Με τις κάλπες της 21ης Μαΐου να βρίσκονται προ των πυλών, οι υποψήφιες βουλευτές Άννα Ευθυμίου, Δώρα Τσαμπάζη και Ελένη Χρονοπούλου αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες γυναίκες.
Μιλώντας στο MEGA η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου αναφέρθηκε στη συμβολή της στο κυβερνητικό έργο την τελευταία τετραετία, η οποία αφορούσε τα θέματα γυναικείας ενίσχυσης, της μητρότητας, ενώ έθεσε και το ζήτημα της αναβάθμισης του αδικήματος της εκδικητικής πορνογραφίας.
«Το σημαντικό είναι να έχεις μία σχέση με την κοινωνία. Αυτά τα τέσσερα χρόνια της κοινοβουλευτικής μου θητείας ο ρόλος μου ήταν να συμβάλω στο κυβερνητικό έργο και να μεταφέρω τα μηνύματα της κοινωνίας με προτάσεις» δήλωσε.
Σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση η κα Ευθύμιου ανέφερε πως αυξήθηκε το όριο ηλικίας, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και στήριξη στις γυναίκες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε τεχνητή γονιμοποίηση.
Η κα Ευθυμίου αναφέρθηκε και στο μισθολογικό κενό μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όπως είπε η υποψήφια βουλευτής, τα στοιχεία για τον μήνα Οκτώβριο δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ των μισθών ανδρών και γυναικών κυμαίνεται γύρω στα 160 ευρώ, ωστόσο τόνισε πως η χώρα μας βρίσκεται σε πιο υψηλή θέση από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
«Έχουμε το δικαίωμα να εργαστούμε, χωρίς να απολογούμαστε»
Η Δώρα Τσαμπάζη, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι μονογονεϊκές οικογένειες.
«Εμείς οι γυναίκες έχουμε το δικαίωμα να εργαστούμε, να είμαστε χρήσιμες στην κοινωνία χωρίς να απολογούμαστε με αυτό», σχολίασε η σύζυγος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.
Η Δώρα Τσαμπάζη υπογράμμισε πως οι συντάξεις χηρείας δεν επαρκούν για την υποστήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, ενώ αποκάλυψε στο MEGA πως δέχεται πολλά μηνύματα από γυναίκες, οι οποίες της αναφέρουν πως στρέφονται στη μαύρη εργασία ώστε να μην μειωθεί η σύνταξη χηρείας που λαμβάνουν και να μπορέσουν να επιβιώσουν.
«Λαμβάνω μηνύματα αυτές τις μέρες από μέλη μονογονεϊκών οικογενειών. Δεν φτάνουν οι συντάξεις χηρείας, τα 500 ευρώ που είναι ο μέσος όρος, γιατί είμαστε και νέες χήρες που έχουμε χάσει τους άνδρες μας νωρίς, που σημαίνει ότι δεν έχουν συμπληρωθεί τα έτη εργασίας ώστε να πάρουμε ένα αξιοπρεπέστατο ποσό», είπε.
«Θέλουμε να εργαστούμε και για βιοποριστικούς, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους. Δεν θέλουμε να ζούμε με τα επιδόματα, θέλουμε να είμαστε χρήσιμες στην κοινωνία», συμπλήρωσε.
«Οι γυναίκες δεν έχουν την υποστήριξη που θα έπρεπε να έχουν»
Παράλληλα, η Ελένη Χρονοπούλου, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη γυναίκα, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ εργασίας και μητρότητας.
Όπως τόνισε η κα Χρονοπούλου, πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ είναι να δοθούν κίνητρα στις γυναίκες. «Δεν πρέπει επειδή μία γυναίκα γίνεται μητέρα να αλλάζει η ζωή της. Έχουν φτάσει σε ένα σημείο να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να έχει η γυναίκα κοινωνική, πολιτική και εργασιακή ζωή. Η Πολιτεία δεν βοηθάει τις νέες γυναίκες, δεν έχουν την υποστήριξη που θα έπρεπε να έχουν», είπε.
Ακόμη, τόνισε πως η χώρα μας στα ζητήματα ισότητας και φύλου καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις σύμφωνα με τον γενικό δείκτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ποσοστό των γυναικών που μπαίνουν στη Βουλή είναι χαμηλό. «Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις γυναίκες για να ασχοληθούν με τα κοινά», υπογράμμισε.
Και οι τρεις υποψήφιες συμφώνησαν στην στήριξη των γυναικών στην ελληνική κοινωνία, με την Δώρα Τσαμπάζη να τονίζει πως οι γυναίκες θα πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη σε γυναίκες και άνδρες που είναι ανοιχτόμυαλοι για να τους εκπροσωπήσουν στα κοινά, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να πάψει να κυριαρχεί η τοξική αρρενωπότητα.