Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Γρηγόρης Ψαριανός, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Θεοδωράκης, και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Διαμαντίδης μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Ο κ. Ψαριανός μίλησε για τις εκλογές σε Τουρκία και ποια θα είναι η σημασία των αποτελεσμάτων για την Ελλάδα.
«Η έκβαση του αποτελέσματος στην Τουρκία θα καθορίσει πολλά πράγματα, υπάρχει η εκτίμηση στην Ελλάδα ότι “καλύτερα να ξαναβγεί ο Ερντογάν παρά η αντιπολίτευση που είναι διασπασμένη και έχει τα ακροδεξιά της στοιχεία, τα οποία είναι μάλιστα πιο σκληρά απέναντι στην Ελλάδα από ότι ο ίδιος ο Ερντογάν”. Ο Ερντογάν στην πρώτη 10ετία του ήταν πολύ καλός και για την Τουρκία και για την ισορροπία στην περιοχή», είπε αρχικά.
«Θα συνεχίσει αυτή η δημαγωγία όμως και η απειλητική διάθεση της Τουρκίας προς τη χώρα μας. πρέπει είμαστε προσεκτικοί, να μην «τσιμπάμε», να μην υποκύπτουμε στον πειρασμό να απαντήσουμε σκληρά και επιθετικά. Νομίζω έως τώρα καλά τα πάμε σε σχέση με την απειλή που δεχόμαστε από την Τουρκία και σε σχέση με την αποσταθεροποίηση που έγινε μες τη μαζική έλευση μεταναστών και από τα χερσαία και από τα θαλάσσια σύνορα. Ο φράχτης στον Έβρο είναι ένα μέτρο, και η θάλασσα είναι κάτι δύσκολο, όταν δε τα τουρκικά παράλια είναι πολύ κοντά στα νησιά μας, και σχεδόν κολυμπώντας σερ κάποια σημεία», ανέφερε ο κ. Ψαριανός.
Για το εάν απασχολεί τον κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας η επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά και για τα κοινωνικά προβλήματα του τόπου τοποθετήθηκε ο κ. Θεοδωράκης.
«Προφανώς η ακρίβεια στους πολίτες είναι το βασικό θέμα συζήτησης όμως τα εθνικά θέματα βεβαίως και απασχολούν τους πολίτες. Προφανώς όλοι παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις στην Τουρκία και το αποτέλεσμα των εκλογών όμως κατ’ εμέ η τουρκική πολιτική δεν αλλάζει σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα ποιος είναι στην κυβέρνηση. Εμείς πρέπει πάντα να έχουμε μία σταθερή, συνεκτική πολιτική, με συνεργασία των κομμάτων γιατί πράγματι η Τουρκία διαχρονικά μας δημιουργεί προβλήματα. Εδώ θέλω να τονίσω ότι είναι λάθος σε όλη τη διάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ δεν συγκαλείται το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν μικροπολιτικές υποθέσεις δεν πρέπει να είμαστε θυμωμένοι, αλλά μία γροθιά», υπογράμμισε.
Ο κ. Διαμαντίδης σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας, αλλά και τις ελληνικές εκλογές.
«Θέλω να σταθώ σε ένα σημαντικό ποσοστό που εκφράστηκε χθες με την απόφαση του τουρκικού λαού, που έδωσε ένα 25% στα εθνικιστικά κόμματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, πρέπει να μας προβληματίσει το ποσοστό που έλαβε το κόμμα της Ακσενέρ αλλά και του Μπαχτσελί και πιστεύω ότι η φιλία που προέκυψε μετά τον σεισμό της Τουρκίας θα αρχίσει σιγά σιγά αυτή η πολιτική της φιλίας θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Στέκομαι επίσης και στις δηλώσεις που έξανε σήμερα ο Ερντογάν, ο οποίος είπε στον Κιλιτσντάρογλου ότι «εγώ θα είμαι στο μπαλκόνι, εσύ θα είσαι στην κουζίνα». Το ποσοστό του δείχνει ότι είναι πανίσχυρος. Και υπάρχουν κόμματα όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που πανηγυρίζουν με συμμετοχή στο 30-40%», τόνισε με την σειρά του.
«Θυμάμαι κάποτε έβγαινε ο Ανδρέας Παπανδρέου με 48%, με 80% συμμετοχή. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τον πολικό κόσμο. Πρέπει να κοιτάμε το πρόγραμμα και όχι τα συνθήματα. Ακούσαμε περί κυβέρνησης ηττημένων, ποιοι είναι οι ηττημένοι τελικά, όταν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν απώλειες της τάξης του 30%, ενώ το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει αύξηση τουλάχιστον 50% από τις προηγούμενες εκλογές του 2019. Τα όρια της εκλογικής επι8τυχίας τα ορίζει ο εκλογικός νόμος. Δεν μπορεί να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι κερδισμένος αν βγει πρώτος. Δεν μπορεί να το λέει αυτό με το 30%. Όλοι οι πρόεδροι των κομμάτων κατεβαίνουν πρωθυπουργοί. Όποιος δεν καταφέρει να πάρει το 50% σημαίνει ότι έχει αποτύχει να εκλεγεί πρωθυπουργός», συμπλήρωσε ο κ. Διαμαντίδης.
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Ψαριανός επεσήμανε πως, «οι πιθανότητες συνεργασίας υπονομεύθηκαν από την πρώτη στιγμή όταν ο κ. Ανδρουλάκης είπε «να στείλουν τον Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση και να συγκροτήσουμε κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων». Αυτή η δήλωση και οι επόμενες περί πρωθυπουργών, όλα αυτά υπονόμευσαν την συνεργασία και τώρα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν υπάρχει καμία περίπτωση γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ένα προσωπικό θέμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι πιο κοντά σε μία λογική αριστερής σύμπλευσης και αριστερής συμμαχίας, χωρίς να το έχει δεμένο, πάντως είναι πιο κοντά σε μία συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα».
Συμφέρει τον Νίκο Ανδρουλάκη πάει σε δεύτερο κύκλο εκλογών;
«Σύμφωνα με τον κ. Ψαριανό, αυτό είναι βέβαιο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να πάμε να ψηφίσουμε ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα είναι αυτό και τι μας καλύπτει. Να πάμε να ψηφίσουμε, δε μπορούμε να πάνε σε εκλογές και να έχουμε 50% ποσοστό συμμετοχής, αυτό είναι εγκληματικό, είναι αδιαφορία και μετά όποιος δεν συμμετέχει στα κοινά και δεν πηγαίνει να ψηφίσει, δεν έχει κανέναν λόγο δεν δικαιούται να μιλάει».
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως, «Να θυμίσουμε ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έφεραν την χρεωκοπία στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από θέση αρχής είναι υπέρ της απλής αναλογικής, το έχουμε στο πρόγραμμά μας, ψηφίσαμε την απλή αναλογική και θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και να απευθύνουμε ειλικρινή έκκληση για προοδευτική συνεργασία, η οποία την άλλη μέρα θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, το μήνυμα είναι σαφές. Δεν συμφωνούμε σε όλα με το ΠΑΣΟΚ αλλά υπάρχουν σημεία σύγκλισης».
Ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε πως, «το βασικό για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εάν θα είναι ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας πρωθυπουργός, το βασικό για το ΠΑΣΟΚ είναι το πρόγραμμά του. Όσοι έφυγαν το 2015 από το ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ επειδή πίστεψαν στην ελπίδα και μετά το μετάνιωσαν και φοβήθηκαν και ψήφισαν την ΝΔ, το πίστεψαν και το έπραξαν. Τώρα όποιος δεν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να λένε σήμερα αυτού που έφυγαν το 2015, να λένε σήμερα ότι «δεν έχω λόγο να ψηφίσω Μητσοτάκη». Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως δεν υπάρχει πλέον άλλοθι».