Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για τις εκλογές και για το θέμα των υποκλοπών το οποίο ετέθη στο debate των πολιτικών αρχηγών.
«Κάνω για 11η φορά εκλογές στην Α’ Αθήνας, και μ[ορώ να σας πω πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει. Και έχουν αποφασίσει και που θα βάλουν στον σταυρό τους. δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στο τι ειπώθηκε στο debate. Δόθηκε απάντηση για τις υποκλοπές και τον κ. Ανδρουλάκη από τον κ. Μητσοτάκη. Το θέμα των υποκλοπών για εμάς έχει «κλείσει», γιατί το θέμα είναι στη δικαιοσύνη. Εννοώ κοινοβουλευτικά έχει γίνει συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή και η δικαιοσύνη θα βγάλει το πόρισμά της. Εάν εκεί μέσα αναφερθούν ονόματα πολιτικών υπάρχει η συνταγματική επιταγή του άρθρου 86 που το θέμα θα έρθει στη Βουλή.
Για το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης ότι κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε πως, «θέλω να στείλω λουλούδια στον κ. Ανδρουλάκη να τον ευχαριστήσω για την απρέπεια και την προσωπική επίθεση που έκανε στον πρωθυπουργό, γιατί από προχθές δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχει ανέβει η εκλογική συσπείρωση της ΝΔ. το διαπίστωσα ο ίδιος εχθές σε 2 συγκεντρώσεις μου. Είναι απρέπεια, γιατί πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη πώς τα λέει αυτά; Και μάλιστα δεν το είπε ονομαστικά, το υπονόησε χωρίς να έχει το θάρρος να το πει. Δεν νομίζω ότι αναφερόταν σε άλλο μέλος της κυβέρνησης εκτός του πρωθυπουργού. Ας το συνεχίσει αυτό που κάνει ο κ. Ανδρουλάκης μέχρι την Παρασκευή, και θα δείτε τι συσπείρωση θα έχει η ΝΔ στις εκλογές».
Για την «επίθεση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο Γιάννης Δραγασάκης.
«Θεωρώ ότι υπάρχει κόσμος που δεν έχει καταλήξει στο τι θα ψηφίσει. Θεωρώ ότι από το debate, που για μένα είχε ενδιαφέρον, στο θέμα των υποκλοπών, για εμάς υπήρχε πάντα το σκάνδαλο των υποκλοπών. Υπάρχει και ένα δεύτερο σκάνδαλο, το οποίο είναι το θέμα της συγκάλυψης αυτού του σκανδάλου το οποίο είναι θέμα πολιτικό και όχι της δικαιοσύνης», δήλωσε από την πλευρά του.
Και πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης: «Η δήλωση ότι δεν υπήρχε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ανοίγει θέματα. Γιατί τότε θεωρήθηκε απόρρητο; Γιατί ψηφίστηκε ο νόμος που λέει ότι όποιος παρακολουθείται να μην μπορεί να μάθει τι έγινε και γιατί τους παρακολουθούσαν. Υπάρχουν πολιτικά θέματα που θέτουν το ερώτημα του ποια κυβέρνηση τα κάνει αυτά. Υπάρχει μία τρίτη διάσταση στο θέμα, η διεθνής. Δεν χαίρομαι να βλέπω σε εφημερίδες του εξωτερικού ή την ευρωπαϊκή επιτροπή να μας κατατάσσει στις χώρες που να αμφισβητείται η λειτουργία του κράτους δικαίου. Επομένως το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Ποια κυβέρνηση μπορεί να κάνει την αναγκαία διερεύνησης και κάθαρση; Είναι σημαντικό και αυτό»
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα θα ανοίξει προανακριτική;
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, «θεωρώ πρόωρο να μιλήσω γι’ αυτό. Χρειάζεται η διερεύνηση. Το εάν θα απαιτηθεί, που μάλλον θα απαιτηθεί, αλλά δεν θα προτρέξω. Θα ήθελα να κατανοηθεί το πρόβλημα ως ένα πρόβλημα που βαραίνει μία συγκεκριμένη κυβέρνηση και τα πρόσωπα της, αλλά πρέπει να κατανοηθεί ως πρόβλημα δημοκρατίας. Να συζητηθούν όλες ποιο πτυχές και ποιά κυβέρνησή θα έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να διερευνήσει αυτό και άλλα σκάνδαλα. Ο κόσμος ενοχλείται από την ατιμωρησία».
Εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα;
«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποφύγει προβλήματα και να μεταφέρει τη συζήτηση. Αυτό το λέω αλαζονεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό, το καταστατικό του προβλέπει όλα τα ενδεχόμενα, ο πρόεδρος του κόμματος έχει εκλεγεί από χιλιάδες ανθρώπους, και εκτιμώ ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει διανύσει μία πάρα πολύ σοβαρή πορεία, και συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΣ και ως μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας», σημείωσε.
Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα των ευρωπαϊκών επίτροπων για ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα.
Ακούγοντας τον κ. Δραγασάκη, που επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αυτό το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το έζησα το 1994-1999 που η ίδια επιτροπή έλεγε να βομβαρδιστεί η Γιουγκοσλαβία, και βομβαρδίστηκε μία ολόκληρη χώρα με βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου. Οι ίδιες επιτροπές είναι, και έκανε και άλλη απρέπεια αυτή η επιτροπή»,
»Εκτός ότι έγραψε τα συμπεράσματά της για τις υποκλοπές, δέχεσαι η κάθε επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβούλιού να υποδεικνύει σε κάθε ελληνική κυβέρνηση πώς πρέπει να σχηματίσει την κυβέρνηση της και πως πρέπει να είναι η μυστική υπηρεσία στη χώρα; Ποιος τους έδωσε αυτό το δικαίωμα, από πού το πήραν αυτό το δικαίωμα; Δεν το αντιλαμβάνομαι. Αυτή ήταν η άποψή μου ανέκαθεν για την Ευρώπη· ευρωσκεπτικιστή με έχουν πει, ακροδεξιό με έχουν πει, ο «Νικήτας ο Λεπέν της Ελλάδος» με έχουν πει. Όταν ψηφίσαμε για το ευρώ, ψήφισα λευκό και το αιτιολόγησα. Είπα «μας δουλεύετε, δεν κάνετε οικονομική και νομισματική ένωση». Έγραψα στις 2 Μαΐου του 1998 ένα σχετικό άρθρο γι’ αυτό, είπα ότι δεν πιστεύω στην ΟΝΕ όχι στο ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για το ζήτημα του αν τίθεται θέμα δημοκρατίας ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε πως, «όλους του Έλληνες θα πρέπει να τους απασχολεί η λέξη δημοκρατία. Τη Δημοκρατία στη μεταπολίτευση υπάρχει συγκεκριμένος άνθρωπος που την εγκαθίδρυσε με τη βοήθεια και άλλων πολίτικων δυνάμεων και έφτιαξε ένα Σύνταγμα που ισχύει μέχρι σήμερα. Μαθήματα δημοκρατίας για την παράταξή μου δεν δέχομαι».
Η οικονομική πολιτική στην προεκλογική ατζέντα – Οι «Δήμητρες» και τα τοπικά νομίσματα
Για τα διπλά νομίσματα και τις «Δήμητρες» τοποθετήθηκε ο κ. Δραγασάκης.
Όλα αυτά γίνονται γιατί η ΝΔ θέλει να δημιουργήσει φόβο. Έκανε ήρωα τον κ. Βαρουφάκη, βρήκε μια θεωρητική μελέτη ενός καθηγητή για τοπικά νομίσματα. Ο στόχος είναι φόβος σε μη ενημερωμένους πολίτες μπας και τρομάξουν για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει το ευρώ. Χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ ψάχνουν τρόπου να επιταχύνουν την κυκλοφορία του χρήματος η να κατευθύνουν το χρήμα σε κάποιες περιοχές. Στη Γαλλία υπάρχουν 82 τοπικά νομίσματα, δεν ντρέπονται αυτοί που λένε αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα; Είναι μία μορφή κοινωνικού πειραματισμού. Εμείς τα μελετήσαμε όλα πριν το 2015. Δεν είχαν απήχηση αυτά που έλεγε ο κ Βαρουφάκης στον ΣΥΖΡΙΖΑ. Δεν θέλουμε να απαγορεύσουμε την έρευνα», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.
Ο κ. Κακλαμάνης σχολίασε πως, «Ο κ. Δραγασάκης υπερασπίστηκε την πρόταση για τα τοπικά νομίσματα. Ο κ. Τσίπρας στο debate δεν βρήκε ούτε δευτερόλεπτα να πει ότι δεν είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αυτή, και σήμερα το συμπληρώνετε ως επιστημονική έρευνα με υπογραφή πρώην υπουργών και άλλων υποψηφίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απαντήσει στο εάν θέλει τα προγράμματά μας να πάνε τα οικονομικά, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δούμε πόσο κοστολογούνται».