Η Σοφία Παυλίδου, ηθοποιός, και ο Αριστοτέλης Βάθης, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον διαδικτυακό «γιατρό» και τις παγίδες του.
Η Σοφία Παυλίδου, ηθοποιός, και ο Αριστοτέλης Βάθης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, μίλησαν στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον διαδικτυακό «γιατρό» και τις παγίδες του.
«Σε μία εποχή πληροφορίας είσαι αδικαιολόγητος αν δεν έχεις ενημέρωση, από εκεί και πέρα αν κάτι σε προβληματίζει πολύ απευθύνεσαι στον ειδικό. Κάποιες φορές μπορεί να ψάχνω πληροφορίες για ένα βότανο», είπε η ηθοποιός.
Οι Έλληνες αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για την υγεία τους πολύ περισσότερο απ΄ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Μάλιστα σε σύνολο 26 χωρών, η Ελλάδα είναι στην 14η θέση.
Τι ψάχνουν οι Έλληνες στο διαδίκτυο σε ό,τι αφορά την υγεία;
Ο Αριστοτέλης Βάθης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής απάντησε ότι αυτό που ψάχνουν συνήθως οι άνθρωποι είναι οι διάφορες παθήσεις και τα συμπτώματα αυτών.
Πιο απλά, αυτό σημαίνει ότι έχουν ένα σύμπτωμα και μπαίνουν στο διαδίκτυο να ψάξουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Αναζήτηση θεραπείας μέσω του διαδικτύου και οι αξιοπιστία των πληροφορίων
«Συνήθως οι άνθρωποι, δεν παίρνουν μία ιδέα για τα πράγματα, έρχονται πολύ συχνά με έτοιμη μία διάγνωση και την θεραπεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάθης.
Ερωτηθείς ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής τί πρόβλημα δημιουργεί η στάση αυτή κάποιων ανθρώπων σημείωσε:
«Πρώτον, δημιουργείται πανικός κι άγχος. Οι πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Μάλιστα, η πλειονότητα αυτών των πληροφοριών δεν είναι αξιόπιστες δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα. Η αξιοπιστία των πληροφοριών στο διαδίκτυο κυμαίνεται από 30 – 60%».
Οι παγίδες του «Dr. Google»
Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Αριστοτέλης Βάθης, τόνισε σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν: «Οι μαγικές θεραπείες και οι γρήγορες λύσεις πρέπει να προβληματίζουν. Το μεγάλο θέμα εντοπίζεται στις παθήσεις και τα νοσήματα, γιατί το να πάρει κάποιος λάθος φάρμακο ή να μην πάρει το φάρμακό του, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, καθώς κινδυνεύει η ζωή του ανθρώπου».
«Χρειάζεται προσοχή στις πηγές από όπου παίρνουν τις συμβουλές οι άνθρωποι, κυβερνητικοί οργανισμοί και πανεπιστημιακά ιδρύματα παρέχουν τις πιο έγκυρες πληροφορίες. Επιπλέον χρειάζεται να δίνεται προσοχή και στην ταυτότητα του ανθρώπου που αρθρογραφεί», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Βάθης.