Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Τόγιας μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, και για το κόμμα Κασιδιάρη.
Γαϊτάνης: «Τσίπρας και Βαρουφάκης αποτελούν δημοκρατική εξαίρεση – Η ΝΔ όρθωσε τείχος στην εγκληματική οργάνωση του Κασιδιάρη»
Ο κ. Γαϊτάνης μίλησε για το μπλόκο από τον Άρειο Πάγο στο κόμμα του Κασιδιάρη.
«Όλο αυτό το διάστημα που γίνεται αυτή η συζήτηση και έχουν κατατεθεί τα υπομνήματα υπάρχει διγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ που ψαρεύει στα θολά νερά για να ψήφους για να έχει κομματικά οφέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει όλο αυτό το ακροατήριο όλα αυτά τα χρόνια ακόμα και όταν ήταν κυβέρνηση. Θυμίζω ότι δεν βρισκόταν αίθουσα για να δικαστεί η Χρυσή Αυγή, βγάζανε φωτογραφίες με όλα αυτά τα υπόδικα στελέχη, μαζί καταψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Τώρα δεν κατέθεσαν ούτε ένα υπόμνημα που να υποστηρίζει τις θέσεις τους, ότι αυτό το κόμμα είναι εγκληματική οργάνωση, ότι ο επικεφαλής τους είναι καταδικασμένος για τρομερά εγκλήματα, Ηλίας Κασιδιάρης και όλα αυτά δείχνουν ότι είναι η δημοκρατική εξαίρεση. Έχουμε και τη στάση του ΜέΡΑ25 που υποστήριξε ότι ήθελε να κατέβει το κόμμα το Κασιδιάρη στις εκλογές και να καταψηφιστεί στην κάλπη. Το λέω αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας προαλείφει για κυβερνητικό του εταίρο τον κ. Βαρουφάκη σε περίπτωση που οι Έλληνες πολίτες του δώσουν αυτή την εντολή. Πέρα από τις «Δήμητρες» και όλα αυτά που έχουμε ακούσει, θα πρέπει να ξέρουμε ότι αυτά τα κόμματα αποτελούν τη δημοκρατική εξαίρεση στον τόπο μας. Η ΝΔ είναι το μεγάλο κόμμα της πολιτικής ευθύνης. Αναλάβαμε την ευθύνη να ορθώσουμε ένα τείχος στην εγκληματική οργάνωση», ανέφερε αρχικά.
«Όποτε και να γινόταν ρύθμιση θα κρινόταν χθες απ΄τον Άρειο Πάγο. Και είδαμε χθες ότι παρόλο που έγινε η πρώτη ρύθμιση, έγιναν συζητήσεις ώστε να διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος, κάποιος άλλος. Από το φθινόπωρο του 2022 ξεκίνησε η συζήτηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να συμμετάσχει σε αυτό το εθνικό τείχος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβρισκε προφάσεις για να εξαιρεθεί. Εμείς κάναμε το καθήκον μας να υποβάλουμε υπόμνημα για την εγκληματική οργάνωση. Από αυτές τις ψήφους δεν ωφελείται η ΝΔ. Εμείς δεν κινούμαστε με μικροκομματικά οφέλη, είμαστε το κόμμα της πολιτικής ευθύνης και έπρεπε να κάνουμε αυτό που πράξαμε για να διασφαλίσουμε την δημοκρατία στον τόπο μας», συμπλήρωσε ο κ. Γαϊτάνης.
Μάρδας: «Υπήρξε προχειρότητα στη διαδικασία – Δύσκολη προς το παρόν η συνεργασία με τον Βαρουφάκη»
Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταθέσει υπόμνημα για το κόμμα Κασιδιάρη.
«Έχουν ακουστεί πολλά, είναι κάποια στερεότυπα που τα ακούμε από τη ΝΔ και ακούγονται σαν κασετόφωνο. Πρέπει να υπάρχει μία σοβαρότητα στις διαδικασίες, το αντιλαμβάνεται κάθε λογικά σκεπτόμενος πολίτης. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα που δε συμμετέχει στη διαδικασία να καταθέσει υπόμνημα στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Γιατί πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια σε αυτή την πλευρά. Δεν μπορείς να διαφωνείς με μία πρόχειρη διαδικασία 2-3 τροπολογιών και μετά να έρχεσαι με ένα υπόμνημα. Όταν φτιάχνουμε μία διαδικασία για να προασπίσουμε τη δημοκρατία την φτιάχνουμε για να προασπίσουμε την δημοκρατία, όχι τη ΝΔ», επεσήμανε από την πλευρά του.
Δεν προασπίστηκε με αυτή την τροπολογία η δημοκρατία;
«Ναι αλλά με 15.000 αλλαγές. Η ουσία είναι η προχειρότητα. Αν δεν υπήρχε προχειρότητα και υπήρχαν οι ανάλογες διατάξεις που πράγματι δεν είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την προστασία της ΝΔ. Η άποψη του κ. Αλιβιζάτου είναι δική του άποψη, αν μιλάμε με όρους συνέπειας, είναι μία συνεπέστατη πολιτική. Αν ακολουθούσαμε διαφορετικές διαδικασίες θα μπορούσε να ακολουθηθεί. Υπάρχει μία τρομακτική προχειρότητα και εκεί πρέπει να απέχεις. Η ΝΔ έχει συγκεντρώσει ένα σύνολο της άκρας Δεξιάς. Ο Βαρουφάκης ψαρεύει σε θολά νερά. Με τον Βαρουφάκη έχουμε πολλές διαφωνίες σε πολλά θέματα. Προς το παρόν δεν μπορούμε να συνδεθούμε με τον κ. Βαρουφάκη. Με τα όσα προτείνει αυτή τη στιγμή, είναι πάρα πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή η συνεργασία», πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.
Τόγιας: «Υπήρξε σκοπιμότητα και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη – Το ΠΑΣΟΚ ήταν μόνο στην υπεράσπιση των θεσμών»
Ο κ. Τόγιας τοποθετήθηκε για το κόμμα Κασιδιάρη το οποίο απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο στο να κατέβει στις εκλογές.
«Είναι λυπηρό που ένα τέτοιο κορυφαίο θέμα για τη δημοκρατία επικράτησε πάλι η πολιτική των σκοπιμοτήτων. Ο ελληνικός λαός θα περίμενε μία ομοψυχία, μία ενότητα των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, για την κοινή αντιμετώπιση. Στην πραγματικότητα είδε για μια ακόμα φορά να επικρατεί εκατέρωθεν σκοπιμότητα. Από την πλευρά της ΝΔ, είδε έναν μικροκομματικό υπολογισμό που ουσιαστικά έφτασε στα όρια της ολιγωρίας, τελευταία στιγμή να υπάρχει ρύθμιση για το θέμα του Κασιδιάρη. Προφανώς έγινε γιατί υπήρχαν υπολογισμοί, εάν τους συμφέρει, εάν θα περάσει το 3%, εάν θα τους ευνοήσει στον στόχο της αυτοδυναμίας, γι’ αυτό έγινε. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει άλλο κόμμα της Αριστεράς που θα είχε δισταγμούς και θα έβαζε αστερίσκους για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου; Είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε αμυντικά, συντηρητικά για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου θέματος; Και όμως είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Βαρουφάκη με πιο καθαρό και απόλυτο τρόπο, να θέτουν θέματα με αστερίσκους και στο τέλος να μην ψηφίζουν ούτε τις τροπολογίες, και να αρνούνται να καταθέσουν υπόμνημα για την αντιμετώπιση, τη θεσμοθέτηση», σημείωσε.
Και συνέχισε ο κ. Τόγιας: «Και εδώ έρχεται το ΠΑΣΟΚ. Από την αρχή καθαρή, απόλυτη και αποφασιστική στάση του ΠΑΣΟΚ, όχι της τελευταίας στιγμής, με πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από πολύ παλιά. η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε πάρει πρωτοβουλίες. Τώρα ψηφίσαμε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, καταθέσαμε υπόμνημα, το οποίο είναι το μόνο που περιλαμβάνει και προβλέπει την αποφυγή κόλπων, τα οποία θα μπορούσαν να μεταχειριστούν ο Κασιδιάρης και το άλλο το κόμμα. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο υπόμνημα που να προβλέπει και την απόσυρση του άλλου κόμματος. Και σε αυτή την περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ ήταν μόνο στην υπεράσπιση των θεσμών».
Μετεκλογικά διλήμματα
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες μίλησαν μεταξύ άλλων οι τρεις υποψήφιοι.
Ο κ. Γαϊτάνης τόνισε πως, «εμείς δεν πιστεύουμε στο σύστημα της απλής αναλογικής, γι΄αυτό έχουμε ψηφίσει έναν νέο εκλογικό νόμο. Ωστόσο οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα γίνουν με αυτό το σύστημα και κατά την άποψή μας θα καταδείξουν ποιος θα κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Διεκδικούμε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, θέλουμε το μεγαλύτερο ποσοστό για να καταδειχθεί η υπεροχή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιστεύουμε ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να ξεκλειδώσει τις πολίτες εξελίξεις για μετά. Στις επόμενες εκλογές θα καταδείξουν οι Έλληνες πολίτες από ποιον θα κυβερνηθεί η χώρα. Εμείς διεκδικούμε την αυτοδυναμία και φαίνεται ότι ερχομέ αυτές τις προϋποθέσεις».
Και πρόσθεσε: «Ψηφίζοντας τη ΝΔ, οι Έλληνες πολίτες ξέρουν τι ψηφίζουν. Ο κ. Τσίπρας διεκδικεί προοδευτική διακυβέρνηση ηττημένων αλλά και κυβέρνηση ανοχής γυρνώντας την Ελλάδα στο 1875. Φανταστείτε μία κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη, τι τραγικό θα ήταν για την χώρα»
Θα συνεργαζόταν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ;
«Αυτό θα φανεί στις δεύτερες εκλογές αλλά γι’ αυτό θα ρέπει να ρωτήσετε το ΠΑΣΟΚ, που λέει ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατίας και η ΝΔ δεν ανήκει σε αυτόν τον χώρο, και το ΠΑΣΟΚ θέλει την ΝΔ στην αντιπολίτευση. Δεν βλέπω κοινές θέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ αρνείται συνεργασία με τη ΝΔ. Ο ελληνικός λαός θα καταδείξει τι θέλει», συνέχισε.
Ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως, «η Ελλάδα δεν είναι κάτι διαφορετικό στον πλανήτη. Δεν έχουμε παρελθόν μη συνεργασιών. Η αυτοδυναμία έχει παρεπόμενα, για παράδειγμα πώς θα λειτούργησε με τις απευθείας αναθέσεις. Και εμείς επιδιώκουμε την πρωτιά αλλά πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών».
Ο κ. Τόγιας δήλωσε πως, «ένας τρόπος διακυβέρνησης έχει εξαντληθεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό κι οι συσχετισμοί δεν μας δίνουν τις απαντήσεις που μας έδιναν τα προηγούμενα χρόνια. Αν ήταν, ο λαός θα επέλεγε την αυτοδυναμία, τα μεγάλα ποσοστά και δεν θα υπήρχε κανένα θέμα. Τώρα ο λαός κάνει άλλες επιλογές. Έχουμε έναν ισχνό δικομματισμό, μία κατεύθυνση συνεργασιών η οποίες πρέπει να είναι βάσει προγραμματικών δεσμεύσεων και εκεί κρίνονται όλα, στα προγράμματα και στα πρόσωπα».