Η Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος-διδάκτωρ ιατρικής σχολής Αθηνών, μίλησε για την σχέση ενός παιδιού με μία «τοξική μητέρα».
Η Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος-διδάκτωρ ιατρικής σχολής Αθηνών, μίλησε για την «τοξική μητέρα» στην «Ελένη». Πώς το αντιλαμβάνεται ένα παιδί και πώς μπορεί να αντιδράσει βάζοντας όρια στην πιο «στενή» ανθρώπινη σχέση.
«Το πρώτο βλέμμα που θα πάρει ένα παιδί από την μαμά είναι πολύ καθοριστικός παράγοντας, καθώς είναι τα ”μάτια” στο πώς θα βλέπει το ίδιο το παιδί τον εαυτό του στο μέλλον», τόνισε αρχικά η κλινική ψυχολόγος-διδάκτωρ της ιατρικής σχολής Αθηνών .
Οι μαμάδες που μπορεί να έχουν υπάρξει και οι ίδιες «στερημένες μητέρες», συνήθως ζουν την ζωή τους μέσα από την ζωή των παιδιών του, με αποτέλεσμα να «πνίγουν» το παιδί. Κι αυτό γιατί, ασυνείδητα, ο φόβος της είναι να φύγει μακριά το παιδί.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να φοβάται να συσχετιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ένας γονιός θα πρέπει να δημιουργεί το συναίσθημα σε ένα παιδί να «ανοίξει» τα φτερά του και ό,τι και να συμβεί θα είναι εκεί να το στηρίξει, γιατί έτσι του δημιουργείται η εμπιστοσύνη στο παιδί στον εαυτό του να προχωρήσει μπροστά.
«Τα παιδιά για να μπορέσουν να ”χτίσουν” την δική τους προσωπικότητα, θα πρέπει να αποδομήσουν την πατρική οικογένεια, ώστε να επιλέξουν τι είναι αυτό που θα ταιριάξει στην δική τους ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άννα Κανδραράκη.
Κλείνοντας, υπογράμμισε η κα. Κανδαράκη: «Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έτσι κάθε παιδί πρέπει να το προσεγγίζουν και οι γονείς του διαφορετικά. Είναι άδικο να ”τσουβαλιάζουμε” και να θεωρούμε ότι επειδή η μητέρα σε ένα παιδί δεν προσέφερε αγάπη, σημάνει αυτόματα ότι κι ένα παιδί θα είναι σκληρό κι επικριτικό».