατροφής σε ένα πιάτο, που το μισό είναι φρούτα και λαχανικά. Το ένα τέταρτο είναι πρωτεΐνη, ζωτική, κυρίως ψάρι και κοτόπουλο, και φυτική, όπως ξηροί καρποί και το άλλο τέταρτο υδατάνθρακες».
Η Σοφία Παυλίδου αναφέρει πως πριν ξεκινήσει κάποιος διατροφή θα πρέπει να κάνει εξετάσεις διότι μπορεί να έχει δυσανεξία σε κάποια τροφή. Εκείνη, για παράδειγμα έχει στα πατατάκια, και έτσι επιλέγει είτε πατατάκια φούρνου με λιγότερο αλάτι είτε πατατάκια από ρεβίθια.
Οι διαφορές μεσογειακής διατροφής και δίαιτας του Χάρβαρντ
Σύμφωνα με την ειδικό, δεν υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στη μεσογειακή διατροφή και στη δίαιτας του Χάρβαρντ.
«Στη δίαιτα του Χάρβαρντ δεν θέλουν πολύ πατάτα και στα γαλακτοκομικά θέλουν μέχρι δύο την ημέρα ενώ στη μεσογειακή αναφέρουμε απλά περιορισμένη ποσότητα. Η μεγάλη διαφορά είναι πως αυτοί λένε φυτικά λάδια, και το ελαιόλαδο, ενώ στη μεσογειακή λέμε μόνο αγνό παρθένο ελαιόλαδο».
Ακολουθώντας κάποιος μία από τις δύο διατροφές, μπορεί να έχει έως 20% μακροβιότητα διότι όπως λέει η ειδικός, οι διατροφολόγοι μιλάνε συνέχεια γι’ αυτό, και έτσι έχουν μειωθεί οι θάνατοι από ζαχαρώδη διαβήτη, από καρδιακά νοσήματα και αναπνευστικές νόσους.
Οι ποσότητες και η πρώτη ύλη
Σύμφωνα με την κ. Μαρία Ψωμά, σημασία έχει η πρώτη ύλη και οι καλοί υδατάνθρακες, όπως καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής, κινόα, βρώμη. Όσα δηλαδή δεν ανεβάζουν τη ζάχαρη στο αίμα μας.
«Όσον αφορά τις ποσότητες θέλει μέτρο. Εάν κάποιος θέλει να διατηρήσει ένα συγκεκριμένο βάρος πρέπει να προσέχει και τις ποσότητες. Είτε είναι υδατάνθρακας, είτε πρωτεΐνη, όταν τρως μεγάλες ποσότητες αυτά γίνονται λίπος στο σώμα μας.
Η Σοφία Παυλίδου αναφέρει πως πέρα από τις ποσότητες, προσέχει και την προέλευση της πρώτης ύλης. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως τρώει λαχανικά και φρούτα μόνο όταν είναι στην εποχή τους.
Η κ. Μαρία Ψωμά αναφέρει πως στη δίαιτα του Χάρβαρντ δεν έχουν θέση τα έτοιμα σνακ όπως μπάρες δημητριακών.
«Αυτό συμβαίνει διότι στην διατροφή που κάνουν στην Αμερική έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας γιατί τρώνε πολλά από αυτά. Αντί για έτοιμα σνακ μπορούμε να πάρουμε ξηρούς καρπούς, μία μπανάνα, αποξηραμένα φρούτα».
Το λάδι, η πατάτα και το φαγητό εκτός σπιτιού
Η Σοφία Παυλίδου είπε πως τρώει μία φορά την εβδομάδα έξω διότι το έκανε πάντα με τα παιδιά της αλλά επιλέγει καταστήματα με ποιο υγιεινό φαγητό.
Η ειδικός αναφέρει πως είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τι τρώμε όταν επιλέγουμε να φάμε εκτός σπιτιού.
«Όταν τρώμε απέξω, όσο υγιεινό και να νομίζουμε δεν ξέρουμε με τι σκεύη ή με τι υλικά ή πώς μαγειρεύονται».
Αναφορικά με το λάδι, η κ. Ψωμά αναφέρει πως πρέπει να τρώμε μόνο δύο κουταλιές λάδι διότι μέχρι εκεί είναι ωφέλιμη.
«Όσον αφορά την πατάτα πρέπει να τρώμε αλλά με ποσότητα. Επίσης, εάν την μαγειρέψεις και τη βάλεις στο ψυγείο, υπάρχει το ανθεκτικό άμυλο που δεν σου δίνει τότες θερμίδες όσο εάν τη φάει κάποιος εκείνη την ώρα».
Αναφορικά με το αλεύρι, η κ. Ψωμά αναφέρει πως όταν τρώμε καστανό ρύζι και αλεύρι ολικής, αυξάνεται πιο ομαλά το ζάχαρο του αίματος και δεν πεινάμε τόσο.
Η κ. Ψωμά αναφέρει πως όσον αφορά τα γαλακτοκομικά έχει σημασία η προέλευσή του.
«Στην καραντίνα μου είχαν ζητήσει από το Γέιλ να προτείνω το salad bar για τους φοιτητές. Δύο πράγματα πρότεινα. Το κατσικίσιο πρόβιο γιαούρτι και τη φέτα μας. Διότι οι πρωτεΐνες του εργοπρόβιου γάλακτος έχουν αντικαρκινική δράση και η φέτα έχει σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη, και το γιαούρτι έχει προβιοτικά».
Σύμφωνα με τη δίαιτα του Χάρβαρντ, η άσκηση είναι απαραίτητο μέρος της σωστής διατροφής.