Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Βλάσης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, και η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και για την αντιμετώπιση μείζονων κοινωνικών προβλημάτων.
Για τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα μίλησαν οι τρεις υποψήφιοι.
«Το στίγμα της σημερινής κυβέρνησης είναι συγκεκριμένο και το έχουμε αποδείξει σε όλα τα επίπεδα. Το 2020 με τον Έβρο και το προσφυγικό, η ΕΛ. ΑΣ έδωσε μαθήματα σε αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα. Δίνουμε «μάχη» κανονικά. Η ΕΛ. ΑΣ κάνει αυτά που πρέπει και νομίζω ότι υπάρχει και οργανωμένο σχέδιο και από την κυβέρνηση. Έχουμε περισσότερους αστυνομικούς, και έχουν γίνει και βήματα για την πανεπιστημιακή. Δεν έχει προχωρήσει η πανεπιστημιακή αστυνομία γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχουν αντιδράσεις και βάζουν εμπόδια», ανέφερε ο κ. Βλάσης
Για την βία και την εγκληματικότητα, ο κ. Αμανατίδης είπε πως, «τα ζητήματα ασφάλειας είναι ένας ακόμη τομέας που η κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Ασχολήθηκαν με το να αντιμετωπίζουν τις πολιτικές εκδηλώσεις, είτε της νεολαίας είτε των κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονταν παρά να δείξουν και να ρίξουν βάρος στα κανονικά προβλήματα. Δεν θεωρώ ότι ο πολίτης αισθάνεται ασφάλεια. Η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής σε συγκεκριμένες γειτονιές, η παιδεία, να μην υπάρχει ανοχή σε θέματα bullying, κακοποίησης αλλά ταυτόχρονα εκπαίδευση του μαθητικού δυναμικού είναι αυτά που μπορούν μακροπρόθεσμα να δώσουν λύσεις. Σε ένα κράτος θα πρέπει ο πολίτης να νιώθει ασφάλεια σε όλους τους τομείς, να αισθάνεται ότι μπορεί να ζήσει».
«Για παράδειγμα δεν μπορείς να κόβεις την ελάχιστη βάση εισαγωγής και να διώχνεις 20.000 μαθητές από τα πανεπιστήμια. Δεν μπορείς να αυξάνεις τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, δεν μπορείς στα πανεπιστήμια να πέφτουν τα παιδιά από το παράθυρο, επειδή δεν χωράνε στην αίθουσα και να έχεις από κάτω μια κλούβα με ΜΑΤ. Αυτό που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, δεν επηρεάζει τις εξετάσεις. Εκείνο που επηρεάζεται είναι εάν θα καλυφθούν οι θέσεις που δίνουν τα πανεπιστήμια ή όχι. Ο ευρωπαϊκός στόχος ήταν να είναι οι πτυχιούχοι στο 40% ηλικίας 17-34 ετών, αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι να είναι το 50% με πτυχία πανεπιστημίων. Το επιχείρημα ότι όποιος μπει χωρίς την ελάχιστη βάση, δεν θα πάρει πτυχίο έχει αποδειχθεί πως δεν ισχύει. Δεν είναι λαϊκισμός αυτό», συνέχισε.
Η κ. Μπατζελή τοποθετήθηκε επί των ζητημάτων που ετέθησαν.
Σχετικά με την παραβατικότητα τόνισε πως, «είναι μία λαίλαπα της σύγχρονης κοινωνίας η οποία απορρέει από το γεγονός ότι έχουν σπάσει οι θεσμοί της οικογένειας, της γειτονιάς, της αυτοδιοίκησης, της ενεργού συμμετοχής και της χρηματοδότησης από το ίδιο το κράτος, γι’ αυτές τις υπηρεσίες που μπορούν να έχουν πρόληψη, αμεσότητα και αντιμετώπιση. Ακόμα και σε ακριβά σχολεία βρίσκουμε σφαίρες ή bullying στις αυλές των σχολείων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία διαφορετική κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών λόγω της κρίσης που ανέφερα προηγουμένως. Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007 για την παραβατικότητα, υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών – μελών, των κυβερνήσεων και των περιφερειών», υπογράμμισε.
Και συμπλήρωσε: «Μάλιστα στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω στα συλλογικά μέτρα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και σε καμία περίπτωση την παραβατικότητα των ανηλίκων δεν μπορούμε να την εξομοιώνουμε με την εγκληματικότητα. Είναι το στάδιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το στάδιο του νέου ανθρώπου με ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και φορείς. Οι δαπάνες γι΄ αυτά τα μέτρα, έχουν μειωθεί τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και τις προνομιακές πολίτικές. Γι΄ αυτό το τονίζουμε και στο πρόγραμμά μας, την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και του δημόσιου σχολείου»,
»Αναφορικά τις πανελλήνιες εξετάσεις, έχουμε ψηφίσει ένα όριο στην ένταξη των φοιτητών στο σχολείο και αυτό όχι για να αποκλείσουμε μαθητές να μπουν στο πανεπιστήμιο. Θεωρούμε ότι παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί και εκείνος ο τομέας των τεχνικών ειδικοτήτων. Η ΝΔ ιδιωτικοποιεί την παιδεία, εμείς κάνουμε έναν καταμερισμό δημόσιας παιδείας ανάμεσα στα ΑΕΙ και στα τεχνικά».