Καλεσμένη στην «Ελένη» ήταν η συγγραφέας των αμέτρητων best seller Λένα Μαντά.
Η συγγραφέας αναφέρθηκε στη διαδικασία της συγγραφής και περιέγραψε το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο του νέου της βιβλίου.
«Την κόπωση τη νιώθω κάθε φορά που ολοκληρώνω ένα βιβλίο και λέω «Θεέ μου, όχι άλλο, δεν θα γράψω, θα ξεκουραστώ». Μετά έρχεται η ιδέα…».
«Η δεκαετία του ’60 έχει πολλές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, υπήρχε εισροή ανθρώπων από την επαρχία στα αστικά κέντρα, δημιουργήθηκαν νέες καταστάσεις. Κορίτσια έρχονταν από την επαρχία για να δουλέψουν, γιατί περίμενε μία οικογένεια πίσω με μικρότερα αδέρφια, οπότε χρειάζονταν οικονομική βοήθεια. Έφευγε η μεγάλη, ήταν τα λεγόμενα δουλικά της Αθήνας. Ανάμεσα στα καθήκοντά τους ήταν να καθαρίζουν και να φροντίζουν την οικογένεια», είπε η Λένα Μαντά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον εφιάλτη που ζούσαν αυτά τα κορίτσια:
«Υπήρχε άλλη μία δραστηριότητα, νυχτερινή. Αυτό ήταν γιατί ο νεαρός ή ο μεγάλος κύριος του σπιτιού ορεγόταν το τρυφερούδι που ερχόταν από την επαρχία. Σε κάποια σπίτια συνέβαινε αυτό… Οι νυχτερινές αυτές επισκέψεις άφηναν και άλλους επισκέπτες πίσω, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες…».
Οι επιλογές που είχαν τα κορίτσια αυτά ήταν δύο: από τη μία πήγαιναν σε δήθεν γιατρούς για να υποβληθούν σε άμβλωση, με τη ζωή τους να τίθεται σε κίνδυνο λόγω των πρωτόγονων μεθόδων που χρησιμοποιούνταν. Από την άλλη μπορούσαν να συνεχίσουν την κύηση, ωστόσο για να μη φανεί η εγκυμοσύνη έσφιγγαν τη κοιλιά τους με πανιά. Πολλά από αυτά τα μωρά γεννήθηκαν είτε νεκρά είτε λιποβαρή.
Πολλά από τα κορίτσια γεννούσαν στη σοφίτα του σπιτιού, με την Λένα Μαντά να εξηγεί πως λόγω του φόβου τους γεννούσαν στη σιωπή.
«Ήταν τέτοιο το άγχος και η αγωνία τους να μη μαθευτεί όλο αυτό, που γεννούσαν ακόμα μουγγρίζοντας, δαγκώνοντας το μαξιλάρι για να μην ακουστούν. Όταν το μωρό γεννιόταν νεκρό το άφηναν εκεί, στη σοφίτα, και σε κάποιες σοφίτες η θερμοκρασία, το επίπεδο της υγρασίας τα έκανε μικρές μούμιες. Αυτά τα παιδιά μουμιοποιήθηκαν. Το δικό μου μωρό της σοφίτας από ιδιοτροπία της μοίρας επέζησε για να μας πει την ιστορία του. Έτσι το ήθελα, ένα από αυτά τα μωρά να ζήσει», είπε.
Η Λένα Μαντά αποκάλυψε πως το εξώφυλλο του νέου της βιβλίου κρύβει συμβολισμούς. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά θα δει πως μικρές νότες κοσμούν το εξώφυλλο.
«Το κοριτσάκι που γεννήθηκε, η μαμά του το κράτησε και βοήθησαν οι συγκυρίες αυτό το μωρό να γεννηθεί μικρούλι μεν, γερό δε. Το κράτησε σε μία σοφίτα για τρία χρόνια στη σιωπή και το μόνο που άκουγε ήταν το πιάνο από τον κάτω όροφο», αποκάλυψε.
Το νέο βιβλίο της Λένας Μαντά με τίτλο «Το μωρό της σοφίτας» κυκλοφορεί στις 4 Μαΐου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.